Aktif Eğitimciler Sendikası (AKTİFSEN) Şanlıurfa Şubesi, öğretmenlere ve ailelerine 'Tıbb-ı Nebevi' semineri düzenledi. Şifa Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arslan Mayda, Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatını ve hadislerini inceleyerek elde ettiği bilgileri, Aktif Eğitimciler Sendikası üyelerine sunarak tavsiye etti.
Şifa Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arslan Mayda, Aktif Eğitimciler Sendikası Şanlıurfa Şubesi üyelerine hadisler ışığında tıpı anlattı. ŞUTSO konferans salonunda verilen seminerde birçok hastalığın ve tedavi yollarının Pyegamber Efendimiz (sas) tarafından bildirildiği vurgulandı. Seminer, AKTİFSEN Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak'ın açılış konuşmasıyla başladı. Çakmak, "Yüce Rabbimiz, bizlere sağlık nimetini imandan sonra en büyük nimet, en büyük sermaye olarak vermiştir. Üyelerimizin sağlığı, sosyal yaşantısı, mesleki kariyeri bizim için her zaman ön plandadır. Üyelerimizin güçlü ve sağlıklı bir beden ile ruh ile görevlerini yapması demek öğrencilerine ve ülkesine daha verimli olması demektir." dedi.
"TIBBİ BİRÇOK ARAŞTIRMA HADİSLER IŞIĞINDA YAPILIYOR"
Daha sonra Tıbb-ı Nebevi seminerini veren Şifa Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arslan Mayda, Peygamber Efendimiz'in (sas) hasta olan kişilere tedavi yolları gösterdiğini; fakat Efendimiz'in (sas) asıl önemle üzerinde durduğu hususun hastalanmadan önce hastalığın ortaya çıkmasını önleyen 'Koruyucu hekimlik' olduğunu ifade etti.
Birçok tıbbi araştırmanın Paygamber Efendimiz'in (sas) hadisleri ışığında yapıldığını aktaran Mayda, "Araştırmacıların, Efendimiz'in (sas) sünnetini rehber ve hedef edinmeleri gerekir. Çünkü tıp ilmi onun buyurdukları ve beyan ettikleri bilgileri bilmeden araştırmalarını deneme yanılma yoluyla yapmaktadır. Efendimiz'in (sas) koruyucu hekimlik adına söyledikleri kıyamete kadar değerini koruyacaktır. Peygamber Efendimiz (sas) sağlığını korumada ümmetine koruyucu hekimliği bir yol olarak göstermiş, geçmiş ve geleceğin en büyük koruyucu hekimi olmuştur." diye konuştu.
"Tıp tarihini incelerseniz dişlerin misvaklanması, ellerin yıkanması gibi eylemlerin yapılmasını tavsiye eden Peygamber Efendimiz'den (sas) başka hiçbir kimseyi bulamazsınız." diyen Mayda, Peygamber Efendimiz'in (sas) tıp alanındaki yol göstericiliğini şu ifadelerle aktardı: "Yine balgam görüntüsünün ve onun içindeki mikropların diğer insanlara zarar vermemesi için balgamın toprağa gömülmesini ilk buyuran yine Efendimiz'dir (sas). Cüzzamlı hasta ile arada 2 mızrak boyu mesafe konulmasını buyurarak, tıp tarihinde mesafe kavramını ilk tavsiye eden Efendimiz'dir (sas). Hava ve damlacık yoluyla mikropların bulaşabileceğini ilk söyleyen Efendimiz'dir (sas). Hastalıklı bölge dışında iseniz hastalıklı bölgeye girmeyiniz ana fikri ile bulaşıcı hastalıklarda karantinanın vazgeçilmez prensiplerini Tıp tarihine altın harflerle ilk yazan Efendimiz'dir (sas)."
Seminer sonunda Osman Çakmak, Doç. Dr. Arslan Mayda'ya Şanlıurfa Aktif Eğitimciler Sendikası hatırası fincan takımı hediye etti.
Cihan CİHAN