CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, ülkemizde telekomünikasyon yoluyla iletişimin dinlenmesinin tek merkez olarak yürüten ve Türkiye’nin en büyük veri bilgisine sahip kurum olan TİB’in, kelimenin tam anlamıyla “AKP Çiftliği” haline getirilmesini bir kez daha TBMM’ye taşıdı.
Telekominakasyon İletişim Başkanlığı’nda yapılan yanlışlıkları defalarca ülke gündemine taşınmasına rağmen, ne Başbakan ne de ilgili Bakanların bu güne kadar verdiği soru önergelerine cevap veremediklerini ifade eden Aksünger,” şimdiye kadar hiç bir kamu kurumunda görülmeyen kadrolaşmaya gidildiğini ve artık TİB’de hurafeler döneminin başladığını ifade etti.
TİB gibi teknolojik bir kuruma neredeyse yeni yönetimden referansı bulunan herkes işe başlatıldığını, akraba, eski tanıdık, hemşehri, tanıdık referansı yeterli olduğunu, eğitimin ve liyakatin bir önemi bulunmadığını ifade eden Aksünger soru önergesinde , TİB’e neden gardiyanlardan sonra çok sayıda İtfaiye ve zabıta elemanında işe alınacağını, torpilli kişilerin idari ve akademik hiçbir ünvanı bulunmamasına rağmen, TİB’e aylık onsekizbin lira gibi yüksek maaşlarla neden personel transfer edildiğini, neden çalışanlar arasında da ayrımcılık yapılarak, vasıflı personellerin ya sürgün edilmekte ya da en pasif görevlerde yıldırma politikası uygulandığını sordu.
Soru önergesinde, TİB’in tam bir arpalığa dönüştürüldüğünü “TİB’de son bir yılda geçici görevli olarak gelen 10’dan fazla hakim ve savcının TİB’e hangi amaçla alındığını soran Aksünger; son bir yılda TİB’e çok sayıda vasıfsız (lise mezunu, iki yıllık okul mezunu, yada vasıfsız memur niteliğinde) ama torpilli personel alındığını, TİB’de yeni transfer edilenler ve ayrıcalıklı grup dışındakilere yoğun mobbing uygulandığını, çalışanlar kategorilere ayırıldığını, başarılı kişilerin evrak biriminde görevlendirerek vasıfsız işler yaptırıldığını söyledi. Aksünger şöyle devam etti:
"Kurumda hiç bir idari görevi olmayan kişiler ise turnikeden bile geçmemekte, vip muamelesi görmektedir.Yasal hakkını kullanarak açtığı idari davayı kazanarak TİB’e geri dönüş davasını kazanan personelin çoğunluğu TİB binasına sokulmamakta ve TİB le alakalı hiçbir görev yada yetki kendilerine verilmemektedir. Yapılan keyfi uygulamalar nedeniyle kurum milyonlarca lira tazminat ödemek durumunda bırakılmıştır.TİB’de çalışan “ayrıcalıklı ve torpilli” personele yönelik tam anlamıyla kılık kıyafet serbestiyeti tanınmış,“yönetim ile yakın çalışan” uzman yardımcıları “hacı sakalıyla” işe gelip gitmektedir.Son zamanlarda MİT’in bir yan kuruluşu haline getirilen TİB’de bazı personeller doğrudan MİT’e kadroları ile birlikte geçmiş, kurumda kimin MİT, kimin TİB personeli olduğu artık bilinmemektedir."
Aksünger; Bilgi çağını yakalayan AKP, TİB’de “Sirkeli Su” dönemini başlattı… TİB’de hurafeler döneminin başladığını söyleyen Aksünger; “Ülkemize yapılan siber saldırılara karşı önlem almakla sorumlu TİB’de önlemler artık sirkeli su ile alınmaktadır. TİB’in Bilgi İşlem Dairesinin bulunduğu yerlere, yüksek ücretler ile transfer ettikleri uzman personel tarafından önlem olarak sirkeli su sıkılmaktadır. Yaşanacak olan muhtemel olumsuzluklara bu ‘teknolojik’ önlemler alınmaktadır” dedi.
İşte Erdal Aksünger'in tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesinde şu soruları sordu;
"Ülkemizde telekomünikasyon yoluyla iletişimin dinlenmesinin tek merkez olarak yürütüldüğü, kimin kiminle konuştuğunun (HTS) iletişimin tespitinin yapıldığı ve İnternetin yönetiminin (engellemelerin) yapıldığı TİB Türkiye’nin en büyük verisine sahip kurumlardan biri olmasına rağmen, yolsuzluk ve rüşvet suçlarıyla ilgili gündeme gelen soruşturmaları kendilerine sızdırmadıkları için, eski personeli hedef tahtasına oturtmuş, yeni gelen yönetim neredeyse tüm eski personelini TİB’den göndermiş, yaklaşan seçim nedeniyle internet dairesi personelinin büyük çoğunluğu bir günde taşraya sürgün edilmiştir."
Buna Göre;
1- Bu kadar teknolojik bir kuruma eğitim ve liyakatin yerine neredeyse yeni yönetimden referansı bulunan herkesin işe başlatıldığı, akraba, eski tanıdık, hemşehri, tanıdık referansı ile işe kuruma eleman alındığı iddiaları doğru mudur?
