Eczacılardan kanser ilaçlarının satışının hastanelere verilmesine tepki

Eczacılardan kanser ilaçlarının satışının hastanelere verilmesine tepki
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren sadece hastanelerde verileceğine tepki gösterdi. Güngör, "Bu uygulama giderek güçlenen özellikle Türkiye'de hakim olan özel hastanelerin bir kaynak aktarımı olarak değerlendirilebilir. Çünkü bu uygulamadan yegane faydalanacak olan özel hastaneler olacaktır." dedi.

Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgeyle, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getirdi. 1 Temmuz'dan itibaren kanser ilaçlarını hastaneler verecek. Bu değişikliğe İstanbul Eczacı odası üyeleri tepki gösterdi. Fatih'teki İstanbul Tıp Hastanesi önünde açıklama yapan eczacılar, bu uygulamayla hastanelerde yine hasta kuyrukları oluşacağını söyleyerek cirolarının yüzde 10'unu bulan gelirden mahrum kalacaklarını ifade etti.

Eczacılar adına açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, "Bugün ülkemizde uygulanan ilaç fiyat politikaları nedeniyle birçok ilacın piyasada bulunmaması hastaların tedavilerini aksatmakta ve meslektaşlarımız ilaç hizmetini sürdürmede telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca kamu ve üniversite hastanelerinin günübirlik tedavi altında ihalelerde yaşanan gecikmeler nedeniyle ilaç alımında sorunlar yaşamakta ve bu nedenle hasta tedavileri aksamaktadır. 1 Temmuz'da bu uygulama başladıktan bir süre sonra devlet ve üniversite hastanelerinin yetersiz bütçeleri nedeniyle günübirlik tedavide yaşanacak aksaklıklar sonucu, hastalar ekonomik kaynakları güçlü olan özel hastanelere yönelmek zorunda kalacaktır." diye konuştu.

"Son bir yılda özellikle sağlık harcamalarına bakıldığında devlet ve üniversite hastaneleri azalırken özel hastanelerin sağlık harcamaları 1'e 1 katlanmış durumdadır." diyen Güngör, "Bu uygulama giderek güçlenen özellikle Türkiye'de hakim olan özel hastanelerin bir kaynak aktarımı olarak değerlendirilebilir. Çünkü bu uygulamadan yegane faydalanacak olan özel hastaneler olacaktır. Esasında bugün piyasada bulunamayan sizlerde defalarca haberini yaptığınız hastaların mağdur olduğu, aylarca kuyrukta beklediği ilaç sorunu yine devam ediyor ve devam edecektir. Bu uygulama bu sorunu ortadan kaldırmayacaktır. Çünkü o ilaçlar Türkiye'de yok." ifadelerini kullandı

Yeni uygulamayla hastaların mağdur olacağını vurgulayan Güngör, "Kemoterapi tedavilerinde kullanılan ve fiyat sorunu yaşamayan ilaçların tamamı eczanelerimizde bulunmakta. Yürürlükte olan yasalar kapsamında eczacılar tarafından hastaya ulaştırılmaktadır. Kanser hastaları bu ilaçlara ulaşmakta hiçbir sorun yaşamamaktadır. Görüldüğü üzere bugün kanser hastalarının ilaca ulaşmasında her hangi bir sorun bulunmamaktadır. Bu nedenle böyle bir uygulamaya neden geçildiğini anlamak mümkün değildir. Fiyat alamadığı için yurt dışından yetkili firmalarca getirilen ilaçlarla ilgili yaşanılan gecikme sorunu tebliğe yapılan son değişiklikle ortadan kalkmayacaktır. Hastalar bu ilaçları Türk Eczacılar Birliği ile yine yurt dışından getirtmek durumunda kalacaktır. Ancak eczaneyi hizmet dışı bırakarak hastaneler aracılığı ile yürütülecek bu düzenlemeyle hasta mağduriyeti kaçınılmaz olacaktır." şeklinde konuştu.
CİHAN
28 Mayıs 2015 12:59
DİĞER HABERLER