Dünyaca ünlü ekonomistler ciddi ciddi uyardı

Dünyaca ünlü ekonomistler ciddi ciddi uyardı
Bank Asya’yı hedef alan girişimlere saygın uluslar arası ekonomistler de tepki gösterdi.

Bank Asya’yı hedef alan girişimlere İngiliz ekonomistler tepki gösterdi. Bu durumun dünyada, ‘hükümetin ekonomiye müdahalesi’ olarak algılanacağına dikkat çeken uzmanlar, “Müşterilerime Türkiye’de neler olduğunu açıklamakta çok zorlanıyorum. Türkiye, yabancı sıcak parayı kaçırıyor.” dedi.

'TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEM ARZ EDEN SICAK PARA KAÇABİLİR'

İngiliz ekonomistler, AKP iktidarının Bank Asya’yı batırmaya yönelik girişimlerinin yabancı yatırımcıyı oldukça endişelendirdiğini belirtti. Bu durumun dünyada, ‘hükümetin ekonomiye müdahalesi’ olarak algılanacağına ve Türkiye için hayati öneme sahip yabancı sıcak parayı kaçıracağına dikkat çekiyor. Gelişmekte olan piyasalar ekonomi uzmanı William Jackson, AKP’nin Bank Asya’yı batırmaya yönelik girişimiyle ilgili, “Türkiye’deki son hadiseler, hükümetin her geçen gün ekonomiye daha fazla müdahale isteğini göstermesi bakımından oldukça endişe verici.” diye konuştu.

'HÜKÜMETİN EKONOMİYE BU TARZ MÜDAHALESİ OLDUKÇA ENDİŞE VERİCİ'

Zaman'ın haberine göre; Londra, New York’la birlikte dünyanın finans merkezi olarak biliniyor. Finansal sektörün yerleştiği Londra’nın City merkezi 500’den fazla bankaya ev sahipliği yapıyor. Dünyanın önde gelen ekonomi danışmanlık şirketlerinden ‘Capital Economics’te ‘gelişmekte olan piyasalar ekonomi uzmanı’ olarak görev yapan William Jackson, yakından takip ettiği Türkiye ekonomisine ilişkin Zaman’a açıklamalarda bulundu. Jackson, Türkiye ekonomisinde Bank Asya’nın görece olarak çok büyük yer kaplamamasına rağmen, son hadiselerin, hükümetin her geçen gün ekonomiye “daha fazla müdahale” isteğini göstermesi bakımından oldukça “endişe verici” olduğunu vurguladı.

'YEREL YATIRIMCI DESTEKLENMELİ. EKONOMİ OLDUKÇA RİSKLİ DURUMDA'

İngiliz ekonomist, bu durumun yerel halkın yatırım yapmaktan kaçınmasına sebep olabileceğini ve yabancı sıcak parayı Türkiye’ye çekmeyi daha da zorlaştıracağına dikkat çekti. Türkiye’nin yerel yatırımcıyı cesaretlendirmesi gerektiğini söyleyen Jackson, “Böylelikle üretim artmış ve ekonominin dış finansmana bağlılığı azalmış olacak.” şeklinde yorumladı. Jackson, Türkiye ekonomisinin oldukça riskli durumda olduğunu belirterek, “İkinci çeyrekteki GSMH rakamlarını incelediğimizde, faiz oranlarındaki artışın bir sonucu olarak ‘yurtiçi talebin’ keskin şekilde zayıfladığını görüyoruz.” dedi.

'CARİ AÇIK BÜYÜK, LİRA SAVUNMASIZ'

Cari açığın halen büyük olduğunu ve bu durumun önümüzdeki dönemdeki satışlarda Türk Lirası’nı savunmasız kıldığına dikkat çeken İngiliz ekonomist, “Bu, yüksek faiz oranlarının yanında, faiz oranlarının yüksek seviyede kalması anlamına geliyor.” uyarısında bulundu.

'BANK ASYA’NIN BATIRILMAYA ÇALIŞILMASINI MÜŞTERİLERİME AÇIKLAYAMIYORUM'

İngiliz yatırım danışmanı Jonathan Friedman da, AKP’nin siyasi nedenlerden dolayı bir finans kurumunun hedef alınmasının yabancı yatırımcıyı oldukça endişelendirdiğini söyledi. Bank Asya’da hissesi bulunan Batılı müşterilerinin olduğunu belirten Friedman, “Danışmanlığını yaptığım müşterilerime Türkiye’de tam olarak neler olduğunu açıklamakta çok zorlanıyorum.” ifadelerini kullandı.

'EKONOMİK POLİTİKALARIN ESKİSİNDEN FARKI YOK'

Friedman, “AKP hükümetinin, siyasi sebeplerle, sistematik bir şekilde hareket ederek, önemli bir finansal kurumu hedef alması, yabancı yatırımcıyı oldukça endişelendiriyor.” uyarısında bulundu. Yaşanan olayların, bankacılık ve ekonomik politikaların eskiden olduğu gibi ‘partizan politikalarla’ yönetildiğini gösterdiğine dikkat çeken İngiliz yatırım danışmanı, “Türkiye’nin mali politikaları da benzer problemle karşı karşıya bulunuyor.” diye konuştu.

'BÖYLE DEVAM EDERSE GERÇEK BİR EKONOMİK KRİZ YAŞANABİLİR'

Friedman, Türkiye’deki siyasi durumun bu şekilde devam etmesi halinde ‘gerçek bir ekonomik krizde’ ülkenin ciddi bunalım yaşayabileceğini
söyledi. Finansörler için çıkacak yasaların ‘tahmin edilebilir’ olmasının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Friedman, “Federal Merkez Bankası’nın bono alımlarını düşürme riski karşısında nasıl fiyatlama yapacaklarını anlayabilirler. Fakat siyasi sebeplerle bir bankanın batırılmasından kaynaklanacak riskler karşısında nasıl bir maliyetle karşılaşacaklarını bilemezler.” dedi.

ZAMAN

28 Eylül 2014 11:24
DİĞER HABERLER