Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerle ilgili aldığı karar sonrasında 'temel lise' uygulamasının bakanlıkça iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Tarık Kaya, yaptığı açıklamada, MEB`in hukuksuz girişimlerinin birer birer yargı duvarına çarptığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılması ile ilgili olarak vermiş olduğu iptal kararı önemli sonuçlar ortaya çıkaracağını vurgulayan Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: "MEB`in her konuda olduğu gibi, dershanelerin kapatılması sürecinde de aceleci ve dayatmacı bir tutum sergilemesi, eğitimde büyük bir kaosun habercisi olmuştur. MEB`in 'dershanelerin temel liselere dönüşümü' bahanesiyle öğrencileri yüksek maliyetli temel liselere yönlendirmesi, devlet okullarının fiilen dershaneye dönüştürülmesine neden oldu. AYM`nin kararı ile eğitimin özelleştirilmesi sürecinin önemli ayaklarından birisi olan temel lise uygulamasını da doğrudan etkilemektedir. MEB`in yapması gereken, dershanelerin kapatılması ile hayata geçirilen temel lise uygulamasının iptal edilmesidir. Özel liselere kayıtlar tamamlanmış olduğundan liselere yerleştirme takvimi yeniden belirlenmeli, öğrenci ve velilerin daha fazla mağdur edilmemesi için derhal adım atılmalıdır."
OKUL YÖNETİCİLERİ İLE İLGİLİ YASADA DA İPTAL BEKLENTİSİ
AYM'nin okul müdürlerinin görevden alınmasını öngören yasayı da iptal ettiğini ifade eden Kaya, "Geçtiğimiz yıl hiçbir yazılı sınava tabi tutulmayan okul müdürleri, daha sonra yargı tarafından atamaları iptal edilen 1709 milli eğitim şube müdürünün okul müdürlerine verdikleri performans notları ile belirlenmiştir. Bugüne kadar 16 bin 553 okul müdürü için puanlama yapılmış, 8 bin 150`si başarılı ilan edilirken, 8 bin 403`ü başarısızlık sebebiyle görevden alınmıştır. Söz konusu değerlendirmelerde büyük ölçüde sendikal-siyasal referanslar belirleyici olmuş ve müdür atamalarının yüzde 90`ı iktidara yakın sendikanın üyeleri arasından seçilmiştir." dedi.
"MEB HUKUKA KARŞI DİRENMEKTEDİR"
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun okul müdürleriyle ilgili aldığı karara da değinen Kaya, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından yapılan okul müdürlüğü değerlendirmesi için ilgili Milli Eğitim Şube Müdürlerinin o bölgede en az 6 ay çalışması gerektiğini belirterek, iki aylık şube müdürlerinin okul müdürleri ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş ve karar kesinleşmiştir. Ayrıca okul müdürünün hiçbir belirli kriter olmadan istediği kişiyi müdür yardımcılığı için valiliğe önerebilmesinin önünü açan madde de hukuka aykırı bulunmuştur. Bunun anlamı, geçtiğimiz yıl yapılan bütün müdür atamalarının ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerinin iptal edilmesi, görevden alınan okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının eski görevlerine iade edilmesidir. Ancak MEB yüksek yargı kararını uygulamamakta ısrar etmekte, açıkça hukuka karşı direnmeyi sürdürmektedir." CİHAN