Dr. Bilgiç: Yunanistan'ın AB ile köprüleri atma lüksü yok

Dr. Bilgiç: Yunanistan'ın AB ile köprüleri atma lüksü yok
ANKARA (CİHAN)- İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bestami Bilgiç, Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile köprüleri atma lüksü olmadığını söyledi.

Dr. Bestami Bilgiç, Yunanistan'da radikal sol ittifak (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras (Aleksis Çipras) başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle kurulan koalisyon hükümetinin güvenoyu almasının ardından ilk icraatlarını değerlendirdi. Bestami Bilgiç, Maliye Bakanı Yanis Varufakis'ın, 'Yunanistan'ın borç sorunuyla ilgili Avrupalı ortaklarıyla olan müzakerelerde köprülerin atılmaması için her şeyi yapacak ancak yine de böyle bir olasılık ihtimaller dahilinde' sözlerine yönelik, "Bu konuda net bir şey söyleyebilmek için henüz erken. Bu hususta Yunanistan'ın takınacağı tavır kadar hatta belki de ondan da daha önemli olarak Avrupa Birliği'nin ne tür bir siyaset izleyeceği önemli. Yunanistan'ın şu aşamada üyesi olduğu AB ile köprüleri atma gibi bir lüksü olduğunu düşünmüyorum. Neticede ortada borç verilmiş bir para var ve borcu veren parasını geri istiyor. Çözmeleri gereken mesele temel olarak bu gibi görünüyor." dedi.

"SEÇİM ÖNCESİNDE BİR KISIM POPÜLİST SÖZLER EDİLMESİ NORMAL KARŞILANABİLİR"

Yeni hükümetin söylemlerini popülist ve Tsipras'ın 'daha önceki hükümetlerin yanlışları bizi bağlamaz' açıklamasının ne anlama geldiği sorusuna ise Doç. Dr. Bestami Bilgiç, şu karşılığı verdi: "Seçim öncesinde bir kısım popülist sözler edilmesi normal karşılanabilir. Ancak artık iktidara gelmiş bir partinin bu tür popülist söylemleri devam ettirmesi beklentileri artırır ve önündeki yokuşu daha da dik hale getirir. Ancak bu elbette Tsipras'ın bileceği bir iş. Ancak şunu söylemek lazım ki devletlerarası ilişkilerde daha önceki hükümetin yaptığı bizi bağlamaz diye bir söylemin karşılığı yoktur. Daha önceki anlaşmalara Samaras kendi adına imza koymadı. Yunanistan adına imza koydu. Dolayısıyla bu biraz 1919'da Paris Barış Konferansı'nda Damat Ferit Paşa'nın galip devletlere "daha önceki İttihat ve Terakki Partisi hükümetinin yaptıklarını nazara alarak bize muamele etmeyin" demesine benziyor. Damat Ferit Paşa'nın bu isteğine Birinci Dünya Savaşı'nın galip devletlerinin cevabı Sevr Antlaşması olmuştu."

YUNANİSTAN EKONOMİSİNDE İYİLEŞME SÖZ KONUSU MU?

Bilgiç, tasarruflar bağlamında Yunanistan ekonomisi ve işsizlikte iyileşme, dış borcun da bitmesinin söz konusu olup olmadığı hakkında ise şöyle dedi: "Yapısal reformlar olmadan biraz zor görünüyor. Yani bakanlıklara ait araçları satışa çıkararak ekonomide kalıcı iyileştirme yapamazsınız. Sürdürülebilirlik önemli burada. Tsipras hükümetinin çözüm bulması gereken mesele Yunanistan'ın gelirlerinin devamlılığını sağlamaktır. Bu da bir günden bir güne olmaz. Tsipras'ın burada yapısal ve kemikleşmiş sorunlara işaret etmesi doğru. Doğal olarak bu sorunları çok kısa bir zamanda gidermesi zor. Bir mucize beklenmesi Tsipras'a haksızlık olur. Fakat popülist söylemlerle "mucize" beklentisini arttırıp kendisine verilen süreyi kısaltıyor diye düşünüyorum. Ayrıca, aşırı milliyetçi ve dış aktörleri suçlayıcı tonlu konuşmalar dışarıda Yunanistan'a yardım etmeyi düşünenlerin de işini zorlaştırabilir." CİHAN
13 Şubat 2015 10:35
DİĞER HABERLER