İzlanda'daki yanardağda patlamaların ardından oluşan kül bulutu, Avrupa'daki hava trafiğini felç etti.
Birçok ülke hava sahasını ve havaalanlarını kapatırken, uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanının törenine katılacağı açıklanan birçok lider kül bulutu yüzünden katılımı iptal etmek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de törene bu yüzden katılamayacak liderler arasında yer alıyor.
Dünyada son 30 yılda meydana gelen büyük yanardağ patlamaları şöyle:
-Mayıs 1980: ABD'nin kuzeybatısıdaki Mont St. Helens Volkanı faaliyete geçti ve 57 kişi öldü. Volkanın kuzey ucundaki patlamalar ve sarsıntıların etkisiyle 600 kilometre karelik orman zarar gördü, binlerce ton toz atmosfere karıştı ve günlerce gökyüzü kararlık kaldı.
-Kasım 1985: Kolombiya'daki Armero kentini çamur akıntıları bastı ve yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetti. Bundan 2 saat önce, yakınlardaki Nevado dem Ruiz Yanardağı aniden faaliyete geçmiş, sıcaklığın da etkisiyle yanardağdaki buz kitleleri ve karı erimesine neden olmuştu.
-Haziran 1991: Filipinler'de Pinabuto Yaradağı'nın faaliyete geçmesi 800'den fazla kişinin ölümüne yol açtı, on binlerce hektar alana zarar verdi, bir milyondan fazla insan evlerini terke tmek zorunda kaldı.
-Aralık 1991: Sicilya'daki Etna Yanardağı 3 asrın en büyük patlamasını gördü ve faaliyeti 1 Nisan 1993'e kadar yani 473 gün sürdü. Mayıs 1992'de sivil savunma beton bloklar ve patlayıcılar yardımıyla lavların ilerlemesini yavaşlattı.
-Ağustos 1997: Karaibler'de küçük İngiliz sömürgesi Montserrat'ın başkenti Plymouth, bugün hala faaliyette olan La Soufriere Yanardağı'nın patlaması yüzünden haritadan silindi.
-Ocak 2002: Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma'da Nyiragongo Yanardağı'ndaki patlama yüzünden kent merkezi ve birçok mahallenin yanı sıra alt yapı ağır hasar aldı.
Tarihin en ünlü yanardağ patlaması, Pompei ile Herculanum'u yıkan Vezüv patlaması olarak biliniyor. Ama 1883'te Endonezya'daki Krakatoa'nın patlaması da tarinin gözlenen en büyük olayı olarak görülüyor. 20 bin metreden fazla ulaşan kül, taş ve duman bölgeyi tam bir karanlığa gömmüş, patlamanın ardından da dalgalara dünya turu yaptıracak büyüklükte bir tsunami meydana gelmişti. Felaket 36 bin kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.
AA