Dünyaca ünlü sosyolog Prof. Dr. Mark Juergensmeyer, Hizmet Hareketi’ni “bütünleşmiş bir çokkültürlü toplum idealine adanmış hareket” olarak tanımladı. Prof. Juergensmeyer, Hizmet’in “yok edilmesi gereken değil, tam tersine toplumda daha fazla yer bulması gereken bir sosyal ağ” olduğunu dile getirdi.
Spectra Media’ya konuşan Prof. Mark Juergensmeyer, “Hizmet, ilerici, bütünleşmiş ve çokkültürlü bir toplum vizyonuna adanmış harekettir” dedi. Dünyaca ünlü sosyolog, eğitim ve girişimciliğe önem vererek kültürel altyapıları birleştiren Hizmet Hareketi’nin, “insanların bireysel üretkenliklerini artırırken, organizasyon yeteneklerini de ortaya çıkardığını” vurguladı.
California Üniversitesi Santa Barbara kampüsünde sosyoloji dersleri veren Mark Juergensmeyer, hareketin, merkezden yönetilen bir organizasyondan ziyade, "bir sosyal ağ" özelliğine dikkat çekti.
TÜRKİYE’YE GİTTİM, ORADAKİ FEDAKÂRLIKTAN ÇOK ETKİLENDİM
Global dinler ve dini şiddet üzerine de önemli çalışmaları bulunan Prof. Juergensmeyer, Hizmet Hareketi’ni “yok edilmesi veya kısıtlanması gereken değil”, tam aksine, “toplumda daha fazlasını görmek isteyeceğimiz türden bir birliktelik” olarak niteledi.
20’yi aşkın kitabın da yazarı olan dünyaca ünlü sosyolog Juergensmeyer, Türkiye ziyaretinde Hizmet Hareketi’ni yakından izleme fırsatı da bulmuş.
İstanbul ziyaretinde mültecileri topluma kazandırma adına gösterilen fedakârlıktan da çok etkilendiğini belirten Mark Juergensmeyer, şöyle konuştu: “Sanırım beni en çok etkileyen şey, İstanbul’daki mülteci merkezini görmek oldu. Hizmet Hareketi çok ilerici bir sosyal rol üstlenmiş durumda ve mültecileri yeniden topluma kazandırma amacıyla bir yer sunmaya çalışıyorlar. Eğitimin yanı sıra yiyecek, giyecek türünden temel ihtiyaç desteği veriyorlar. Hem cömertlik yönünden çok etkilendim hem de insanların sadece maddi şeylere değil; onura, bir role, toplumda bir yere ihtiyaç duyduğu anlayışı da benim için çok etkileyiciydi.”