EGİAD: Kemeraltı ya değişecek ya da yok olacak

Ege Genç İdamları Derneği (EGİAD), İzmir'in meselelerine yönelik çözüm önerileri getiren araştırma raporlarına devam ediyor. Dernek, Kültürpark ve Kordon'dan sonra şimdi de İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan Kemeraltı raporunu açıkladı.

Toplam 20 maddelik öneri içeren raporu değerlendiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, "Kemeraltı içinde dolaşan, çevreci ring araçlar koyulmalı. Tarihi yapılar sivil toplum örgütlerine tahsis edilerek yeniden fonksiyon kazandırılmalı. Alışveriş festivalleriyle de çarşı canlandırılmalı." dedi. Kemeraltı'nın artık değişen şartlara uyum sağlamak zorunda olduğunu vurgulayan Kaya, değişime ayak uyduramayanların yok olacağını söyledi. Bu sebeple tarihi çarşının bir an önce değişmesi gerektiğini belirterek, "Bizler sivil toplum kuruluşları olarak, bu değişimi başlatmak adına raporumuzu hazırladık. Bu teknik bir rapor değil ama nelerin değişmesi gerektiğini gösteren bir çalışma oldu." diye konuştu.

Daha önce Kültürpark ve Kordon raporları da hazırladıklarını hatırlatan Kaya, yeni dönemde Kemeraltı'na yoğunlaşacaklarını kaydetti. Kemeraltı'nın önemine vurgu yapan Kaya, şöyle devam etti: "Kemeraltı, yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir çarşı olmasının ötesinde, geçmişte İzmir'in gözde yerleşim yerlerinden bir olarak konutların, ibadethanelerin ve diğer yaşam mekanlarının olduğu geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Büyük alışveriş merkezlerinin kurulması ve yerleşim yerlerinin kentin çeperlerine doğru yayılması ile birlikte giderek daha az ziyaret edilen ve eski önemini kaybeden çarşının sadece bir alışveriş bölgesi olarak değil, aynı zamanda kentin içinde yaşayan bir kültür adası olarak ele alınması gerektiğinden hareketle Kemeraltı'na odaklandık."

'KEMERALTI'NIN TEKRAR ÇEKİM NOKTASI OLMASINI İSTİYORUZ'

EGİAD Başkanı Kaya, raporun 12 kişi tarafından altı ayda hazırlandığını sözlerine ekleyerek, "Çalışmamız boyunca mimarlardan, kent plancılarından ve tarihçilerden oluşan bir ekiple çalıştık. TARKEM ve Tarihi Kemeraltı Derneği yöneticileriyle de toplantılar yaptık. Kemeraltı'nın tekrar çekim noktası olması için bu raporu hazırladık. Raporumuzda, karar vericilere önerilerde bulunmak ve bölgenin tekrar kentsel çekim noktası olmasını istedik." şeklinde konuştu.

Seda Kaya, önerilerini ise şöyle sıraladı:

"1- Kemeraltı ve tarihi bölge cazibesini arttıracak, gençliğin daha fazla yaşayabileceği sosyal etkinlik alanlarına kavuşturulmalıdır.
2- Üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yerleşebilmesi için yasal kolaylıklar ve teşvikler sağlanmalıdır.
3- Bölgenin tanıtımına hizmet verecek rehberlik merkezi veya birimleri kurulmalıdır.
4- Bölgedeki yaşam ve ticaretin akşamları da olabilmesi için güvenlik ve aydınlatma sistemleri arttırılmalıdır.
5- 'Kemeraltı ve Tarih' projesi kapsamında ele alınan tüm bölgeleri kapsayacak bölge aktörlerinin en az bir temsilcisinin yer aldığı izleme, yönlendirme, danışma ve kontrol mekanizmasını yürütecek bir kurul oluşturulmalıdır. Bölgede yapılacak tüm projelerde bu kurulun görüşü alınmalıdır.
6- İşporta ve çığırtkanlığa karşı mücadeleye devam edilmelidir.
7- Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafının sorunları daha fazla gündeme alınmalı ve çözümler aranmalıdır.
8- Kemeraltı günleri ve etkinlikleri, tüm aktörlerin birlikte veya bağımsız olarak yapabileceği şekilde arttırılmalıdır.
9- İzmir Büyükşehir Belediyesi, valilik ve diğer aktörlerin öncülüğünde Kemeraltı vurgulu reklam, tanıtım ve sosyal medya organizasyonları yapılmalıdır.
10- 'Yaşam ve Ticaret' temalı, bu bölgede faaliyet gösteren yatırımcıları ve yaşayan insanları teşvik edici yarışma veya organizasyon yapılmalıdır.
11- Özellikle havralar bölgesinde din turizmine yönelik projeler ve organizasyonlar geliştirilmelidir. Bölge tanıtımında bu bölgeye ayrı bir yer vermek gerekir.
12- Tüm tarihi sokakların gezilmesini sağlayacak özel çevreci ring seferleri, ücretsiz olarak hizmet vermelidir.
13- Âtıl durumda bulunan yapıların belli düzeyde iyileştirilmesi için mülkiyet sahiplerine bilgi verecek yasal birimler oluşturulmalıdır.
14- Kemeraltı üst örtü projesi, zorunlu yerlerde hayata geçirilmelidir.
15- Foto safari, gurme turları, otantik ve nostaljik ürünler tadım günleri, kadınlara özel gösteriler ve diğer etkinlikler düzenlenmelidir.
16- Üniversite öğrencileri başta olmak üzere sokak müzisyenlerinin çeşitli noktalarda yapacakları müzikler, keyifli ve kaliteli bir alışveriş deneyimi yaşatmak açısından güzel bir atmosfer oluşturabilir.
17- Yıl içinde belirli dönemlerde Kemeraltı Alışveriş ve Kültür Festivali benzeri organizasyonlarla halkın ilgisi yeniden çekilmelidir.
18- Kruvaziyerle gelen, şehirde gezmeyi tercih eden turistlerin, gün içinde alışveriş ve kültür deneyimi yaşayabilecekleri özel programlar yapılmalıdır.
19- Kemeraltı bölgesinde acil onarım bekleyen tarihi yapıların restorasyonu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilik, yerel yönetimler ve diğer ilgili paydaşların katılımıyla bir eylem planı hazırlanmalıdır.
20- Kemeraltı'nın sağlıklılaştırılması ile ilgili olarak daha önce hazırlanmış bütün bilimsel ve teknik çalışmalar gözden geçirilerek imar, koruma, yenileme ve geliştirme boyutuyla ortak paydalarda buluşan çözümleri içeren yeni bir master plan hazırlanmalıdır. Bu amaçla son dönemde üniversitelerle çeşitli kamu ve özel kesim kuruluşlarının yaptıkları oldukça kapsamlı çalışmalar referans olmalıdır." CİHAN
29 Eylül 2015 12:31
DİĞER HABERLER