Dünya otizm farkındalık günü için yürüyüş yapıldı

NİĞDE (CİHAN)- 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeni ile Niğde İl Halk Sağlık Müdürlüğünden bir açıklama yapıldı. Niğde Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu tarafından yapılan açıklamada; "Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir." denildi.

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olduğunu belirten Ertan; "Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm özür grupları dahil olmak üzere) özürlü olma oranı yüzde 2dir; Otistik olması oranı ise yüzde 0.5'tir (eskiden bu oran 4/10 bin olarak değerlendirilirdi). Bir otistik çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski yüzde 3 dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca, Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır" dedi.

'Otistiklerde, etkilenme dereceleri değişse de, ortak belirtiler görülür' diyen Ertan otistik çocukların en bariz özelliklerini şöyle sıraladı; "Sosyal ilişkilerde güçlük, konuşma güçlüğü, sessiz iletişimde zorlanm,a oyun oynama ve hayal gücünü kullanmada zorlanma, değişikliklere karşı tepki ve direnç gösterme otizmin tipik özellikleridir. Otistik bir çocuk, başkalarına karşı ilgisizdir. Göz temasından kaçınır. Başkaları ile kendiliğinden iletişim kurmaz. İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir. Diğer çocuklarla oynamaz. Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Sebepsiz şekilde ağlar, güler ve sebepsiz davranışlarda bulunur. Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar. Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz. Yaratıcılık gerektiren oyunları oynayamaz."

Bazı çocukların yaratıcılık gerektirmeyen bazı işleri oldukça hızlı ve iyi yaptığını vurgulayan Ertan, "Bu amaçla, Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi tarafından Nisan ayı boyunca otizmle ilgili hizmet içi eğitimler ve halk eğitimleri yaparak, otistik bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Otistik çocuklarımızın sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmeleri başlıca hedefimizdir. 2 Nisan Dünya Otizm Spektrum Günü etkinlikleri kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Niğde 5 Şubat Stadyumunda yürüyüş etkinliği düzenlenmiştir." diye konuştu. CİHAN
04 Nisan 2015 13:17
DİĞER HABERLER