Hukukçular, "Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki gibi bir uygulama yok" diyor
Türkiye’de günlerdir tartışma konusu olan, üç generalin Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’ne (AYİM) başvurarak YAŞ’ta verilmeyen terfiyi almaya çalışması, açığa alınmalarının ardından ‘yürütmenin durdurulması’ için AYİM’e yeni bir başvuru yapmaları askeri ve sivil yargıtay mensuplarının tepkisini çekti. AYİM veya Askeri Danıştay’ın dünyada bir örneğinin olmadığına, Askeri Yargıtay gibi birimlerin son örneğinin de 1979’da Senegal’de kaldırıldığına dikkat çektiler.
YASAYLA EMEKLİ SAYILABİLİRLER
AYİM’den açığa alınan 3 generalle ilgili “otomatik olarak emekli oldukları”, “emekli olmuş kişilerinde bu nedenle açığa alınamayacağı” kararı vermesinin beklendiğini belirten emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel “Ama eğer AYİM bu kararı vermezse bu sefer Başbakan’ın da söylediği gibi başka adımlar atılacaktır. Bu adımların başında da yeni bir yasal düzenleme geliyor” dedi.
DÜNYADA ASKERİ YARGITAY - DANIŞTAY YOK
Kendisi de dahil olmak üzere birçok akademisyen ve araştırmacının anayasa değişikliği gündemdeyken daha iyi bir anaysa nasıl olabiliri araştırdığını ve herkesin “dünyanın hiçbir ülkesinde Askeri Danıştay diye bir kurum olmadığını” gördüğünü anlatan Gündel “Hatta artık dünyada Askeri Yargıtay diye bir kurum bile kalmadı. Bugün baktığımızda Senegal’de bile Askeri Yargıtay’ın olmadığını görüyoruz. Askeri Danıştay’ın varlığı da demokrasiyle tamamen ters ve verilen kararlarda da çarpıklık yaratmasına neden oluyor” diye konuştu.
ASKERİ YARGI SİVİL İDAREYİ DENETLEYEMEZ
Sivil iradenin TSK ile ilgili birşey açığa çıkardığı yada bir karar verdiğinde bunun, Anayasanın 157. maddesi gereğince AYİM’de görüşüldüğünü hatırlatan Ahmet Gündel “Çarpıklık da tam bu noktada ortaya çıkıyor. Sivillerin verdiği kararlar, askeri yargıda yargılanıyor. Böyle bir uygulama hiçbir demokratik ülkede yok. Yeni anayasa değişikliğinde Askeri Danıştay ve AYİM ya tamamen kaldırılmalı ya da yetkileri sınırlandırılmalı” dedi.
ASKERLER İÇİN DANIŞTAY’A YENİ ŞUBE
Gündel, askeri yüksek yargının yetkisinin nasıl sınırlandırılabileceği konusunda “Sınırlandırma Askeri Danıştay’a yapılan başvuruların büyük bir kısmının Danıştay’a yönlendirilir ve Danıştay’da bunun için özel bir şube kurulur” diye konuştu.