DÜZELTME-Kimse Yok Mu Afrika'da 30 bin katarakt ameliyatı yaptırdı

BALIKESİR (CİHAN)- Sayın Abonemiz,
Başlıktaki sayı, sehven "30" olarak yazılmıştır. Doğrusu "30 bin" olacaktır. Düzelterek tekrar servis ediyoruz.

Kimse Yok Mu Derneği Sağlık Koordinatörü Veysel Kayabaşı, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 yılı verilerine göre 1.3 milyar nüfusa sahip Afrika kıtasında katarakt hastalığından dolayı görme yetisini tamamen kaybeden 39 milyon insan olduğunu söyledi. 2008 yılından Sudan Darfur'da başlanan katarakt ameliyatlarının devam ettiğini belirterek, 2014 yılı itibariyle 30 bin 180 hastanın iyileştirildiğini ifade etti.

Kimse Yok Mu Derneği tarafından özellikle yurtdışındaki yardım faaliyetlerinin anlatıldığı "İyilik Buluşmaları" adıyla düzenlenen program Balıkesir'de yapıldı. Programda Afrika ülkelerinde yapılan katarak ameliyatları, açılan su kuyuları ve yetimler için yapılan hizmet anlatıldı. Duygu dolu anların yaşandığı gecede Balıkesirliler gözyaşlarına hakim olamadı. Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi'nde, sunuculuğunu Ahmet Bozkuş'un yaptığı programda ses sanatçısı Süleyman Erkişi de şarkılar seslendirdi. Program, "Bir Dünya İyilik" isimli sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından Balıkesir Şube Müdürü Yaşar Yeşil, yaptığı konuşmada kurulduğu günden beri kendilerine destek olan herkese teşekkür etti. Sağlık Koordinatörü Kayabaşı ise yardım faaliyetlerinin 2002 yılında başladığını belirterek, büyük bir hızla sürdüğünü bildirdi. 56 ülkeden oluşan Afrika kıtasının 52 milyon kilometrekare olduğunu belirterek, nüfusun ise 1.3 milyar olduğu bilgisini verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 yılı verilerine göre Afrika kıtasında katarakt hastalığından dolayı görme yetisini tamamen kaybeden 39 milyon insan olduğunu söyledi. Bu sayının, Türkiye'nin yarı nüfusundan fazla olduğunu belirterek, "Bugün 56 ülkenin yaklaşık 39 tanesinde gayri safi milli hasıla, ölçülemeyen rakamlarda, yani sıfır dolar olarak geçiyor raporlarda. Bu ülkelerde açlık, yokluk, kıtlık, çöl iklimi, kuraklık, insanların yeterince beslenememesinden dolayı hastalıkla mücadele edebilecek dirençli bir vücuda sahip olamaması. Sıcaklık ayrı bir imtihan. Sıcaklık bazen gölgede 52 dereceyi buluyor. Bu sebeplerin hepsini biraraya koyduğunuzda, işte karşınızda katarakt hastalığı ve 39 milyon hasta. Sokakta gördüğümüz her 10 kişiden üçünde bu hastalık var. Yaşlı insanların hepsinin elinin altında, baston niyetine bir torunu var." dedi. Kimse Yok Mu Derneği'nin, katarakt ameliyatlarına 2008 yılından Darfur'da başladığını ifade eden Kayabaşı, 2014 yılı itibariyle 30 bin 180 hastanın ameliyatını yaptırdığını vurguladı. Sadece Sudan'da 17 bin ameliyat yapıldığını belirterek, şu anda 13 ülkede ameliyatların sürdüğünü açıkladı. 2015 yılında hedeflerinin 30 bin katarakt ameliyatı olduğunu söyledi.

'HER GÜN 6 BİN ÇOCUK SU BULAMADIĞI İÇİN ÖLÜYOR'

Dernek Su Koordinatörü Vasfi Başak ise temiz su bulamadığı için her gün 6 bin çocuğun hayatını kaybettiğini aktardı. Çalışmaları sinevizyon eşliğinde anlatan Başak, Kimse Yok Mu Derneği'nin 2011 yılından bu yana yürüttüğü su kuyuları projesiyle suya hasret coğrafyaları temiz su kaynaklarıyla buluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Dünyanın 18 ülkesinde açılan kuyuların, yaklaşık 3 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşıladığını belirterek, bir kuyunun 4 bin dolara mal olduğunu dile getirdi.

Son olarak sahneye çıkan Yetim Koordinatörü Mehmet Ali Gün, derneğin 50 ülkede 10 binlerce yetime, bağışçıların yardımıyla destek olmaya çalıştığını bilgisini verdi. Duygulu anların yaşandığı programda Bozkuş'un okuduğu "Kalk Ya Hamza" isimli şiir, katılımcıları ağlattı. Son bölümde ise Erkişi, sevilen şarkılarını seslendirdi. CİHAN
07 Nisan 2015 13:50
DİĞER HABERLER