Ritm bozuklukları ileri yaş hastalığı olarak görülse de, son yıllarda 20' li yaşlarda da sıkça ortaya çıktığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mesut İşlek, "Kalp ritmi bozukluğunun en önemli nedenlerinden biri zayıflama tutkusudur." dedi.
Ritm bozukluğunun artık gençleri daha fazla tehdit etmeye başladığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mesut İşlek, kalp ritmi bozukluğunun en önemli nedeninin ise zayıflamak uğruna gelişigüzel alınan bitkisel ürünler ve bilinçsizce yapılan spor olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Bitkisel ürünlerin içerikleri tam olarak bilinmemekle birlikte, özellikle zayıflama amaçlı kullanılanların ritm bozukluğuna sebep oldukları biliniyor. Eğer hastanın kansızlık, guatr, akciğer hastalıkları, yüksek tansiyon veya kalp kapak hastalığı varsa bu durumda ritm bozukluğu oluşabiliyor. Aynı zamanda bilinçsizce yapılan spor da kalp ritmini bozabiliyor. Ritm bozuklukları ani ölümlere yol açabileceği için en basit bir kalp çarpıntısında doktora başvurmak yaşamsal önem taşıyor."
Gençlerde alkol tüketiminin ve kilo vermek için bitkisel ilaç kullanımının çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. İşlek, "Aşırı alkol tüketiminin yanı sıra uyku düzensizliği sorunu olan gençler kontrolsüz spor da yapınca en tehlikeli ölümcül ritm bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Ayrıca kilo vermek isteyen gençler sporla birlikte bitkisel ilaçlara başvurunca da ölümcül ritm bozukluğu gelişebiliyor. Bu nedenle özellikle spora ara vermiş gençlerin spora yeniden başlamadan önce mutlaka kardiyoloji kontrolünden geçmesi gerekiyor." dedi.
Alkol alım miktarı ne kadar fazla ise ritm bozukluğu riskinin de o kadar artığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mesut İşlek, "Ritm bozukluğuna neden olan bir başka etken ise çay ve kahve tüketmek. Bazen sadece çay ve kahveyi kesmek, ritm bozukluğunu tedavi etmeye yetebiliyor. Ritm bozukluklarının bazen çok masum bir durum olmakla birlikte, bazen de ölümcül olabiliyor. Bazı ritm bozuklukları nedeniyle kalpte pıhtı oluşabiliyor ve bu pıhtı beyin ile diğer organlara atabiliyor. Bunun sonucunda felç veya kangren gibi çok ciddi tablolar oluşabiliyor. Kalbin uzun süreli yüksek hızda atması da kalp yetersizliğine sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra kalp bir anda 500—600 atımla çarpmaya başladığında veya ani duraklamaya girdiğinde durabiliyor ve ani ölüme yol açabiliyor." diyerek tüm ritm bozukluklarında mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmek gerekiyor diyerek uyarılarda bulundu.
Cihan CİHAN