Uzmanlar, bebeğin dünyaya sağlıklı gelmesi ve anne adayının bu zorlu süreci kolay atlatabilmesi için hamilelik öncesi bir takım önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yıldız Tunçay, anne adaylarının gebelik öncesi ve gebelik döneminde alacakları önlemlerle birçok riski ortadan kaldırabileceklerini söyledi. Dr. Tunçay, hamilelik sürecinde alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
"Hamileliği riske sokacak olumsuzluklardan birini de çalışan anne adaylarının iş yeri şartları oluşturuyor. Anne, bebeğe zarar verecek gazlar ve alerji yapacak kimyasal maddelere temas ediyor ve çalıştığı ortamda enfeksiyon alma riski varsa, yüksek gerilim ve radyoaktiviteye maruz kalıyorsa, bu şartların gebelik öncesi değiştirilmesi öneriliyor.
Sigara içen anne adayları sigarayı bırakmalı. Sigara içen kadınların, gebelik öncesi bu kötü alışkanlığa veda etmesi gerekiyor. Sigara, düşük ve erken doğumu artırdığı gibi, gebelik boyunca kanamalara da neden olabiliyor."
Anne adaylarının, aşırı zayıf ya da şişman olmaması gerektiğini belirten Tunçay, kilo fazlasının anne adayında gebelik şekerini çıkarttığını ve tansiyonunu yükselttiğini söyledi. Diğer taraftan, aşırı zayıf olmanın da anne adayları için risk taşıdığını kaydeden Tunçay, "Bu risklerin başında erken doğum ve düşük geliyor. Beden kitle indeksine (kilonun boy uzunluğuna bölümünün cm cinsinden karesi) göre, 27`nin üstü aşırı şişman; 18`in altı ise aşırı zayıf anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
Annenin; geçmişe yönelik tansiyon, diyabet ya da troit hastalığı varsa, dikkatli olması gerektiğini kaydeden Tunçay, ayrıca anne adayının kan grubunu da bilmesi gerektiğini vurguladı. Anne ve babada Rh uyuşmazlığı (babanın Rh +, annenin Rh - kana sahip olması) kan uyuşmazlığına neden olabildiğini dile getiren Tunçay, bu durumun bilinmesi ile gebelik halinde sonraki bebeği korumak için aşı yapılabildiğini ifade etti.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yıldız Tunçay, 18 yaş altı ve 35 yaş üstü annelerin riskli grupta yer aldığını kaydetti. Tunçay, erken yaştaki gebeliklerde vücut hormonal yönden tam olarak olgunlaşmadığını, kemik yapısı gelişimini tamamlayamadığı için doğum kanalı darlıkları nedeniyle doğum güçlükleri ortaya çıkabildiğini söyledi. Tunçay, 35 yaşından sonra kadınlarda yumurtlama fonksiyonları ile hücrelerin genetik şifreleri bozulabildiğinden sakat doğum riskinin ise arttığını söyledi.