Balıkesir’in Dursunbey ilçesi önceki akşam maden kazasıyla sarsıldı. Odaköy’deki kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi öldü.
Hayatını kaybeden işçilerden 2’sinin, patlamanın olduğu gün işe başladığı öğrenildi. Matem yerine dönen Dursunbey’de dün ‘toplu cenaze töreni’ vardı. Türk bayrağına sarılı tabutlar, caminin önündeki yola dizilen masaların üzerine konuldu. İlçe halkının gözyaşlarına hakim olamadığı törene, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ve milletvekilleriyle birlikte yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Metan gazının birikmesinden kaynaklandığı belirtilen patlama sırasında ocakta 57 işçi bulunuyordu. İşçilerden 35’i sağ olarak kurtarılırken 5 işçi yaralı halde hastaneye kaldırıldı. Patlamada ölenlerin Odaköy civarındaki köylerde yaşayanlar olduğu öğrenildi. Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, olay yerine müfettiş göndererek göçükle ilgili inceleme başlattı. Müfettişler, göçüğün sebebini ve ihmal iddialarını araştıracak. Patlamayla ilgili bilgi veren Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, “Saat 18.30 sularında patlama birinci galeride olmuş. Patlama sırasında diğer galeride 40 kişi varmış. Bunlardan 35’i kendini kurtarmış, beşi ise patlamanın olduğu bölüme yardım etmek için geçmiş. Onlar da gazdan zehirlenmiş. Bu beş kişiyi akşam çıkardık. Göçük altında kalan 17 kişinin cesedini de bu sabah (dün) saat 06.00 civarında çıkardık.” dedi. Patlamanın meydana geldiği Şentaş Madencilik’in 25 yıldır faaliyet gösterdiğini ve ruhsatlı olduğunu bildiren Hatipoğlu, “İlk belirlemelere göre patlama, gaz sıkışmasından meydana gelmiş.” dedi. Şirketin sahibi ve Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü de olayın çok üzüntü verici olduğunu belirtti. Ortaköylü, kazadan yaralı olarak kurtulan mühendislerin kendisine, olaydan birkaç dakika önce ölçüm yapıldığını ve herhangi bir sorun görülmediğini bildirdiklerini kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sabah saatlerinde Odaköy’e gelerek göçük alanında incelemelerde bulundu. Bakan Güler, gazetecilerin, “Denetimlerde bir eksiklik mi var?” sorusunu şöyle cevapladı: “Hayır, bunlar maalesef madencilikte olagelen kazalar. Çünkü patlamadan birkaç dakika önce ölçümü yapmışlar; ama bu ani gaz gelimi, zaman zaman birikmiş gaz çıkışı olabiliyor.”
Geçen yılki kazada kurtulmuştu Göçükte ölen işçiden ikisinin aynı gün işbaşı yaptıkları öğrenildi. 6 ay önce evlenen İsmail Arslantaş (23) ocaktaki ilk mesaisinde hayatını kaybetti. Genç madencinin eşinin hamile olduğu belirtildi. 19 yaşındaki Salih Evcimen de Arslantaş’da aynı kaderi paylaştı. Geçen yıl Dursunbey İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Evcimen, ÖSS’ye hazırlanıyordu. İmamlık için Balıkesir Müftülüğü’nün açtığı sınava da girmişti. Ailesine katkıda bulunmak amacıyla maden ocağında çalışmaya başlayan Evcimen madene girdiği ilk gün göçük altında kaldı. Bu arada aynı işletmede geçen yıl 1 Haziran’da aynı vardiyada patlama olmuştu. Bu patlamada yaralı kurtulan Ahmet Avcı önceki günkü kazada hayatını kaybetti. Ölenlerden Adil Kuyucu'nun eşinin ikinci çocuğuna hamile olduğu bildirildi.
Ölen 17 işçinin isimleri
Ölenlerden Adil Kuyucu, Muzaffer Aydın, Halil Erdem, Ramazan Tarhan, Ahmet Avcı, Osman Afacan ve Nuri Akcan’ın Kavacık, Ahmet Güneş ve Timuçin Kaya’nın Süleler, Sadettin Eryılmaz’ın Hamzacık, İdris Gülenç, Özcan Bayram, İsmail Arslantaş, Salih Evcimen ve Ramazan İnci’nin Delice köylerinde Fehmi Karaca ve Ali İnce’nin ise Odaköy’de oturdukları tespit edildi.
Cenazede hüzün ve gözyaşı
Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de, Şentaş Madencilik’e ait kömür ocağında grizu patlamasının ardından oluşan göçük yüzünden toprak altında kalarak hayatını kaybeden 17 işçiden 15’i için Dursunbey’de ‘toplu cenaze töreni’ düzenlendi. Çarşı Camii’nin önündeki yolda düzenlenen, törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı. İşçilerin Türk bayrağına sarılı tabutları, törenin düzenleneceği alana ayrı ayrı ambulanslarla getirildi. Cenazeleri, cami önündeki yola iki sıra halinde dizilen 15 masanın üzerine konulan madenciler için cuma namazının ardından düzenlenen törene, madencilerin aileleri ve yakınları ile 2 bini aşkın vatandaş katıldı. 5 imamın 3’er kişinin cenaze namazını kıldırdığı törende, madencilerin her biri için ayrı ayrı cenaze namazı kılındı. Namazın ardından ambulanslara konulan madencilerin cenazeleri, toprağa verilmek üzere köylerine götürüldü. Bu arada, cenazede madencilerin yakınları baygınlık geçirdi. Eşinin tabutunu görünce sinir krizi geçiren Özcan Bayram’ın eşi Meryem Bayram, yakınlarıyla birlikte eşinin tabutuna sarılarak ağladı.
‘Elimizden bir şey gelmedi, üzgünüz’
Göçük altından çıkarılarak Dursunbey Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan İbrahim Demirbaş (35), ocakta iki bölüm olduğunu, patlamanın ölen işçilerin çalıştığı bölümde meydana geldiğini kaydetti. “Biz sağ bölümde çalışırken sol taraftan önce büyük bir gürültü geldi. Ardından sıcaklık rüzgar gibi dönerek üzerimize geldi.’’ diyen Demirbaş, buna rağmen o yöne doğru gidip arkadaşlarını kurtarmayı denediklerini; ancak gazdan etkilenince ilerleyemediklerini söyledi. Ocakta bir yıldır çalıştığını belirten Nuri Kahraman (19) da, ‘’Patlama sırasında oradaydım; hepimizi adeta yere yatırdı, sürükledi. Sağımız, solumuz duman içindeydi, elbiselerimizle yüzümüzü kapattık.’’ dedi. Evli ve 3 çocuk babası Necati Düzenli (32) ise iki yıldır çalıştığı ocağın 17 arkadaşına mezar olması nedeniyle kurtulduğuna sevinemediğini vurgulayarak, ‘’Aşağıdan arkadaşlarımızın bağırışlarını duydum. Çok kötü bir andı; ama elimizden bir şey gelmedi.’’ diye konuştu. Ocakta 9 aydır çalıştığı ve 5 ay önce bir çocuğu olduğu öğrenilen İsmail Açık (23), “Patlama anında ne eşim ne de çocuğum aklıma geldi, sadece arkadaşlarımı düşündüm, onların kurtulması için dua ettim.” Maden mühendisi Ramazan Mete (27) “Yardıma koştum; ama her yerden üzerimize gaz ve duman geliyordu, inanılmaz bir sıcaklık vardı. Arkadaşlarımızı kurtaramadık.” dedi.