Düzce Üniversitesi Rektörü Çakar: Bölge için daha çok değer üretmek istiyoruz

Düzce Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, "Çağın gereklerine uygun biçimde girişimci, yenilikçi ve dinamik bir üniversite olarak 'Bilim için bilim değil toplum için bilim' diyoruz. Kendimizi Düzce'ye ve bölgeye daha iyi tanıtmak, bölge için daha çok değer üretmek istiyoruz." dedi.

Düzce Üniversitesi'nin 2015-2016 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Garnizon Komutanı J. Albay Bilal Güvenir, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Ahmet Altun, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. İdris Şahin, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Terör saldırılarında hayatını kaybeden güvenlik güçleri ve vatandaşlar ile son olarak Ankara'daki terör saldırılarında yaşamını yitiren vatandaşlar için başsağlığı dilekleri ve saygı duruşu ile başlayan tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Akademik açılış programının ilk konuşmasını öğrencilerimizi temsilen üniversiteyi birincilikle kazanan Tıp Fakültesi öğrencisi Şule Arslan yaptı. Ankara'daki terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Şule Arslan, uzun ve yorucu bir çalışmanın sonunda başarıyı yakalamanın ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
"Biliyoruz ki hekimlere gösterilen saygı ve değer, kişilerin kendilerine ve devletlerine gösterdiği saygı ve değer kadardır." diyerek sözlerine devam eden Şule Arslan, sağlıklı bir devletin ancak sağlıklı ve iyi işleyen bir sağlık sistemiyle, mutlu ve iyi yetişmiş sağlıkçılarla mümkün olacağını söyledi. Tıp Fakültesi'ni ve Üniversiteyi seçmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şule Arslan, "Bilgi dolu, mutlu ve başarılı yıllar hepimizin olsun. Huzurlu bir gelecek dileğiyle." sözlerini sonlandırdı.

Menfur terör saldırıları sebebiyle mutluluk, neşe, heyecan ve coşku duygularından yoksun olarak akademik açılış törenini gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise "Hangi hain amaçla olursa olsun, hangi terör örgütü olursa olsun, masum vatandaşlarımıza, askerimize, polisimize yönelik terör saldırılarını lanetliyoruz." diyerek sözlerine başladı.

Üniversitenin 2000 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında birinci sırada, dünya üniversiteleri arasında da ilk iki binin içerisinde yer aldığının altını çizen Rektör Çakar, şu bilgileri verdi: "25.000 öğrenciye ve 2500 akademik ve idari personele sahip büyük bir aile gibi çağın gereklerine uygun biçimde değişimi yönetebilen, esnek, girişimci, yenilikçi ve dinamik bir üniversite olarak 'Bilim için bilim değil toplum için bilim' diyoruz. Ülkemizde yükseköğretim alanının henüz konuşmaya başladığı 'Üniversitelerin Bölgesel Gelişmeye Katkısı' konusunu, kurulduğu ilk yıllarda vizyonuna işleyen bir üniversite olarak, kendimizi Düzce'ye ve bölgeye daha iyi tanıtmak, bölge için daha çok değer üretmek istiyoruz."

Seçkin üniversitelerle uluslararası işbirlikleri ve her yıl artan sayıda yabancı öğrenciler ile Üniversitenin bölgesel gelişmeye katkı veren bir dünya üniversitesi olma yolunda olduğuna vurgu yapan Rektör Çakar, şöyle devam etti: "Bu amaçla öğretim elemanlarımıza yönelik bilimsel etkinliklere katılım desteklerinin limitlerini artırmayı planlıyoruz. Yine bu kapsamda yayın teşvik yönergesini de yeni düzenlemelerle yeniden hayata geçireceğiz. Akademik yaşama yeni adım atan doktora öğrencilerimiz için doktora tezlerini ödüllendirecek süreçler oluşturacağız ve girişimciliği desteklemenin en önemli boyutu olan patent ödüllerini bağımsız bir ödül sürecine dönüştüreceğiz."

