Yaşamak İçin Ölümü Göze Alıyorlar

Yaşamak İçin Ölümü Göze Alıyorlar
İç savaşlar, sosyal şiddet hareketleri ya da hükümet baskısından kurtulmak için ülkelerini terk ederek mülteci durumuna düşen sayının ürkütücü rakamlara ulaştığı ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 350 milyonu aşkın mülteci olduğundan bahsedilirken, özellikle Suriye'deki çatışmalarda en fazla etkilenenlerin çocuklar olduğunu ve binlerce çocuğun doğrudan çatışma nedeniyle öldüğünü, 600 bine yakınının ise yetim kaldığını açıkladı.

Yaşanan iç savaştan kaçarak başka ülkelere sığınan ve zor şartlarda yaşamlarını idare etmeye çalışan mülteciler arasında da çocukların sayısının bir milyonu geçtiği ifade ediliyor. 

Eylül ayında 4 yaşındaki (Aylan bebek) Aylan Kurdi'nin can verdiği ve dünyayı sarsan Bodrum'daki trajedinin ardından mülteciler arasında kaçarken yaşamlarını yitiren bebek ve çocuklar konusu da sıklıkla gündeme geliyor.


Yaşamak İçin Ölümü Göze Alanların Yolculuğuna Işık Tutan Yarışma


Dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelen ‘mülteci/sığınmacı’ problemine dikkat çekmek, hayatlarına mülteci olarak devam etmek zorunda kalan sivillerin yaşadığı tüm sorunları gündeme taşımak, farkındalık oluşturmak ve sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ‘Mülteciler’ konulu 1. Uluslararası KYM Karikatür yarışması başvuruları 29 Ocak’ta sona erdi.



Savaşlar, çatışmalar, doğal afetler ve baskı rejimleri nedeniyle yurtlarından ayrılmak zorunda kalan ve daha güvenli bölgelere iltica etmek zorunda kalan mülteci sorununa dikkat çekecek, onların dertlerini anlatacak yarışmaya 1250 farklı eser başvurdu. Eserlerin Jüri tarafından değerlendirilmesi 4 Şubat 2016 tarihinde KYM Marmara Şube’de Tan ORAL, İbrahim ÖZDABAK, Cem KIZILTUĞ, Muammer KOTBAŞ ve Rudy GYHESENS eşliğinde yapıldı. 


Yarışma sonuçları 8 Şubat’ta açıklanacak. Serbest teknikteki tüm karikatürlerin kabul edileceği 1. Uluslararası KYM Karikatür Yarışması’na, bir sanatçı en fazla üç eser ile katılabildi. Yarışmada birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin dolar ödül verilecek. Ödüller ise 2 Mart 2016 tarihinde İstanbul’da sahiplerini bulacak.

Göç Yolları Takip Edilecek

İstanbul’da yapılan ödül töreni ile birlikte başta akademisyen, gazeteci, aktivist, siyasi ve gönüllülerin katılacağı panel, sırasıyla Yunanistan, Viyana, Paris ve  Brüksel’de devam edecek. Sergi ve Paneller Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya göç esnasında kullandıkları geçiş güzergâhları (Göç Yolları) dikkate alınarak tespit edildi.

Düzenlenecek sergi ve paneller ile ‘Göç Yolları’nda bulunan ülke halkının da farkındalığının artması amaçlanıyor.

Karikatür jüri üyelerinden gazeteci Tan Oral mülteci krızini şu sözlerle ifade etti. Oral, ''Teknoleji çağı dediğimiz 21. yüzyılda artık herkes, her konuda bilgi sahibi oluyor, dünya iletişim konusunda her zamankinden daha fazla ileri seviyede, bu bağlamda dijital haberleşme konusunda herkes olup bitenden anında haber oluyor. Mülteci dediğimiz konu dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi bana göre. Bu anlamda Türkiye hazırlıksız yakalanmış olabilir ama, herşeye rağmen daha iyi yönetilebilirdi. 

Öte yandan ülkeye gelen 10 binlerce mülteci çocukların eğitim sistemine nasıl entegre edileceği de büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yaşları çok küçük olan kimsesiz çocuklar sokaklarda aç susuz dolaşıyor. Bu konuda Kimse Yok Mu Derneği mülteciler için her şeye rağmen sessiz kalmamayı tercih etti, kendilerini kutluyorum'' dedi.

Türkiye'den Yunanistan'a deniz yolu üzerinden yasa dışı geçişler sürüyor diye söze başlayan Karikatür Belçika başkanı Rudy GYHESENS, ''Hava ve deniz şartlarının olumsuz etkilerine rağmen ölümü göze alarak Ege Denizi'nden Yunan adalarına geçmeye çalışan mültecilerin tercih ettikleri en cazip ada Midilli. Çanakkale'nin Ayvacık ve Asos kıyılarından karşı kıyıdaki Skala Sykaminias sahil kasabasına doğru hareket eden göç yolcuları için Midilli bir umut adası burada daha sıkı, daha güvenli çözümler bulunmalı'' diye konuştu. 

samanyoluhaber.com


09 Şubat 2016 09:54
DİĞER HABERLER