Sabah saat 09.00 sıralarında bir çok sivil ve çevik kuvvet ekibi, Çağ Öğretim A.Ş bünyesindeki eğitim kurumuna geldi. Kayyım kararının gerekçeleri ise hayrette bıraktı.
İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hâkimliği kararınca, Kaynak Holding'le bağlantılı olduğu iddiasıyla aralarında eğitim kurumlarının da olduğu 12 şirkete kayyım atandı. Sulh Ceza Hâkimi, halen Kaynak Holding yönetiminde bulunan kayyımlar İmran Okumuş, Sezai Çiçek, Hüseyin Yaşar, Aytekin Karahan, Ertuğrul Erdoğan, İsmail Gülen ile Levent Küçük'ü görevlendirdi.
Adını eğitimde başarılarıyla duyuran okulların da bünyesinde barındıran Fırat Eğitim, Dizayn Eğitim, Mizan Eğitim, Çağ Öğretim Çobançeşme'ye bağlı kurumlar ile Sema Eğitim-Öğretim ve Sağlık Hizmetleri A.Ş kurumlarının da aralarında bulunduğu 12 şirkete kayyım atandı. İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği kararda Kaynak Holding'le bağlantılı olduğu iddiası gerekçe olarak sunuldu ve hükümete darbe suçlaması yönetildi.
Sabah saat 09.00 sıralarında bir çok sivil ve çevik kuvvet ekibi, Çağ Öğretim A.Ş bünyesindeki bir eğitim kurumuna geldi. Polis ekipleriyle gelen kayyım heyeti mahkeme kararını tebliğ etmek için yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. İşlemlerin ardından kayyıma devretme işlemleri gerçekleşti.
SAMANYOLU ÇALIŞANINA MAİL GÖNDERME KAYYIM GEREKÇESİ
Hakim Bayram Aydoğdu'nun verdiği kararda, İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinin daha önceki kayyım kararına gerekçe olarak sunduğu 'abi ve hizmet' gibi ifadeler ile çalışanların birbirlerinden dua istemesi suç sayıldı. Kararda ayrıca "Şirket çalışanlarının Fethullah Gülen'den sürekli bahsettikleri, adı geçen şahsın hastalanma durumunda bile şirket çalışanlarından dua istedikleri, hakkında araştırma yapıp materyaller topladıkları, 'Hizmet' ve 'Hocaefendi' kelimelerinin genellikle birlikte kullandıkları, şarkılarda bile 'hizmet', 'himmet', 'abi' gibi ifadeler kullandıkları ve bu durumu dünyaya geliş amacı olarak tanımladıkları; bu durumun imajları incelenen bu şirketlerin bahsedilen yapı ile maddi ve manevi olarak bağlantılı olabileceği." ifadelerine yer verildi. Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü'nce (KOM) yapılan incelemeler sonucu oluşturulan raporu kararına ekleyen hakimlik, şirketin üst düzey yöneticilerinden birinin, ekranları gasb edilen Samanyolu Televizyonunda çalışan bir isme mail göndermesini kayyım atama gerekçesi arasında saydı.
Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarına dayandırılan kararda, himmet, kurban parası, sadaka ve yardım faaliyetleri iddia edilen bir örgüte yardım olarak değerlendirildi.
MAHKEME, KAYYIMIN 'ORGANİK BAĞ' İDDİASINI DİKKATE ALDI
17 Kasım 2015'te atanan kayyımların, bazı şirketlerin Kaynak Holding ile 'organik bağ'ı bulunduğu yönündeki iddialarını dikkate alan mahkeme, 12 şirkete kayyım tayin edilmesine karar verdi. Kararda, bu 12 şirkete denetim yönünden kayyım atamasını yetersiz gören mahkeme, yönetim organının yetkilerinin tümünün devredildiği kayyım tayinini zorunlu kıldığını açıkladı. Mahkeme kararında ayrıca, atanan kayyımlara her bir şirket kayyımlığı için 2 bin lira ücretin atandıkları şirketni bütçesinden karşılanmasına hükmetti.
KAYYIM, İSTEDİĞİNDE İŞ AKDİNİ FESHEDEBİLECEK
Öte yandan atanan kayyımların da katıldığı Çağ Öğretim İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu kararında ise, tüm şirketlere ait araç, demirbaş, banka hesaplarının teslim alınması, Türkiye'de ve yurt dışındaki tün bankalar nezdindeki şirketlere ait hesaplardaki tasarrufların durdurulması, havale, eft gibi işlemlerin ikinci bir yönetim kurulu kararına kadar durdurulması yönünde ifadelerine hükmolundu. Kayyım heyetinin, İmran Okumuş'u Çağ Öğretim İşletmeleri A.Ş'ye Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçtiği kararda, "Yönetim kurulu başkanı ve başkan vekiline, tüm şirket çalışanlarının, iş akdiyle ilgili her türlü tasarrufta bulunmaya, dışarıdan hizmet sözleşmesiyle görevlendirilenlerin de hizmet sözleşmesiyle ilgili tüm tasarruflarda bulunmaya ve yeni çalışanların görevlendirilmesine ayrıca tüm şirketlerin genel müdür, insan kaynakları müdürü, hukuk müşavirleri ile tüm birimlerdeki yöneticilerin, iş akdini gerekli görmesi halinde gerekli görmesi halinde feshetmeye münferit imzalarıyla yetki verilmesine." denilmesi dikkat çekti.
Edinilen bilgilere göre Çağ Öğretim İşletmeleri'nin, Kaynak Holding ile hukuki hiçbir bağının olmadığı ortaya çıktı. Şirket bünyesindeki bir okulda yemek veren bir firmanın, Kaynak Holding'e bağlı olması, okula kayyım atanmasının gerekçesi olarak ileri sürüldüğü tahmin ediliyor.
EĞİTİM KURUMLARI İŞLEYİŞİNE DEVAM EDİYOR
Kayyım ataması yapılan eğitim kurumlarında, eğitim-öğretimde bir aksama olmadığı, devam ettiği belirtildi.
CİHAN