Dr. Çağlıyan: Gebelik ve emzirme döneminde demir takviyesi gereklidir

Denizli Devlet Hastanesi hematoloji uzmanı Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan, gebelik ve emzirme döneminde her zaman demir takviyesinin gerekli olduğunu söyledi. Erişkin hastalardaki demir eksikliği, B12 eksikliği ve diğer sebeplere bağlı kansızlık, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kan hücrelerindeki düşüklük ve yükseklik durumları, talasemi ve anemi gibi genetik hastalıklar ile kan ve lenf bezi kanserleriyle ilgilenen hematoloji bölümü, Denizli Devlet Hastanesi'nde açıldı. Bölümde günlük poliklinik hizmeti verilirken yatan hasta ve ayaktan günlük kemoterapi ünitesi ve talasemi merkezindeki hastaların bakım hizmetleri yapılacak. Yine damardan demir tedavileri, kan transfüzyonu ve kemik iliği aspirasyonu ile biyopsi işlemleri de uygulanabilecek.

'DEMİR EKSİKLİĞİ DİĞER HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLABİLİR'

Uzm. Dr. Çağlıyan, bölümün ilgilendiği demir eksikliğinin dünyada ve Türkiye'de en sık görülen kansızlık sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Çağlıyan, "Demir eksikliğine bağlı kansızlık, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unu etkilemektedir. Vücuttaki demir dengesi, diyetle alınan demirle kaybedilen demir arasında sağlanır. Bu dengede en önemli rolü demir emilimi oynar. Besinlerdeki demir miktarı, seçilen besine ve toplam günlük kalori alımına bağlıdır. Kırmızı et ile alınan demirin emilimi çok daha kolaydır. Normal beslenme alışkanlıkları olan erişkin erkekler ve âdet görmeyen kadınlar, normal demir dengesini sürdürmekte zorlanmazlar. Âdet gören kadınlar, gebeler, çocuk emzirenler, büyümekte olan ergenler demir depolarının azalması riskiyle karşı karşıyadır ve yeterli demir dengesi için takviyeye ihtiyaç duyabilirler. Gebelik ve emzirme döneminde her zaman demir takviyesi gereklidir." dedi.

Demir eksikliğinin diyetle başlayan alım eksikliğine, çok çay içmeye, az et ve kuru bakliyat yenmesine ya da farkedilmeyen kronik kan kayıplarına bağlı olabileceğini belirten Dr. Çağlıyan, belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Belirtileri halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, çarpıntı, karın ağrısı, zihinsel aktivitede azalma, dikkat azlığı, okul başarısında düşüklük, enfeksiyonlara yatkınlık olarak sıralayabiliriz. Demir eksikliği olan hastalarda tedavi kansızlığın ağırlığına, kansızlığın nedenine ve hastaların demir ilaçlarını tolere edebilmelerine bağlıdır. Tüm hastalarda periferik yayma mutlaka incelenmeli ve ayırıcı tanı yapılmalıdır. Demir eksikliği olan erkek hastalarda ve âdet görmeyen bayan hastalarda, kronik kan kayıpları açısından mutlaka ileri tetkik yapılmalıdır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, bu hasta grubunda önemli hastalıkların ilk belirtisi olabilmektedir." CİHAN
20 Nisan 2015 14:25
DİĞER HABERLER