Dünyanın en büyük tohumu, Madagaskar'da Palmiye ağacında

Dünyadaki en büyük tohumun Madagaskar'da bir palmiye ağacında bulunduğu belirtildi. Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, palmiye ağacının tohumunun 40-50 santim çapında olduğunu söyledi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Orman Gen Kaynakları' konulu konferansa katılan Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, biyolojik çeşitlilik, genetik çeşitlilik ve gen kaynaklarının önemine değindi. Prof. Dr. Yılmaz, bitkilerin modern çeşitlerinin yüksek verimli fakat dar genetik tabanlı olduğunu dile getirdi. Hastalık, zararlı, soğuk ve kuraklık gibi etkenlere karşı genetik yönden zayıflık gösterebildiğini ifade eden Yılmaz, modern kültür çeşitlerinin fakir gen havuzlarının genişletilmesi için yabani popülasyonlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Islahçıların verimli ve hastalıklara dayanıklı yabani türler üzerinde çalıştığını dile getirdi.

"TOHUM, STRATEJİK YATIRIM HALİNE GELDİ"

Dünyadaki en büyük tohumun Madagaskar'ın kuzeyindeki küçük adalarda bulunan palmiye ağacında 'Lodoicea Maldivica' bulunduğunu belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Tohum yaklaşık 40-50 santim çapında. Diğer yandan yaklaşık 2-3 cm uzunluğundaki orkide keseciğinde yaklaşık bir milyon tohum bulunuyor. Bazı ülkeler bu işe çok yüksek miktarlarda yatırım yapmaktadır. Tohum stratejik yatırım konusu alanı haline gelmiştir. Genetik kaynaklara ilgi ve duyarlılık her geçen gün artmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerle tohum üzerinden bağlantılar, projeler yürütülmektedir."

"DÜNYADA ÇOK SAYIDA TOHUM BANKASI KURULDU"

Türkiye'de TİKA ve diğer kuruluşlar aracılığıyla benzer çalışmalar yapabileceğini vurgulayan Prof. Yılmaz, şöyle devam etti: "Son dönemde dünyada çok sayıda tohum bankası kuruldu. Örneğin İngiltere'de bulunan Millenium Seed Bank, dünyadaki en büyük tohum bankalarındandır. Bu tesiste şu anda dünya bitkileri tohumlarının yüzde 10'ndan fazlası depolanıyor. 2020 yılında bu oranın yüzde 25'e çıkması hedefleniyor. Bir başka örnek ise Svalbard Küresel Tohum Bankası, Norveç'in kuzey kutbuna yakın Swalbard adasında kurulmuştur. Kıyamet Tohum Deposu olarak da adlandırılan bu tesisin sponsorlarından bazıları Bill Gates, Rockefeller Vakfı, GDO'lu tohum üreticileri Monsanto, Syngenta ve Norveç hükümetidir."

"TÜRKİYE'DE TOHUM BANKALARI KURULMALI"

Türkiye'de değerlendirilmesi gereken odunsu türlere değinen Yılmaz, Doğu Kızılağacı, Türk Kızılağacı, Geyik Elması, Yalankoz, Alıç türleri ve Üvez türleri gibi çok sayıda odunsu türün önemli olduğu vurguladı. Yılmaz, "Ülkemizde değişik yörelerdeki mevcut doğal bireylerden tohum toplanarak, tohum bankalarında depolanmalı, doğal odunsu türler için tohum bankası kurulmalı, tohum plantasyonları ve bahçeleri yaygınlaştırılmalı, tohuma ulaşım kolaylaştırılmalıdır." açıklamasında bulundu.
CİHAN
14 Kasım 2015 10:38
DİĞER HABERLER