Efes antik kenti de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi!

Efes antik kenti de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi!

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'nin 'Efes' dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. 31 adayın bulunduğu listede Türkiye'den iki aday, bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olmuş oldu.

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Mirasına giren Efes, listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99'uncu sıradan giren Bergama ile İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Efes dünya miras listesine adını altın harflerle yazdırdı. Çok iyi bir dosya ile birlikte yazıldı." dedi. 

Vali Toprak şunları kaydetti: "Efes dosyasının içeresinde Efes SİT alanı, Ayasuluk alanı, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçi alanından oluşan bir alan UNESCO'nun ICOMOS değerlendirme komitesince uygun bulunmuş idi. Fakat bununla birlikte Hz. Meryem evi de çok önemli ve tüm inanç birimleri arasında özellikle Hristiyanlık için çok önemli bir nokta idi. Hz. Meryem'in evinin bu bileşenin içeresinde olmaması noktasında bir görüş vardı. Ama geldiğimiz noktada genel kurulda çok önemli bir gelişme yaşandı. 

Dünya miras komitesinde ilk önce söz alan Lübnan temsilcisi Türkiye'nin Efes alanını tüm ana bileşenleriyle birlikte dünya miras listesine alınmasının çok gecikmiş ve çok önemli değerleri barındırdığını ama 4. Bölümdeki Hz. Meryem'in evinin bunun içinde olmamasının büyük bir eksiklik olacağını ve bunun mutlaka dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine dünya miras komitesinin 15 tane üyesi söz alarak Lübnan'ı destekleyerek mutlaka Türkiye'nin Efes'in dünya miras listesine girmesi ve hakikaten bunu hak ettiğini ama Hz. Meryem'in evinin bunu içinde olmamasını büyük bir eksiklik ve olumsuzluk olacağını dolayısıyla Hz. Meryem'in evinin de Efes dosyasının içerisine dahil edilmesine ilişkin yoğun bir fikir ve destek verdiler. Bunun üzerine raportörün görüşü soruldu ve raportör tüzük değişikliği istedi ve taraf ülke Türkiye'nin lehine olmak üzere buradaki mutlak surette değişiklik teklifi vereceklerini bu değişikliğin içerisine mutlaka Hz. Meryem evinin dahil edilmesi görüşünü ortaya koyduklarını ifade ettiler. Onun üzerine oturumu yöneten Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan sekreter bakan, konuyu olumlu karşıladıklarını ve Efes alanına Hz. Meryem evinin dahil edilmesiyle birlikte kabul edildiğini deklare etti." 


CİHAN

06 Temmuz 2015 10:38
DİĞER HABERLER