Eğitim-Sen: Yeni yönetmelik öğretmenlerin aile hayatını parçalayacak

Eğitim-Sen: Yeni yönetmelik öğretmenlerin aile hayatını parçalayacak
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen 17 Nisan'da yürürlüğe giren ve öğretmenlerin eş durumu tayininden yer değiştirilmesine kadar bir çok düzenlemeyi getiren Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne yönelik tepkiler sürüyor. Yönetmeliğin eş durumu tayinlerinde 1 sene olan sigortalı çalışma şartının 3 seneye çıkardığına dikkat çeken Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı ve KESK Temsilcisi Güney Özkılınç, "Her fırsatta ailenin kutsallığından bahseden AKP hükümeti, bu yönetmelikle aileyi parçalamaktadır." dedi.

Rotasyondan eş durumu atamalarına, öğretmenlere ek hizmet puanı teşvikinden aday öğretmenliğe getirilen performans sürecine kadar birçok düzenlemeyi kapsayan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne sert bir şekilde tepki gösteren Özkılınç, konuyla ilgili sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yönetmelikle öğretmenlere eziyet etmeyi sürdürdüğünü savunan Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı ve KESK Temsilcisi Güney Özkılınç, şunları kaydetti: "Milli Eğitim Bakanlığı yeni yönetmelikle öğretmenlere eziyet etmeyi sürdürmektedir. Yüz binlerce öğretmenleri yakından ilgilendiren yönetmelikle ilgili sendikalardan görüş ve öneri isteyen bakanlık ve hükümet, bunları almış fakat hiçbir görüşü itibar etmeden 17 Nisan'da yeni yönetmeliği yürürlüğe sokmuştur. Göreve yeni başlayan öğretmen arkadaşlarım, bir sene performans değerlendirmesine tabi tutulacak, bu değerlendirmeyi aşamayan öğretmenler, yazılı ve sözlü sınava alınmayacak. Aşan öğretmenler ikinci bir yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak bunu aşamadıkları halde memuriyetlerine son verilecektir. AKP hükümeti bu uygulama ile devlet memurluğunu esas almıştır."

AİLE PARÇALANIYOR
Yönetmelikte ailenin birliğini de bozan maddeler olduğuna dikkat çeken Özkılınç, şöyle devam etti: "Her fırsatta ailenin kutsallığından söz eden AKP iktidarı bu yönetmelikle 1 yıl SSK'lı çalışma zorunluluğu olan eş durumu tayin taleplerini üç seneye çıkarmıştır. Eşlerden biri tayin isterse örneğin Çukurca'da çalışan eş, Ankara'daki bir eş var. Ankara'daki öğretmenimizin hizmet puanı yüksekse mevcut yürürlülükte Ankara'ya tayin isteyebiliyordu Çukurca'daki eş. Yeni yönetmelikte üçüncü bir yer dayatılmaktadır. Eğer Çukurca'da açık varsa hizmet puanı düşük olmasına rağmen Çukurca'ya tayin edilmektedir. AKP'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nın 17 Nisan'da yayımladığı yönetmelik aile yaşamını parçalamaktadır. 240 gün sigortalı şartı aranıyordu önceki yıllarda, sonra bu 365 güne çıkarıldı. Son yönetmelikte sigortalı çalışma şartı 3 seneye çıkartıldı. Bugün nikah yapan çift, eşi bir sene sigortalı olması durumunda tayin isteyebilecekken şimdi bu üç seneye çıkarılmaktadır ve eşlerden birinin iki sene daha bekletilme anlamına gelmekte ve bu aile parçalamaktadır."

AKP KENDİ GETİRDİĞİ SINAV SİSTEMİNE GÜVENMİYOR
Yönetmeliğin öğretmenlerin haklarına yönelik birçok saldırıyı kapsadığını öne süren Eğitim-Sen Başkanı Güney Özkılınç, "Yönetmelik rotasyonu da getiriyor. Rotasyon hemen Mayıs ayında öğretmenler isteği dışında zorunlu olarak yer değiştirecektir. Bu sene başlayacak rotasyonda 12 sene bir yerde çalışma zorunluluğu aranılacak ve bu 2019'a kadar 8 seneye düşürülecektir. Öğretmenlerin çocuklarının eş ve ev durumları dikkate alınmadan rotasyona tabi tutulmaları, öğretmenlerin temel hakkı olan isteği dışında atanmamayı ortadan kaldırmaktır. Hükümet kendi yaptığı sınavlara güvenmemektedir. YGS ile eğitim fakültelerine gelen öğrenci, fakültede değişik sınavlarda tabi tutulmakta, mezun olup diploma aldıktan sona KPSS'ye giriyor. KPSS de yetmiyormuş gibi performans değerlendirmesi yetmiyormuş gibi yazılı ve sözlü sınava tabi tutuluyor. Bu göstermektedir ki; kendi koyduğu sınav sistemine güvensizlik söz konusudur. Öğretmene eziyet etmekten hükümet vazgeçmeli. Eziyet öğrenciye ve veliye yansıyacaktır. Bu eğitimi sistemini olumsuz hale getirecektir."
CİHAN
22 Nisan 2015 15:37
DİĞER HABERLER