Malala Yusufzai'nin Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşması dakikalarca ayakta alkışlandı.
Pakistan'da kızların eğitim almasını savunduğu için Taliban tarafından okuldan eve dönerken başından vurulan Malala Yusufzai'nin Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşması dakikalarca ayakta alkışlandı. Dünya basını da Yusufzai'ye geniş yer ayırdı.
Malala Yusufzai, Birleşmiş Milletler'deki Dünya Gençlik Kurultayı'nda yaptığı konuşmada Pakistan'ın suikasta kurban giden eski başbakanı Benazir Butto'nun pembe şalını taktı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, "Umudun Sembolü" diye sunduğu Malala'nın doğum günü 12 Temmuz'u Malala Günü ilan ederken, 16 yaşındaki cesur kız yaklaşık 500 genç gelege önünde kürsüye çıkarak, herkesi eğitime yatırım yapmaya çağırdı.
Pakistanlı Malala'nın konuşmasına, başta Pakistan basını olmak üzere BBC, CNN ve New York Times gibi dünyanın önde gelen basın yayın organları geniş yer verdi. Pakistan'ın en çok satan günlük gazetesi Dawn, Malala'nın konuşması ile ilgili haberi manşetten "Kalem ve kitaplar bizim ana silahımız" başlığıyla verdi. Ülkede yayınlanan bir diğer önemli gazete Tribune, Malala'nın konuşmasını "Radikaller kalemden ve kitaptan korkuyor" manşetiyle okurlarına duyurdu. CNN ise haberi 'Taliban bizi susturamadı' başlığıyla internet sitesine taşıdı.
Kurşun susturur sandılar
Saldırı sonrasında kız çocuklarının eğitimi için sürdürülen kampanyanın yüzlerinden biri olan Malala Yusufzai, "Kurşunların bizi susturacağını sandılar, ama başarılı olamadılar. Teröristler, beni hedeflerimden döndürebileceklerini sandılar ama hiçbir şey değişmedi. Ama zayıflık, korku ve umutsuzluk öldü. Güç, cesaret ve gayret doğdu" dedi. BM'de yaptığı konuşmasıyla dünya basınının gündemine oturan Malala kızların eğitimine destek verdiği için Ekim 2012'de Taliban tarafından başından vurulmuştu. Malala'nın Pakistan'da başlayan tedavisi İngiltere'de devam etmişti.