2- Son bir yılda TİB’e lise mezunu, iki yıllık okul mezunu, yada vasıfsız memur niteliğinde alınan personel sayısı kaç kişidir? Bu kişiler TİB’de hangi görevleri yapmaktadır?
3- Son dönemde TİB’e gardiyan alınmasının gerekçeleri nedir? Kaç gardiyan işe alınmıştır? Bu kişilerin alacakları maaşları ve eğitim durumu nedir? TİB’ de daha kaç gardiyana ihtiyaç vardır?
4- TİB’e gardiyanlardan sonra itfaiyecilerin ve zabıtaların işe alındığı doğru mudur? Kaç itfaiyeci ve zabıta alınmıştır? Bu kişilerin TİB’e alınma gerekçeleri nedir? Ödenecek maaş ne kadardır? TİB’de hangi işte görevlendirileceklerdir?
5- Son bir yılda TİB’e gerek başka kurumlardan gerekse yeni işe alınan personel sayısı kaç kişidir? Bu kişilerin eğitim durumları ve aldıkları maaş ne kadardır? İktidara yakın kişilerin referansı il kuruma başlatılan kişilere 18.000 (Onsekizbin) TL maaş verildiği doğru mudur?
6- Bina girişinde x-ray cihazından geçtikten sonra herkesin üzeri aranırken bazı özel ayrıcalıklı personel diğer personelden hiçbir farklı idari unvanları olmamasına rağmen, x-ray cihazından geçmedikleri, üzerlerinin aranmadığı doğru mudur? Bu kişilerin görevleri ve aranmama gerekçeleri nedir?
7- TİB binası içerisinde cep telefonu, usb, vb elektronik aletler ile girilmesi yasak olmasına rağmen, bu kişilerin kişiler bina içinde cep telefonu bulundurmaları, bina içinde istediği gibi özgürce cep telefonları ile kullanmalarına izin verilmesinin nedeni nedir?
8- TİB binasında mesai saati dışında ve hafta sonu binada bulunmak yasak olmasına rağmen, hem hafta sonu hem de mesai saatleri dışında kuruma giriş çıkış yapmalarına izin verilen kişiler kimlerdir? Bu kişilerin kurumun hizmet araçlarını istedikleri gibi kullandıkları doğru mudur? Gerekçesi nedir?
9- Elektronik giriş kartları sadece görev yapılan odaları ve ara koridorların kapılarını açmaya yetkiliyken, sistem odalarına bile girebilen, her odayı açma yetkisine sahip elektronik kartlar kimlere verilmiştir? Gerekçesi nedir?
10- TİB’de son bir yılda geçici görevli olarak gelen hakim ve savcı sayısı kaçtır? TİB’de görevlendirilme gerekçeleri nedir? Kendilerine ödenen maaş ne kadardır? Bu kişilerin mesaiye geliş gidişleri kontrol edilmediği, işe istedikleri zaman geldikleri, hizmet araçlarını kendi makam araçları gibi kullandıkları iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
11- Kurum içinde görev yeri değiştirilen personel kaç kişidir? Gerekçesi ve bu kişilerin eski ve yeni görevleri nedir? TİB’e yeni transfer edilenler ve ayrıcalıklı grup dışındakilere yoğun mobbing uygulandığı, çalışanları kategorilere ayırarak, pasifize edildiği, görevini başarıyla yürütmesine rağmen bazı personellere mobbing uygulanarak vasıfsız işler yapmaya zorlandığı doğru mudur?
12- Yapılan tasfiyeler sonucunda yasal hakkını kullanarak açtığı idari davayı kazanarak TİB’e geri dönüş davasını kazanan personelin sayısı kaçtır? Bu personellerden kaç tanesi eski görevine, kaç tanesi başka bir göreve atanmıştır? Mahkeme kararıyla geri dönüş hakkı kazanan personellerin TİB Binasına sokulmamasının ve TİB ile alakalı hiçbir görev yada yetki verilmemesinin nedeni nedir?
13- MİYA adlı şirket çalışanlarından kaç kişinin işine son verilmiştir? Gerekçesi nedir? Bu çalışanların işten çıkarılması sonucu kurumun ödeyeceği tazminat miktarı ne kadardır?
14- TİB’de çalışan “ayrıcalıklı ve torpilli” olan personellerin kılık kıyafet serbestliği olduğu, hatta “yönetim ile yakın çalışan” uzman yardımcılarının kravat takmadığı, “hacı sakalıyla” işe gelip gittiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
15- Son 2 yılda MİT’ten TİB’e, TİB’den MİT’e kadroları ile birlikte geçen personel sayısı kaç kişidir? TİB çalışanların bazılarının MİT adına çalıştıkları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
16- Sirkeli su ile siber saldırı önlenebilir mi? Dünyada sirkeli su ile siber saldırıları önleyen ülkeler var mıdır? Türkiye’de siber saldırıları önlemek için sirkeli su kullanılan başka kurum ve kuruluşlar var mıdır? Var ise hangileridir?
17- Türkiye’nin en büyük veri bilgilerinin bulunduğu TİB’de siber saldırılara karşı Bilgi İşlem Dairesinde kendilerini ‘hak yolcu’, ‘okuyucu’ ‘menzilci gibi sıfatlandıran uzman personeller tarafından önlem olarak sirkeli su sıkıldığı doğru mudur? Siber saldırıları önlemek için sirkeli su kullanan bu uzman personellere ödenen maaş ne kadardır?
SAMANYOLUHABER.COM