Devlet Su İşleri (DSİ) 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Deriner Barajı'nın yüzde 93'lük kısmının bittiğini söyledi. Keleş, inşaat bittiğinde yükseklik bakımından Deriner'in dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacağını vurguladı.
DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında Çoruh Nehri üzerine kurulan barajlar hakkında bilgi verildi. Toplantıda konuşan DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Çoruh Havzası üzerinde nehir tipi toplam 31 adet hidroelektrik santrali inşa edilmesinin hedeflendiğini belirtti. Çoruh Nehri'nin Türkiye'nin en hızlı akan nehri olduğunu vurgulayan Keleş, nehrin yıllık ortalama 6,3 milyar metreküplük akış hacmine sahip olduğunun altını çizdi. Çoruh Vadisi kolu üzerinde 1962 yılında başlanan etüt çalışmaları sonucu 10 adet baraj ve yan kollar üzerinde 21 adet baraj ve nehir tipi hidroelektrik santrali olmak üzere toplam 31 adet tesis yapılmasının planlandığını dile getiren Keleş, "Çoruh Nehri'nin enerji üretebilecek toplam düşüşü ise 1420 metredir. Havzada EİE tarafından yürütülen çalışmalar sırasındaki 31 adet projenin toplamda kurulu gücü 3167 MW, yıllık enerji üretimi ise 10,3 milyar KWh olarak planlanmıştır. 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile özel sektörün su kullanım hakkı anlaşmaları yolu açıldıktan sonra gelen proje teklifleri ile Çoruh Havzası'nda 10 adedi ana kolda, 2 adeti Berta kolunda, 2 adeti Oltu kolunda, 1 adeti Barhal kolunda olmak üzere toplam 15 adet baraj ve 163 adet nehir tipi HES planlanmıştır. Bu projelerin toplam kurulu gücü 4 698 MW, yıllık enerji üretimi ise 15,12 milyar kWh' tir.Çoruh Havzası'nda, yılda 15,12 Milyar KWh yıllık enerji üretimi gerçekleştirilecektir." dedi.
Keleş, temeli 1998 yılında atılan Deriner Barajı inşaatının ise yüzde 93'lük bölümünün tamamlandığını dile getirerek, "Temelden itibaren 249 metre yüksekliğe inşa edilecek baraj gövdesine toplam 3.4 milyon metreküp beton dökülecek. Şimdiye kadar 3.18 milyon metreküp beton döküldü. Barajın gövde inşaatını Eylül ayında bitirmeyi hedefliyoruz.'' diye konuştu. Barajın çift eğrilikli beton kemer modeli ile inşa edildiğini ifade eden Keleş, "Bittiğinde yükseklik bakımından dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacak. Hidroelektrik santraliyle yıllık 2 milyar 118 milyon kilovat saat elektrik üreterek, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 1,5'ini karşılayacak. Barajın kurulu gücü ise 670 megavattır." diye konuştu.
Barajlar dolayısıyla sular altında kalacak yollarla ilgili de bilgi veren Keleş, "Artvin-Erzurum Karayolu 11.4 kilometre, Artvin-Erzurum Devlet Yolu 1, 2 ve 3. kısım 28 kilometre, Artvin-Ardahan Devlet Yolu 11.5 kilometre, Artvin-Ardanuç Devlet Yolu 8.7 kilometre, Artvin-Ortaköy il yolu 2.5 kilometre olmak üzere toplam 62.1 kilometre yol ağımız baraj suları altında kalacak. Ayrıca barajdan dolayı yeni yaptığımız yollar üzerinde 13 bin 16 metre uzunluğunda toplam 22 adet tünel, 5 adet dengeli konsol köprü, 3 adet viyadük, 11 adet köprü inşa ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Toplantıya; Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, DSİ 26.Bölge Müdürü Muammer Keleş, ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.