Yurt dışında bugüne kadar açılan 25 kütüphanede, en çok Nasreddin Hoca fıkraları okundu.
- Bugüne kadar Yurt dışında 25 kütüphane açıldı.
- Yabancı öğrencilerin tercihi Nasreddin Hoca
Yunus Emre Enstitüsü ile Ziraat Bankası'nın ortak projesi "100 Türkiye Kütüphanesi" kapsamında yurt dışında bugüne kadar açılan 25 kütüphanede, en çok Nasreddin Hoca'nın fıkralarının yer aldığı kitaplar okundu.
İki kurum arasında 12 Nisan 2012'de imzalanan protokolle, Yunus Emre Enstitüsü'nün Türk Kültür Merkezleri (YETKM) bünyesinde ve yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde 100 "Türkiye Kütüphanesi" açılması kararı alındı. Bu kapsamda bugüne kadar 25 kütüphane açıldı.
Türkçe, Türk tarihi ve edebiyatı, Türk mutfağı, ve Türkiye'nin yeni dış politikası gibi konuları içeren 2 bin eserin tespiti yapıldı. Kitaplar, tarihi, edebi, ihtisas ve çocuk kitapları olarak 4 ana gruba ayrıldı. İlk aşamada yaklaşık 30 bin kitap satın alındı.
Kitaplar, Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (Kazakistan), Gent Üniversitesi (Belçika), Köstence YETKM (Romanya), Kahire YETKM (Mısır), İskenderiye YETKM (Mısır), Sohag Üniversitesi (Mısır), Asvan Üniversitesi (Mısır), Londra YETKM (İngiltere), Piriştine YETKM (Kosova), Bedir Üniversitesi (Arnavutluk), İşkodra YETKM (Arnavutluk), Tokyo YETKM (Japonya), Kalkandelen Üniversitesi (Makedonya), İştip Üniversitesi (Makedonya), Saraybosna YETKM (Bosna Hersek), Mostar Üniversitesi (Bosna Hersek), Tuzla Atatürk Üniversitesi (Bosna Hersek), Zenitsa Üniversitesi (Bosna Hersek), Vilnius Üniversitesi (Litvanya), Taras Şevçenko Üniversitesi (Ukrayna), Kırım Pedagoji Üniversitesi (Ukrayna), Şangay Üniversitesi (Çin), Musul Üniversitesi (Irak) ve Selahaddin Üniversitesi'ne (Irak) gönderildi.
Yabancı öğrencilerin tercihi Nasreddin Hoca
Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'nde Türkçe öğrenen ve Türkoloji bölümlerinde okuyan öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kütüphanelerde, en çok Nasreddin Hoca fıkralarının yer aldığı kitaplar tercih edildi. Nasreddin Hoca Fıkralarını sırasıyla masal kitapları, Mevlana, Dede Korkut ve Beydeba hikayeleri takip etti. "Türkiye kütüphaneleri"nde ilgi çeken romanlar ise şöyle:
"Siyah Süt (Elif Şafak), Kar (Orhan Pamuk), Aşk (Elif Şafak), Devlet Ana (Kemal Tahir), Huzur (Ahmet Hamdi Tanpınar), Ateşten Gömlek (Halide Edip Adıvar), Şah ve Sultan (İskender Pala)."
En çok okunan yazarlar Elif Şafak ve Orhan Pamuk oldu
Yurt dışındaki kütüphanelerde Elif Şafak ve Orhan Pamuk en çok tercih edilen yazarlar oldu. Türk edebiyatının önemli temsilcileri arasında yer alan ve kitapları ilgiyle okunan diğer yazarlar ise şöyle:
"Ömer Seyfettin, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin, Cengiz Aytmatov, Elif Şafak, Ayşe Kulin, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Adalet Ağaoğlu, Halide Edip Adıvar, İskender Pala, Sunay Akın, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Buket Uzuner."