Edirne Valisi: Kesinlikle bunlar burada kalmayacaklar

Edirne Valisi: Kesinlikle bunlar burada kalmayacaklar
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Avrupa'ya geçmek üzere otoyol ve otogarda bekleyen Suriyeli sığınmacıların şehirde kalmalarına izin verilmeyeceğini söyledi.

Sosyal medyada, Yunanistan'ın kendilerini kabul edeceği haberi yayılan binlerce Suriyeli Edirne'ye akın etti. Buldukları araçlarla Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan'a sınır ili Edirne'ye gelen sığınmacılar, şehrin girişinde jandarma ve polis ekipleri tarafından durduruldu. Perşembe gününden bu yana şehre ulaşanların sayısı 9 bine yaklaştı. Bunlardan 7 bini yetkililer tarafından ikna edilerek geldikleri illere geri gönderildi.
Bin 700 kişinin ise otogar ve otoyolda bekleyişleri sürüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, sığınmacıların ilde kalmalarına kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi. Geçen Perşembe gününden bu yana 8 bini aşkın mültecinin Edirne'ye akın ettiğini belirten Şahin, "Bunlardan biz 7 bin kadarını ikna ederek geri gönderdik. Ancak son gelen bin 700 kişilik grup gitmemekte ısrar ediyor. Her ne kadar gitmeleri için uğraşılsa da bir netice alamadık. Dün akşam saat 22.00 sıralarında ben kendilerinin liderleriyle tek tek görüştüm. 'Kendi idealleri Yunanistan'a ulaşmak, Yunan sınırına ulaşmak ve Yunanistan'a geçip oradan hepsinin hedefi İsviçre'ye, Almanya'ya varmak olduğunu ifade ettiler. Biz bunda kararlıyız. Hiçbir şekilde kararımızı bozmayacağız' dediler. Ben de 'bir iki gün misafirimiz olun, ondan sonra gitmek zorunda kalacaksınız' diye kendilerine ifade ettim. Ve üç ayrı yerde ifadeleri bana öyle oldu. Bunu da sabahleyin Başbakanlık'a ilettim. Bugün saat 12.00-13.00 uçağı ile inşallah Başbakanlık'tan üç kişi ilimize gelecek. Bazı yetkililer de ona dahil olacak. Konuyu masaya yatırıp bunları ikna yoluyla memleketlerine veya kamplara göndermeyi düşünüyoruz. Bunun için uğraşı sarf edeceğiz. Kesinlikle bunlar burada kalmayacaklar. Bunun üzerine basa basa söylüyorum. Kesinlikle bunlar Yunan ve Bulgar sınırına ulaştırılmayacaktır. 15 kilometrelik hat onlara yasak bölgedir. Bunu ifade etmek isterim." dedi.

"SURİYELİLERİ TURNİKELERDE TUTUYORUZ"

Valilik kararıyla onları turnikelerde tuttuklarını kaydeden Vali Dursun Ali Şahin sözlerine şöyle devam etti: "En önemli yer orası bizim için. Orası ilimizin giriş kapısıdır. İlimizin giriş kapısını sağlam tuttuğumuz için 7 bin kişiyi geri gönderdik. Eğer 7 bin kişi de bunlara ilave kalsaydı bizim durumuz nice olurdu. Kaldı ki bizim emniyet ve jandarma güçlerimiz o kadar fazla değil. İstanbul'dan, Çanakkale'den, Kırklareli'nden, Tekirdağ'dan ilave güç istedik. İstanbul'dan bu sabaha karşı geldiler. Bayağı büyük bir Çevik Kuvvet gücü geldi. Bizim elimizdeki jandarma ve polis arkadaşlarımız sağ olsunlar, içlerinde neredeyse iki gün uyumayanlar oldu. Onların hiç olmazsa istirahate çekilmelerini sağlamış olduk. Buraya gelenlerin iaşesini de şu an sağlıyoruz. Biz şefkat elimizi sonuna kadar uzatıyoruz. Ama inşallah onlar da bizim hüsnü niyetimizi su-i niyete çevirmezler."

"EN FAZLA ÜÇ GÜN KALACAKLAR"

Suriyeli sığınmacıların Edirne'de en fazla üç gün kalacağını dile getiren Şahin, "Yarın ve yarından sonra burayı terk etmek zorundalar. Bu bizim için bayağı büyük bir yük oldu. Bunların devamlı burada kalması bizim için sorundur. Çünkü her zaman bunlar sınırı ihlal etmeye, oradan Avrupa'ya geçmeye, Yunanistan ve Bulgaristan'a geçmeye yelteneceklerdir. O vesileyle en doğru olanı, bu bin 700 kişilik grubu Türkiye'nin büyük meblağlarla en güzel şekilde yaptığı o kamplara dönmeleridir. Doğrusu da budur." diye konuştu.

"YOĞUN BİR BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR"

Suriyeli sığınmacıların gitmek istedikleri Almanya'nın Schengen'i askıya aldığını kaydeden Şahin, "Hiç açacağa benzemiyor. Çünkü onu takip eden bazı ülkelerde Schengen'i askıya alma durumu olabilir. Fakat onların (Suriyelilerin) konuşmaları çok daha farklı. Bir dezenformasyon dedikleri bir bilgi kirliliği var ortada. Çok büyük bir bilgi kirliliği var. O kirlilik içinde maillerle birbirlerini yanıltıyorlar. Sonra kendileri de aynı şeye inanıyorlar adeta. Bu vesile ile Edirne'ye koşarak geliyorlar. Edirne'nin çıkış kapısı olduğunu, buraya ulaşıldığında Avrupa'ya ulaşmak için bir basamağı geçmiş kabul ediyorlar ve bu vesile ile Edirne'ye akın ediyorlar." açıklamasını yaptı.

Vali Şahin, sığınmacılar arasında kirli bilginin dolaştığına vurgu yaparak, "O vesileyle ikna etmek biraz zor olacak ama ben ikna edeceğimize inanıyorum. İnşallah hafta sonunda hepsi kendi yerlerine ulaşırlar diyorum." şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN
16 Eylül 2015 12:32
DİĞER HABERLER