Eczacılar Odası Bursa Şubesi şeker hastaları için vazgeçilmez öneme sahip şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili sorunun çözülmediğini bildirdi.
Odadan yapılan açıklamada, hastaların şeker ölçüm çubuklarına erişimini zorlaştıran uygulamanın Danıştay tarafından durdurulduğu belirtilerek, SGK'nın bu kararı vatandaşın mağduriyetini bitirecek şekilde yeniden düzenlemediği kaydedildi. Vatandaşların şeker ölçüm çubuklarının parasının büyük bir kısmını cebinden ödemeye mahkum edildiğine vurgu yapıldı.
Açıklamada şu görüşler dile getirildi: "Balıkesirli bir hastanın başvurusu ile şeker ölçüm çubuklarına SGK'nın belirlediği 0.55 fiyatının yürütmesi Danıştay tarafından durdurulmuştu. Çünkü vatandaşlarımız bu fiyat nedeniyle ceplerinden fark ödemek zorunda kalıyorlardı. Danıştay'ın telafisi mümkün olmayan zararlar yaratacağı endişesi ile verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı SGK'nın yeni bir mağduriyet yaratması gecikmedi. Bu mağduriyetin yani, SGK'nın şeker ölçüm çubuklarına hastalarımızın erişimi için reva gördüğü adımların 'hastalarımızın şekerini yükselttiği' tüm medya kanallarında yer bulmuştu."
Yeni uygulama ile hastaların şeker ölçüm çubuklarına ulaşmasının zorlaştırıldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: "Hastalarımız, SGK'nın bu yeni düzenlemesi ile daha önce kolaylıkla ulaşılabilen şeker ölçüm çubukları için artık bürokratik bir işlem yumağı içine girmek zorunda bırakıldı. Sağlık Kurulu raporuyla belirlenen hastanın durumu ve ihtiyaç duyduğu ölçüm çubuğu miktarı doktor tarafından reçeteye yazılıyor ve hasta, şeker ölçüm çubuklarına eczacısı aracılığıyla ulaşıyordu. Şimdi eczaneden ceplerinden para vererek aldıkları ölçüm çubuklarının faturalarını ve reçete arkalarını İl SGK Ödeme Birimine teslim etmeleri gerekiyor. Sonrasında 2-4 ay gibi bir süre bekleyecek ve SGK'ya verdikleri banka hesabına ödemenin yapılmasını bekleyecekler. Bu yetmezmiş gibi, vatandaşlarımız bu karardan önce 50 adetlik bir kutu şeker ölçüm çubuğu için yaklaşık 5 TL fark öderken ve Danıştay esas itibariyle bu uygulamanın yürütümünü durdurmuşken, şimdi hastalarımız 35 TL'nin tamamını cepten ödeyip, ortalama 3 ay sonra geri ödeme almak için evraklarını Kuruma teslim etmekte ve kurum yetkileri tarafından kendilerine bu tutarın çok altında bir ödeme yapılacağı ifade edilmektedir. Bu durumda, SGK'nın Ocak ayının son günlerinde şeker ölçüm çubuklarına erişimde hasta mağduriyetinin sona erdiği yönündeki açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine, kuruma evraklarını teslim eden çok sayıda hastamız pek çok yakınma ve endişe ile eczanelerimize geri dönmektedirler."
SGK'nın sorunu çözmeye odaklı bir politika izlemesi gerektiğinin altı çizilen açıklama şöyle sonlandırıldı: "Sorumlu bir devlet kurumu olarak hareket etmesini beklediğimiz SGK'nın, önce provizyon sistemini düzeltmesi ve mağduriyeti gidermesi, sonrasında bilgiyi kamuoyu ile paylaşması gerektiğini düşünüyoruz. Artık kanıksamak zorunda bırakıldığımız bu tip uygulamalar ile toplum sağlığının bir yap-boz tahtasına çevrilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, gerekli teknik düzeltmenin yapılarak mağduriyetin gerçekten giderildiği yönünde bir açıklama yapılmasını bekliyoruz."
(CİHAN)