-FÜTÜRİSTLER ZİRVESİ 2011...
-VODAFONE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI HASAN SÜEL:
-''2020 YILINA DOĞRU TÜRKİYE'NİN DE ARALARINDA
BULUNDUĞU GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDE ÇOĞU NAKİT
İŞLEMİN YERİNİ DİJİTAL İŞLEMLERE BIRAKTIĞI VE BUNLARIN
ÇOĞUNUN DA TELEFONLARLA YAPILDIĞI BİR DÜNYA ÖNGÖRÜLÜYOR''
-ANADOLU JET'İN İCRASINDAN SORUMLU THY BÖLGESEL UÇUŞLAR
BAŞKANI ALAN: ''ÇOK YAKINDA, 10 YILLIK ZAMAN ZARFINDA
100 BİN DOLARA KADAR İNECEK KİŞİSEL UÇAKLAR GÖRECEĞİZ.
İNSANSIZ TİCARİ HAVA ARAÇLARI, SÜPERSONIC JETLER ÜRETİLECEK''
İSTANBUL (A.A) - 21.09.2011 - Vodafone Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Hasan Süel, 2020 yılına doğru Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde çoğu nakit işlemin yerini dijital işlemlere bıraktığı ve bunların çoğunun da telefonlarla yapıldığı bir dünyanın öngörüldüğünü belirtti.
Marketing Türkiye ve Fütüristler Derneğinin katkılarıyla Vodafone'un ana sponsorluğu ve Unilever'in resmi sponsorluğunda Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ''Fütüristler Zirvesi 2011''nde konuşan Süel, bugün, bireylerin, kurumların ve toplumların en çok anlamaya, öngörmeye ve tahmin etmeye çalıştığı olgunun gelecek olduğunu belirterek, gelecekte karşı karşıya gelinebilecek zorlukların nasıl ele alınacağını tartışmanın, fikirleri, çözüm önerilerini ve öngörüleri paylaşmanın, olası problemlerin kaynağını değiştirmenin, ancak bugünden mümkün olduğunu vurguladı.
Türkiye geleceğe doğru emin adımlarla ilerlerken, bir dijital devrim yaşandığını ifade eden Süel, mobil iletişim, bilgi ve internet teknolojilerinin ekonominin büyüme yakıtı olmakla kalmayıp, bugün alışkanlıkları değiştiren bir yaşam tarzı haline geldiğini söyledi.
Gün geçtikçe insanların birbirleriyle daha etkin ve hızlı iletişim ve etkileşim kurabilecek olmasının, toplumların yeniden şekillendirilmesini sağlayacağını kaydeden Süel, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği verilerine göre, yeryüzündeki 6,9 milyar insanın yüzde 27,3'ünün bilgisayara erişebildiğini, internette, dünya çapındaki yaygınlığın yüzde 28'ini aştığını, diğer bir ifade ile yeryüzündeki her 4 kişiden birinin internet kullanıcısı olduğunu belirtti.
Hasan Süel, dünya nüfusunun yüzde 70'ten fazlasının mobil telefon kullandığını, bundan sadece 4 yıl sonra 2015 yılında 6,5 milyar mobil telefon kullanıcısı olacağı ve mobil penetrasyonunun yüzde 91'e ulaşılacağının tahmin edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''2015 yılında veri trafiğinin 2010 yılına oranla 26 kat artacağı ve toplam trafiğin yüzde 95'ini oluşturacağı öngörülmektedir. Cisco'nun tahminlerine göre, 2020 yılı itibariyle 50 milyar 'insan ve nesne' birbirleriyle bağlantı halinde olacak, bunlar aralarında konuşarak, kendi zekalarını geliştirecek. Artan erişim kapasitesi ve kalitesi sayesinde, eğitim ve öğretim daha çok kişiye ulaşabilecek, ticaret çeşitlenerek zenginleşecek ve refah düzeyi yükselecek. 2020 yılında internet, 'dünyanet' olacak.''
Türkiye'de 11 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunduğunu, mobil telefon abone sayısının 64 milyona yaklaştığını belirten Süel, mobil internet abone sayısının bu yılın ilk çeyreğinden bu yana yüzde 94,8 oranında arttığını bildirdi.
Süel, Türkiye'de 3G abone sayısının Haziran 2011 itibariyle 24,8 milyona ulaştığını ve AB ortalamasını geçtiğini belirterek, 2020 yılına doğru Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde çoğu nakit işlemin yerini dijital işlemlere bıraktığı ve bunların çoğunun da telefonlarla yapıldığı bir dünyanın öngörüldüğünü anlattı.
Hasan Süel, 2020 yılında tüm bireysel para transferlerinin yarıdan fazlasının dijital olacağı ve bunun büyük bir kısmının telefonlar aracılığıyla yapılacağını ifade etti.
-100 BİN DOLARA UÇAK-
Anadolu Jet'in İcrasından Sorumlu THY Bölgesel Uçuşlar Başkanı Sami Alan, hava yolu şirketinin gelecek vizyonunun, verimlilik, hız ve konfor üzerine kurulduğunu kaydetti.
Hava yolu alanında gelecekte güvenlik tedbirleriyle ilgili ciddi değişiklikler yaşanacağını belirten Alan, hem güvenlik tedbirlerinin hızlandırılması hem de kalitesinin artırılmasının önemine işaret etti.
Havayolu sektöründe yaşanacak yenilikler hakkında bilgi veren Alan, ''Aerodinamik verimlilik için uçan kanatçıklar gelecek. Yakıt çok pahalı. Yakıtla ilgili önemli çalışmalar var. Biofuolde önemli mesafeler kat edildi, bakteriyel yosun kavramı hızla gelişiyor. Uçağın ağırlığını azaltacak ve hızını artıracak şekilde malzeme mühendisliği alanında çok büyük gelişmeler var. Çok yakında, 10 yıllık zaman zarfında 100 bin dolara kadar inecek kişisel uçaklar göreceğiz. İnsansız ticari hava araçları, süpersonic jetler üretilecek. Gelişmelerle İstanbul Los Angeles arası 3,5 saate inecek...''
-''PAYLAŞMAYI BİLMELİYİZ''-
Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel de geleceğin, teknolojik bazlı olarak değerlendirildiğini belirterek, bunun yeterli olmadığını, aslında geleceğin politikadan ekonomiye, sosyolojiden felsefeye, psikolojiye varana kadar birçok farklı çerçevede düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Geleceğin zaman zaman karamsar gözüktüğünü, negatif güdülerle şekillendirildiğini anlatan Yüksel ''Aslında bizim ihtiyacımız olan, geleceği şekillendirecek insanların, aydınlık ve geleceğe pozitif bakan insanlar olması, aksi takdirde iklim değişikliğinin, insanlığı yok etmesi lazımdı. Geleceğe pozitif bakanlar sayesinde bugün yok olmamış bir dünyaya daha umutla bakabiliyoruz'' diye konuştu.
Yüksel, ''Geleceği düzgün şekillendirip, sonra da bunu paylaşmayı bilmezsek, gelecek olmayacaktır. Bunun farkına varmamız ve bu sorumluğu yerine getirmemiz gerekir'' dedi.
(SBE-DÜR-ALİ)21.09.2011 16:56:54