Türkiye'nin dört bir yanında başlatılan duble yol çalışmaları, trafik kazalarının da azalmasını sağladı.
Kazalarda yüzde 18 azalma yaşandı. Trafik kazalarında her yıl yüzlerce insan hayatını kaybediyor, yaralanıyor veya sakat kalıyor. Bu alanda kısa, orta ve uzun vadede yapılacak eylem, faaliyet ve hedefler, "Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri" adı altında birleştirildi. Trafik kazalarının önlenmesini, trafik kurallarına uyma alışkanlığının geliştirilmesini ve her yaştan vatandaşlarda trafik bilincinin oluşturulmasına çalışılıyor.
Ülke genelinde toplam 19 bin 50 km olan duble yol ağının 12 bin 949 km'si AK Parti Hükümetleri döneminde yapıldı. Böylece 6 bin 101 km olan duble yol ağı, 3 katına çıktı. Karayollarında gerek altyapının iyileştirilmesi, gerekse duble yolların hizmete girmesiyle birlikte son dönemde trafik kazalarında önemli oranda azalma meydana geldi. Araç sayısındaki meydana gelen artışlara rağmen 2010 yılında 2007 yılına göre; ölümlü kaza sayısında yüzde 18.7; ölü sayısında yüzde 19.2 azalma oldu. 2011 yılının ilk 8 ayında 2007 yılının ilk 8 ayına göre ise ölümlü kaza sayısında yüzde 23.1; ölü sayısında yüzde 25.8 azalma meydana geldi.
Öte yandan Jandarma Trafik Timleri tarafından müdahale edilen trafik kazalarında da yüzde 3, yaralı sayısında yüzde 11 artış, ölü sayısında ise yüzde 7 azalış oldu.
YÜZDE 114 ARAÇ SATIŞI VE TESCİLİNDE ARTIŞ OLDU
Araç tescil ve sürücü belgesi düzenleme sisteminin güvenilir, Avrupa Birliği ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulması ve bu işlemlerin elektronik ortamda on-line olarak yapılması, tescil belgesi ve sürücü belgelerinin ilgililerin adreslerine gönderilmesi amacıyla "Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Online Olarak Yapılması Projesi" başlatıldı.
Bu kapsamda, Emniyet Genel Müdürlüğü PolNet sistemi aracılığıyla; Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (Mekansal Adres Kayıt Sistemi ve Çevirim içi Emlak İnşaat İzinleri Projesi),Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TRAMER) ve Türkiye Noterler Birliği kurum ve kuruluşların bilgisayar veri tabanlarının güvenli bir şekilde on-line olarak birbirleriyle irtibatlandırılması sağlandı.
Noterde satış işlemi tamamlanan aracın tescil belgesi, vatandaşların talebine bağlı olarak PTT yoluyla ikamet adreslerine gönderilebildiği gibi, talebi halinde en yakın trafik tescil kuruluşundan elden de teslim alınabiliyor. Araç satış, devir ve tescil işlemleri önceki uygulamada ortalama 3 iş günü içerisinde tamamlanırken, bu yeni uygulamayla en fazla 5 dakikada sonuçlandırılıyor.
Araç satın alacak vatandaş önceki uygulamada, satış ve tescil işlemleri için birçok kurum ve kuruluşa gitmeleri gerekirken, bu yeni uygulama ile, başka bir kurum veya kuruluşa müracaat etmeksizin, e-devlet hizmetlerine uygun şekilde tek noktada, en az masrafla ve en kısa sürede sonuçlandırılması sağlandı. Bu sayede, satılan araçların devir işlemleri yapılabilir hale getirilerek, eskiden aylık ortalama 142 bin araç satışı ve tescili yapılırken, yeni uygulama ile yüzde 114'lük bir artışla aylık ortalama 304 bin aracın satışı ve tescili yapılıyor. Bugün itibariyle ikinci el araçlarda uygulanan proje, birinci el araçlar için yakın zamanda Ankara ili pilot il olmak üzere başlayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen yeni sistem sayesinde, vatandaşların emniyet ve noter gibi değişik kurum ve kuruluşlara müracaat etmesi gerekmeksizin işlem yapılmasına imkân sağlandı.