Denizli Eczacı Odası Başkanı Osman Özdemir, SGK ile TEB arasında yapılan ilaç alım protokolünün 31 Mart 2016 tarihinde sona ereceğini ancak yeni bir protokolün hala yapılamadığını söyledi.
Özdemir, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi.
Eczacılık alanının 2004'lerden bu yana son derece ciddi bir ekonomik daralma ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Özdemir, eczacıların yaşamının ilaç fiyatlarından dolayı son üç yılda ekonomik olarak herhangi bir iyileşme de yaşamadığını öne sürdü. Özdemir, "Toplumun tüm diğer çalışan kesimlerinin gelirleri en azından enflasyonla bağlı olarak artarken, eczacının gelirleri düşmektedir. Bu durum, pek çok eczanemizi kapanma noktasına getirdiği gibi günden güne de kapanan eczane sayısını artırmaktadır. Eczanelerimizden günlük 1 milyona yakın reçete karşılıyoruz. Karşılanan reçete ve hasta sayısının artmasıyla birlikte, eczanede istihdam edilen eğitim düzeyi yüksek personel sayısı yükselmiş, bu tablonun sonucunda da eczanelerin iş yükü ve giderleri artmıştır. Buna mukabil eczane ekonomilerini düzlüğe çıkaracak herhangi bir gelişme olmamıştır. Üstelik eczanelerdeki kan kaybı hala sürmektedir." dedi.
Türkiye genelinde 25 binden fazla eczanenin yüzde 63,8 gibi büyük bir çoğunluğu ekonomik bakımdan kırılgan bir dengede varlığını sürdürmeye çalıştığını belirten Özdemir, "Eczacıların yüzde 54,8'i kredi kullanmakta; kredi kullanan eczacıların yüzde 66'sı ise sürekli olarak kredi almak zorunda kalmaktadır. Eczacı, eczanesinin ekonomik sürekliliğini sağlayabilmek için borçla yaşamaktadır. Türk Eczacıları Birliği olarak, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında birleştirilmesinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu ile İlaç Alım Prtotokolü imzalıyoruz. Kurum ile 2005, 2007, 2008, 2009 ve 2012 yıllarında protokol yaptık. 2012 yılında imza atmış olduğumuz protokolün süresi 2015 Haziran ayında sona erdi. 7 Haziran ve 1 Kasım'da yaşanan seçimler dolayısıyla iki kez protokol süresinin uzatılmasını kabul etmek zorunda kaldık. 31 Aralık'ta ise seçimler sonrası hem yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte bakan deşikliğinin yaşanması hem de geçici bütçe yapılmış olması nedeniyle 31 Mart 2016'da sona erecek, ekonomik hükümler içermeyen geçici bir protokol imzaladık." diye konuştu.
2013 Eylül ayında yapılan protokol revizyonundan bugüne üç yıla yakın bir süredir eczacıyı ve eczane işleyişini rahatlatacak hiçbir iyileştirme olmadığını savunan Özdemir, "Eczane ekonomilerinde yaşanan erimeyi rakamlarla ortaya koyduk. Ancak gelinen aşamada birliğimizin tüm iyi niyetli çabalarına, üyelerimizin üç yıldır gösterdikleri sabra rağmen beklentilerimizin çok altında kalan bir tablo ile karşılaştığımızı üzülerek ifade etmek isteriz. Oysa eczanelerin varlığını sürdürebilmesi açısında taleplerimizin kabulü yaşamsal derecededir. Reçete başına hizmet bedelinde yapılacak kısmi ve cüzi iyileştirmelerle eczanelerimizi yaşatabilmek mümkün değildir. Eczacının tahammül kapasitesinin çok ötesine geçilmiştir. Yaygın eczane ağını korumak ve halk sağlığına hizmet etmeye devam etmemiz için hep beraber bir adım atmanın zamanı çoktan gelmiştir." ifadelerini kullandı.
Eczanelerin basit birer ticari işletme olmadığını anlatan Özdemir şunları kaydetti: "Eczane halka en yakın sağlık bakım merkezi; eczacı da profesyonel bir sağlık meslek mensubu, toplum sağlığı danışmanıdır. Bu doğrultuda sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapıtaşı olan eczaneleri koruyacak, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz."
Cihan CİHAN