Dünyada her yıl 9 milyon insan tüberküloza yakalanıyor

Dünyada her yıl 9 milyon insan tüberküloza yakalanıyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, tüm dünya ülkelerinde yaygın görülen enfeksiyon hastalıklarından tüberkülozun, hava yoluyla bulaşması sebebiyle toplumların sağlığına ciddi boyutta tehdit ettiğini belirtti. Dr. Nevin Fazlıoğlu, sağlıklı kişilerinde hastalık kaynağını bilmedikleri için risk altında olduğunu söyleyerek, "Dünyada her yıl 9 milyon insan tüberküloza yakalanıyor. Bu nedenle hastalıkta erken teşhis önemlidir. Erken teşhis ve zamanında tedaviyle tüberküloz önlenebilir." dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü'nde hastalıkla ilgili bilinmesi gereken detayları anlattı. Hastalığın daha çok öksürük ve hapşırıkla bulaştığına işaret eden Dr. Gazlıoğlu, şu bilgileri verdi: "Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon insanın bu hastalığa yakalanıyor. Mycobacterium tuberculosis mikrobuyla oluşan, bulaşıcı, tedavi edilmediği takdirde ölümle de sonlanabilen ve halk arasında verem adıyla da anılan hastalık çok eski tarihlere dayanıyor. Sebebi kesin olarak bilinen, 50 yıldır tedavisi mümkün olan ve korunulabilir bir hastalık olan verem, hala dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam ediyor."

Fazlıoğlu, hastalığın seyrini ise şöyle anlattı: "Aktif akciğer tüberkülozlu hastadan öksürük, hapşırık, konuşma, şarkı söyleme ya da tükürme gibi eylemlerle, 0,5-5 mikron çapında bulaşıcı damlacıklar dışarı atılıyor. Bu partiküller havada asılı kalarak bir süre canlılıklarını koruyor. Sağlam kişilerin bu partikülleri solumasıyla hastalık bulaşmış oluyor. Bu basilleri alan her kişide mutlaka hastalık gelişmeyebiliyor. Alınan basiller vücutta saklı kalarak direncin düştüğü bir anda hastalığa sebep olabiliyor. Bulaşma açısından en riskli grubu, hastayla uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları oluşturuyor. Kaşık, çatal, bardak gibi yemek gereçleri, giysiler, çarşaflar gibi eşyalarla bulaşma gerçekleşmiyor."

SİGARA İÇENLER RİSK ALTINDA

Tüberküloz risk faktörlerini değerlendiren Dr. Fazlıoğlu, tedavi olmayan bir akciğer tüberkülozu hastasının her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte edebildiğini belirtiyor. Dr. Fazlıoğlu, risk altında bulunan kişileri şöyle açıklıyor: "5 yaş altı çocuklar, yaşlılar, bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlar, HIV enfeksiyonu, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, lösemi, lenfoma, akciğer kanseri madde ve alkol bağımlılığı olanlar, sigara içenler, ideal vücut ağırlığının yüzde 90'ından daha az kiloda olanlar, verem hastalığı yönünden riskli kişiler arasında yer alıyor."

ATEŞ, İŞTAHSIZLIK VE HALSİZLİKLE KENDİNİ GÖSTERİYOR

Dr. Nevin Fazlıoğlu, tüberküloz hastalığının 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kanlı balgam, nefes darlığı, göğüs, sırt ağrısı gibi belirtileriyle kendini gösterdiğini söylüyor. Hastalığın kesin tanısının balgamda tüberküloz basillerinin gösterilmesi ile konulabildiğini belirten Dr. Fazlıoğlu, akciğer filmleri ve tüberkülin deri testinin de (PPD) tanıda kullanılan diğer yardımcı testler içerisinde yer aldığını ifade ediyor. Cihan CİHAN
24 Mart 2016 10:39
DİĞER HABERLER