East River kıyısında baş başa görüşme

East River kıyısında baş başa görüşme
New York'ta bulunan Davutoğlu ve İranlı mevkidaşı Zarif East River kıyısında uzun süre görüştü

BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Davutoğlu ve İranlı mevkidaşı Zarif, iki ülke heyetlerinin BM genel merkezinde yapılan toplantısının ardından binadan ayrılarak baş başa East River kıyısında uzun süre hem yürüyüş yaptı hem de iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konuları ele aldı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre,  iki bakan arasındaki görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki durum ele alınırken, İran'ın nükleer programına ilişkin P5+1 görüşmeleri ve Irak'taki durum da görüşüldü. İki bakanın Türkiye-İran ilişkilerinin önemine değinerek, bölgenin içinde bulunduğu kritik dönemde Türkiye ile İran arasındaki işbirliği ve eşgüdümün gelişmesinin barış ve istikrar çabalarına büyük yarar sağlayacağını vurguladığı bildirildi.

Özellikle seçimlerin ardından tüm uluslararası topluma yönelik daha ılımlı mesajlar vermeye başlayan İran'da Cevat Zarif'in Dışişleri Bakanı olmasının ardından ilk kez bir araya gelen iki bakanın görüşmesinde Suriye'de devam eden iç savaş, Irak'taki son durum, bölgesel konular, 26 Eylül Perşembe günü toplanması beklenen P5+1 ile İran arasındaki konular gündeme geldi.

Bakan Davutoğlu, İranlı mevkidaşını daha kapsamlı görüşmelerde bulunmak ve başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda daha etkin işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere Türkiye'ye davet etti.

               -Davutoğlu'nun yoğun görüşme trafiği-

 New York'taki ikili temaslarına sabah saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile başlayan Davutoğlu, daha sonra Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde, Karadağ, Kosova ve Malta dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde ile Suriye konusundaki son gelişmeleri ele alan Bakan Davutoğlu, bu ülkedeki kimyasal silahların imhasına ilişkin anlaşmanın olumlu bir adım olduğunu ancak Suriye'deki krizin tüm boyutlarıyla ele alınması ve özellikle insani durumun iyileştirilmesine ilişkin etkin adımların ivedilikle atılması gerektiği vurgulandı.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca ile yaptığı görüşmede ikili ilişkiler ve Balkanlar'daki durumu gözden geçiren Davutoğlu, Kosova'nın Türkiye ve Türk halkı için özel konumuna değinerek, bu ülkeye yönelik yardımların her düzeyde devam edeceğini vurguladı. Balkanlardaki bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi ve Kosova'nın da bu sürece etkin katkıda bulunması gerektiği üzerinde durulan toplantıda, Kosovalı Bakan, ülkesinin, Sırbistan'la ilişkileri ve devam eden normalizasyon süreci hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile de bir araya gelerek Türkiye'nin 2015-2016 BMGK adaylığına destek talep etti.
Davutoğlu-Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İgor Luksiç görüşmesinde ise  Balkanlar'daki durum ile iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin artırılması üzerinde durulduğu bildirildi.

               -Türkiye'nin BMGK üyeliğine destek talebi-

               Türkiye, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için yürüttüğü diplomasi trafiğine hız verdi. 2015-2016 arasında BMGK'da yer almak isteyen Türkiye, genel kurulda oy hakkına sahip ada ülkeleri ve Afrika'daki ülkelerle yürüttüğü çalışmaları sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu kapsamda Barbados,  Trinidad ve Tobago dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüştü.

               Bakan Davutoğlu'nun görüşmelerde, Türkiye'nin Latin Amerika politikası hakkında bilgi verdiği, bölgede Türkiye'nin Dominik Cumhuriyeti ve  Panama'da iki yeni büyükelçilik açtığını ifade ettiği bildirildi. Bakan Davutoğlu'nun toplantılarda, Türkiye'nin 2015-2016 dönemi BMGK üyeliğine adaylığı hakkında bilgi vererek, adı geçen ülkelerin desteğini istediği, her iki bakanın da konuyu olumlu şekilde değerlendireceklerini vurguladığı belirtildi.

24 Eylül 2013 11:51
DİĞER HABERLER