Eczanelerde kanser ilacı muamması

Eczanelerde kanser ilacı muamması
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 Aralık tarihinden itibaren kanser hastalarının bazı ilaçlarını eczaneler yerine hastanelerden vermesi uygulaması yürürlüğe girdi.

Uygulamanın ilk gününde eczacılar ve hastalar sorun yaşadı. Eczacılar, ilaçların sadece ‘yatan hasta’ reçetesi ile verilebileceğini söylerken, bazı kanser hastası vatandaşlar ilaçlarını alamadı.

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaptı. Bu değişikliğe göre bugünden itibaren, yatılı ve günübirlik onkoloji hastalarına verilen ilaçları hizmet veren kurum karşılayacak. İlaçların hastanenin eczanesinde bulunmaması durumunda ise hastalar ilaçlarını eczaneden alabilecek. Ancak bunun için hastaneden yazılı kağıt getirilmesi istenecek. Uygulamanın değişmesiyle birlikte kanser hastası vatandaşlar ile eczacılar bazı problemler yaşadı. Hasta vatandaşlara, hastaneden onaylı belge verilmeyince vatandaşlar ilacı alamadı. Eczacılar, kanser ilaçlarını vermede sıkıntı yaşanacağını dile getirirken, önümüzdeki günlerde uygulamada daha büyük sıkıntılar olabileceğini vurguladı.

‘ESKİ SİSTEME DÖNÜŞ DEMEKTİR’
‘Günü birlik reçetesi’ ile kanser hastalarına ilaç verilmediğini belirten Eczacı Şehnaz Efeoğlu, “Yatan hasta reçetesi ile kanser hastalarına ilaç veriliyor. Üniversite eczaneleri için bütçe engeli var. Hastanın ilaca ulaşması için araya ihale engeli giriyor. İhaleden sonra ilaç alınıyor. İlaç verilebilir ama hastanın ‘Yatan hasta’ statüsünde olması gerekiyor. ‘Yatan hasta’ olmazsa ilaç verilmiyor. İlacı tedavi edildiği kurum vermek zorunda. Tedavi ettiği kurum da ihalesinden dolayı ya da ekonomisinden dolayı ilacı alamayabilir. En büyük tehlike hastanın ilaca ulaşmasındaki zorluk. Bu da eski sisteme dönüş demektir. Eski SGK gibi hastane eczanelerinden ilaç alınacak.” dedi.

‘SİSTEMİ YAVAŞLATTIRACAK’
Kanser hastası için kemoterapinin bir fırsat olduğunu belirten Efeoğlu, “Tedavinin hastaya cevap vermesi gerekiyor. Burada mağdur olan kemoterapi hastası olacak. Hastanın ilaca ulaşması için ekstra bir işlem gerekiyor. Bu da sistemi yavaşlattıracaktır. Bir kanser hastasının ilaçla arasına ihale ve bütçenin girmesi sorun olacak.” ifadelerini kullandı.

İLAÇLAR UZAKDOĞU'DAN GELECEK
Türkiye’de sadece bir tane kemoterapi ilacı yapan fabrika bulunduğunu aktaran Efeoğlu, “İlaçlar, Uzakdoğu’dan gelecek. Yeni nesil kemoterapi ilaçları kullanılmamış olacak.” diye konuştu.
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu üyesi Eczacı Zozan Padel, hastanelerin kemoterapi ilaçlarını hastane bünyesinde ihaleyle almak zorunda olduğunu ifade ederek, “Eğer hastanede bu ilaç yoksa hasta bunu serbest eczanelerden alabilecek. Ancak SGK bu parayı hastane ödeneğinden kesecek. Dolayısıyla hastaneler kendi paraları kesilmesin diye bu yola başvurmak istemiyorlar.” şeklinde konuştu.

‘HASTALAR ÖZEL HASTANELERE KAYABİLİR’
Uygulama ile ilgili örnek de veren Padel, “Hastanede bir meme kanseri hastasına, ilk tercih edilen ilaç yoksa, parayı dışarı çıkarmak yerine alternatif olarak 2. ya da 3. düzeyde ilaçlar verilebiliyor. Bu hastaneler ‘Eczanemizde yoktur’ kaşesi basmak istemeyecekler. Bir sürü bürokratik işlem sebebiyle hastalar özel hastaneler kayabilirler. Para özel hastanelere kayacağı için devlet daha fazla para ödemek zorunda kalacak.”

‘KEMOTERAPİYE ARA VEREBİLİRİM’
Tedavisi için gereken ilacın tahsis edilemediğini belirten kanser hastası Melahat Çalıklı, ne yapamayacağını bilmediğini ifade ederek, kemoterapiye ara verebileceğini söyledi.

CİHAN

01 Aralık 2015 15:08
DİĞER HABERLER