Eczacı işverenleri, döviz kurlarının ve faizlerin artması nedeniyle ağrı kesiciler ve grip aşısı başta olmak üzere onlarca kalemde ilacın piyasada bulunamaz hale geldiğini, eczacıların ise zararına satış yaptığını aktardı ve önümüzdeki aylarda daha kötü haberler verebileceklerini söyledi
Sendika.org'un haberine göre ekonomide yüksek enflasyon-yüksek döviz-yüksek faiz sarmalında kriz derinleşirken, krizin etkilediği başlıca alanlardan biri de sağlık.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, düzenlediği basın toplantısında döviz kurlarındaki artış ve avro kurunun yılbaşına kadar güncellenmemesi nedeniyle piyasada başta ağrı kesiciler ve grip aşısı olmak üzere tansiyon, diyabet, suni göz damlası ilaçları ile koah hastalarının kullandığı ilaçların bulunamadığını söyledi.
Türkiye’nin son yıllarda aldığı göç nedeniyle bağışıklık sisteminin olumsuz etkilendiğini, dolayısıyla aşılanmanın her zamankinden daha da önemli olduğunu belirten Saydan, grip aşısı uyarısı yaptı:
Grip aşısı Türkiye’de üretilmediğinden ithal ediliyor. Türkiye’de olası bir salgın vakasına karşı talebi karşılayacak yeterli miktarda aşı bulunmasında güçlük çekiliyor. Ayrıca risk grubundaki kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için de tehlikeli bir süreç bizi bekliyor. Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için aşılarını reçetelendirip eczanelerimize geliyorlar ama aşıların tedarikinde sorun yaşıyoruz.
Yasal düzenlemeler nedeniyle illerdeki eczaneler arasında takas yapılabilme şansı olmadığını da kaydeden Saydan, depolardaki durumlar göz önünde bulundurulduğunda “önümüzdeki aylarda kötü haberler verebileceklerini” dile getirdi.
“Eczacılar zararla satışta, tedarik zorlaşıyor”
Döviz kurunun yükselmesinden en çok etkilenen meslek gruplarından olduklarını ifade eden Saydan, eczacıların sorunlarını da şöyle aktardı:
Artan faizler nedeniyle vadeleri kısıtlananlar eczacılardır. Kamu kurum iskontosunu uygulamayan firmalara yaptırım uygulanmadığı için onlarca kalem ürünü zarar ederek satan eczacılardır. İlaç dışı ürünler ve mamalar zam alırken stoklarındaki ürünleri aralıktaki fiyat düşüşleri ile zarar ederek satmak zorunda olan yine eczacılardır. Aralık ayında 404 kalemde %76’ya varan oranlarda indirim yapılacak. Bu durum ilaçların tedarikini daha da zorlaştıracaktır.