Dünya Bankası Türkiye Direktörü'nden çok konuşulacak yorum

Dünya Bankası Türkiye Direktörü'nden çok konuşulacak yorum
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, "Türkiye rekabet noktasında da geride kaldı."

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında rekabet noktasında da geride kaldığını belirterek, nispi piyasa payı anlamında doğrudan yabancı yatırımları çekme noktasında Türkiye’nin 80'lerdeki yerine geri dönmüş durumda olduğunu söyledi.

Raiser, TEPAV binasında ‘Türkiye’nin deneyimleri; Entegrasyon, Kapsama, Kurumlar’ başlıklı raporu tanıttı.

'2007'DE YÜZDE 16 AMA HEMEN AKABİNDE...'

Martin Raiser, diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında Türkiye'nin rekabet noktasında da geride kaldığını belirtti. Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar içerisindeki payını gösteren grafiğe bakıldığında oldukça etkileyici olduğunu ifade eden Raiser, ‘’eğer siz bunu tüm yükselen piyasalara giren doğrudan yabancı yatırımı dikkate alarak incelerseniz ya da sadece BRİCS, Meksika ve Nijerya'yı dikkate alarak bu karşılaştırmayı yaparsanız, evet 2007'de Türkiye'de oran yüzde 16'ya yükselmiş. Özelleştirme programıyla alakalı. Ama hemen sonrasında 88'deki orana gerilemiş durumda. Türkiye'de çok az kişi bunu kabul ediyor. Ama nispi piyasa payı anlamında, doğrudan yabancı yatırımları çekme noktasında Türkiye 80'lerdeki yerine geri dönmüş durumda. Ki bu da çok etkileyici değil. Bunun sebeplerinden biri belki de reformların sureti ile alakalı sorunlar. Ve düzenlemeyle alakalı sorunlar.” diye konuştu.

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ OLURSA EN İYİLERLE REKABET OLUR'

Türkiye'nin yüksek gelir grubuna geçmesinin önünde üç zorluk bulunduğunu aktaran Raiser, bunların ilk ikisini verimlilik artışı ve çalışan nüfusun ekonomiye katılımının artırılması konusu olarak söyledi. Üçüncü ve en önemli zorluğun Türkiye'nin kurumsal yapılarının yüksek gelir grubu için hazırlıklı hale getirilmesi konusu olduğunu ifade eden Martin Raiser, şunları kaydetti: “Hukukun üstünlüğü, bağımsız düzenleyici kurumların güçlendirilmesi, kamu mali yönetim reformlarının tamamlanması gibi alanlarda kurumsal reformların yapılması lazım ki Türkiye en iyilerle rekabet edebilsin. Bir çok AB üyesi devletle kıyaslandığında Türkiye'nin inovasyon kapasitesi geride, AB'nin kullandığı grafiklere göre. Ar-Ge alanında yatırımlar iki katına yükseldi ama mesela Polonya'ya baktığımızda Polonya'da özel sektör de devreye girmişken Türkiye'de harcamaların çoğu hala kamu harcaması niteliğinde.” ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası Direktörü'nün sunumundan sonra TEPAV Finans Enstitüsü Direktörü Fatih Özatay, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Erinç Yeldan ve Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Erdal Sağlam'ın katılımıyla TEPAV KOBİ Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Durmuş Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele geçildi.

CİHAN

07 Ocak 2015 07:54
DİĞER HABERLER