Bu süreçte üniversitenin fiziksel yapılanmasının da devam edeceğini kaydeden Rektör Çakar, "Önümüzdeki aylarda inşallah değerli senato üyemiz, eşsiz çalışma arkadaşımız rahmetli Dr. Talat Bahçebaşı'nın adını verdiğimiz ek hastane binamız hizmete açılacak. Hemen akabinde eş zamanlı 2500 öğrencinin ders yapabileceği ikinci merkezi derslik binamız hizmete girecek. Hayvan deneyleri laboratuvarımız açılacak. Sağlık Yüksekokulumuzun ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun yapımı devam edecek. Üniversite camimizin temeli atılacak." ifadelerini kullandı.

Geleceğin teminatı olan öğrencilerden en önemli beklentisini 'her tür kötü alışkanlıktan ve bağımlılıktan uzak durmaları' şeklinde açıklayan Rektör Çakar, şöyle seslendi: "Cumhuriyet tarihi kadar eski Yeşilay'ın Saygıdeğer Başkanını bugün burada ağırlıyoruz. Üniversitemiz, Düzce Yeşilay ile tüm üniversitelere örnek olmasını dilediğimiz önemli bir işbirliği içerisinde. Üniversitemizin en önemli sosyal sorumluluğunun madde, alkol, sigara, teknoloji bağımlılığı gibi gençlerimizin geleceğinin kararmasına sebep olan bağımlılıklardan arınmasına destek olmak olduğunu düşünüyoruz. Ancak böylece gençlerimizin gönlünde vatan, millet ve bayrak bağımlılığına yer açabiliriz."

Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversiteye her zaman destek olan vali, milletvekilleri, belediye başkanı ve diğer protokol üyelerine teşekkür etti. Çakar, "Üniversitemizin girişimci, yenilikçi ve değer üreten bir üniversite olarak temellerini atan ve bize gurur duyulacak bir emanet bırakan kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu'na çok teşekkür ediyorum." diyerek sözlerine son verdi.

Rektör Çakar, 2007-2015 yılları arasında üniversitenin gelişimini ve başarılarını yansıtan kitabı ve Senato tarafından kendisine tevdi edilen Üstün Hizmet Belgesini Kurucu Rektöre takdim etti. Kendisine takdim edilen ve ahde vefa anlamını taşıyan hediyeler için teşekkür eden Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, dünyadaki tüm savaşlarda ve saldırılarda hayatını kaybeden masum insanların sonsuzlukta huzur içinde olmalarını diledi. Dünyanın yeni bir dil, üslup ve kapsayıcı yönetişim sistemlerine ihtiyacı olduğunu belirten Kurucu Rektör, bugüne kadar üniversiteyi destekleyen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Akademik açılış töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Düzce Valisi Ali Fidan, üniversiteleri toplumların ve devletlerin geleceğinin inşasında önemli bilim yuvaları olarak niteledi. Üniversitenin, ilin tanıtımına, sosyal ve kültürel gelişmesine önemli katkılar sunduğunu belirten Vali Fidan, öğrencilerin barınması ve ulaşımı konularında ciddi gayretlerinin olduğunu söyledi. Yaşanan terör olaylarına verilecek en güzel cevabın tek vücut olarak teröre karşı durmak olduğunu ifade eden Vali Ali Fidan, öğrencileri terör örgütleri konusunda hassas ve bilinçli olmaya çağırarak, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olması temennileriyle sözlerini sonlandırdı.

2015-2016 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün özgeçmişinin okunmasıyla devam etti. 'Postmodern Kölelik: Bağımlılık' konulu açılış dersini vermek üzere kürsüye davet edilen Öztürk, insanları bağımlılığa iten temel noktanın hükmetme arzusu olduğunu ifade etti. Bağımlılığa sadece hastalık olarak bakılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, insanları bağımlılığa iten sosyal faktörlerin ve beyindeki ödül sisteminin de önemine değindi.
Yeşilay'ın kuruluşundan da bahseden Öztürk, "Bağımlılıkla mücadele ederken toptan mücadele etmek zorundayız. Yeşilay bu görev için var." dedi. Dünyada Yeşilay gibi kurulmuş bir başka kurumun olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Mücahit Öztürk, aileleri bağımlılık konusunda daha bilinçli olmaya çağırarak açılış dersini noktaladı.

Düzce Valisi Ali Fidan ve Rektör tarafından Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'e hediyesinin takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle akademik açılış programı sona erdi. CİHAN
14 Ekim 2015 16:05
DİĞER HABERLER