"Düşük fiyattan TMSF sorumlu"

17 Aralık 2013’ten sonra siyasilerin ve medyanın linç kampanyasına maruz kalan ve geçtiğimiz yıl TMSF tarafından hukuksuz bir şekilde el konulan Bank Asya’yla ilgili satış sürecine girildi. TMSF, bankanın 183 milyon 600 bin adede karşılık gelen ve yüzde 51’lik çoğunluğu oluşturan A grubu hisselerini satışa çıkardı.
Video: Arşiv

Yarına Bakış'tan İsa Sezen'in haberine göre hisselerin her biri için muhammen bedel 70 kuruş olarak belirlendi. Bank Asya’nın siyasilerin ve medyanın linç kampanyasına hedef olmaya başladığı 17 Aralık 2013’ten önce Borsa’da hisse fiyatı 2 lirayı aşmıştı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Doğan Cansızlar, TMSF’nin hisse satışının Bank Asya hisse sahipleri tarafından dava konusu yapılabileceğini kaydetti.

Bankanın el konulmadan önceki hisse değeriyle el konulduktan sonraki değeri arasında düşüşten TMSF’nin sorumlu olduğunu belirten Cansızlar, Bank Asya hisselerinin satışının mahkemeler tarafından iptal edilmesi durumunda, zararın TMSF tarafından karşılanacağına dikkat çekti.

Cansızlar, 17 Aralık sürecinden sonra Bank Asya hakkında yapılan işlemlerin çoğunun hukuka aykırı olduğunu belirterek, “Kâr ederken yıpratma kampanyalarıyla el konulan banka hakkında hukuka aykırı uygulamalar eninde sonunda AİHM’den geri dönecektir.” açıklaması yaptı.

TMSF BANKACILIK KANUNU’NU ÇİĞNEYEREK YÖNETİMİ DEĞİŞTİRDİ

Cansızlar, zarar etmeyen hatta kâr eden bir bankanın, belli bir kampanya süreciyle yıpratılarak değerinin düşürülmesi ve neticesinde de TMSF’ye devredilip satış sürecine getirilmesinin bankacılık sektörü açısından üzüntü verici olduğunu söyledi.

“Bir banka hakkında bırakın uzun süre yıpratma kampanyasını, olumsuz bir tek ifade dahi bankacılık mevzuatına göre suç teşkil eder.” diyen Cansızlar, bu yıpratma kampanyası esnasında kurumların görevini yapmadığını, tek dava dahi açmadığına vurguladı.

2015 Şubat’ında banka yönetimine el koyan TMSF’nin kanuna aykırı bir şekilde olağanüstü genel kurul yapmadan bankanın mevcut yönetim kurulunu tasfiye edip kendi yönetim kurulunu oluşturduğuna dikkat çeken Cansızlar, mayıs ayında bankaya tamamen el konulduğunu ve TMSF’ye devrinin gerçekleştiğini hatırlattı.

HİSSEDARLAR BU SATIŞI DAVA KONUSU YAPABİLİR

Bankacılık Kanunu’na göre TMSF yönetiminin önce bankanın mali bünyesinin güçlendirilmesine yönelik çalışma yapması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını; tam tersine bankanın mali bünyesinin bu dönemde daha da zayıfladığını ifade eden Cansızlar,  “Bankanın mali bünyesini güçlendiremeyen, bankayı yeniden yapılandırmayan TMSF, kanunun öngördüğü satış sürecini başlattı. Burada hisse satışının çok dikkatli takip edilmesi gerekiyor. Hisselerin satış değeri, hisseleri kimin alacağı gibi hususlar çok önem taşıyor. Bank Asya ortaklarının el koyma süreciyle ilgili açtıkları ana davayla ilgili süreç de devam ediyor. TMSF’nin yapacağı satış ayrıca dava konusu yapılabilir” dedi.
25 Mayıs 2016 19:15
DİĞER HABERLER