Alman Federal Dışişleri Bakanlığı yurtdışında görev yapan elçilerini 2015 elçi toplantısı için Almanya çağırdı. Bu yılki ana başlık "Kriz, Düzen, Şekillendirme (Krise, Ordnung, Gestaltung)" şeklinde. Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier 3 gün boyunca sürecek toplantının başında, 200'ü aşkın yurtdışı temsilciliğinden gelen üst düzey yetkililere ve elçilere seslendi. Steinmeier, "Almanya'nın dış siyasette rol üstlenmesini istiyor muyuz?" şeklindeki bir sorunun söz konusu olamayacağına dikkat çekti.
Bakan Steinmeier, Almanya'nın her zaman dış siyasette isteyerek elini taşın altına koyduğunu ifade etti. "AGİT Başkanlığı'nı üstlenme sebeplerimizden biri de bu." diyen Steinmeier, Avrupa'da güvenliği sağlamak için bunun önemli olduğuna değindi. İran ile yapılan nükleer anlaşmalardaki başarıları öven Steinmeier, diplomasinin her zaman çözüm bulma kabiliyetinin olduğunun altını çizdi. Steinmeier, Almanya'nın Avrupa Birliği'ndeki önemli rolünden bahsederken diplomatlara gayretleri ve çalışmalarıyla yarının barış ve huzur dolu dünyasını oluşturmaya çalışmaları gerektiğini belirtti.
"Avrupa'nın ortasında bulunan Almanya'ya çok iş düşüyor." diyen Steinmeier, "Komşularımızın ve diğer AB üyelerinin aldıklara kararlara ve tavsiyelerine kulak veremiz gerekiyor." diye konuştu. AB'nin mülteci meselesinde tek başına başarısız kalacağını belirten Steinmeier, herkesin bu konunda istekli bir şekilde elinden geleni yapması gerektiğine dikkat çekti. "Öncelikle ülkemizde bulunan vatandaşların ve ülkemize iltica etmeye çalışan vatandaşların hayati ve mali güvenliklerini sağlamak zorundayız." diye konuşan Steinmeier, mültecilere karşı yapılan saldırı ve kötü muameleleri de kınadı.
"AB'nin barışın önderliğin yapma gayretinde olan bir oluşumun olduğunu hiçbir zaman unutmamız gerekiyor." diyen Steinmeier, "AB üyeleri olarak bu değerleri her ne pasına olursa olsun savunmak zorundayız." ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Steinmeier, Almanya'nın dünya çapındaki son gelişmeleri iyi analiz edip en kısa zamanda şeffaf ve iyi bir göçmen yasası hazırlaması gerektiğine dikkat çekti. Steinmeier, Almanya'nın reel olarak demografik gelişimine bakıldığında kesinlikte iyi bir göçmen yasına ihtiyacının olduğunu vurguladı.
3 gün sürecek olan toplantıda seminerlerin yanı sıra yaklaşık 50 toplantı gerçekleştirilecek. Bu toplantılarda elçiler ve üst düzey çalışanlar hızla değişen dünyada Alman diplomasisinin yerini tartışacak. CİHAN