Eğitimciler, yeterli bütçe ve okullara ihtiyacı kadar ödenek istiyor

Eğitimciler, yeterli bütçe ve okullara ihtiyacı kadar ödenek istiyor
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, bu yılın eğitim bütçesinin; geçmiştekilerin kopyası sayılabilecek şekilde, eğitimin en temel ihtiyaçlarını görmezden gelen, sadece zorunlu harcamaların dikkate alındığı bir içerikte hazırlandığını söyledi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, yaptığı açıklamada, yıllardır kamu hizmetlerine ayrılan kaynakların, özellikle eğitim ve sağlık alanında sadece rakamsal olarak arttığını, eğitime yönelik kamu yatırımları açısından bakıldığında belirgin bir azalma yaşandığını vurguladı. 2014 yılında 62 milyar TL olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin artan okul, derslik, öğretmen ihtiyacı ve acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarına rağmen, bu yıl için 76 milyar 354 milyon TL olarak belirlendiğini aktaran Karagöz, "Bütçe rakamları içinde en kapsamlı ve en yaygın kamu hizmetleri içinde yer alan eğitime ayrılan payın sadece rakamsal büyüklükleri üzerinden övünenler, yıllardır bu payların nerelere, hangi kalemlere harcandığı konusuna hiç girmemektedir." dedi.

Eğitime en çok pay ayırdığını iddia eden AK Parti hükümetleri döneminde, eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 6'nın ancak yarısı kadar olduğunu vurgulayan Ahmet Karagöz, "Son dört yılda yaşanan göreceli artışın temel nedeni ise eğitimde 4+4+4 dayatması nedeniyle derinleşen sorunların içinden çıkılamaz hale gelmesi. Okulların dönüşümünün yanı sıra derslik ve öğretmen açıklarının artması, özellikle okulların altyapı ve donanım eksikliklerinin yarattığı sorunlardır." diye konuştu.

Eğitime bütçeden en çok payı ayırdıklarını iddia edenlerin, bu payın yüzde 80'inin personel harcamalarına gittiğini gizlemeye çalıştığını vurgulayan Karagöz, şunları söyledi: "2016 MEB bütçesi içinde mal ve hizmet alım giderlerinin payı yüzde 9, cari transferler yüzde 3, diğer giderler ise yüzde 8'dir. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,18 iken, eğitim hizmetlerinin sunumu açısından çok önemli olan bu rakam 2016 yılı itibariyle yüzde 8,23 olarak belirlenmiştir. Bunun tek anlamı, eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme sürecinin artarak devam edeceği, velilerin cebinden yapacağı eğitim harcamalarının artacak olmasıdır."
CİHAN
11 Şubat 2016 13:19
DİĞER HABERLER