'Eğitimde rotasyon görünümlü sürgün ve tasfiye operasyonu derhal durdurulmalı'

Eğitim–Sen Adana Şube Mali Sekreteri Nevzat Güzel, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)'nın eğitim sisteminin acil çözüm bekleyen sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine, attığı her adımda yeni sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

MEB'in değişiklikleri AKP'nin eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik amaçları doğrultusunda biçimlendirmesi hedefine uygun olarak hayata geçirdiğini savunan Güzel, sendika adına yaptığı açıklamada, "Eğitimde 4+4+4 dayatmasıyla yap-boz tahtasına dönen eğitim sistemi, son yıllarda hızlanan siyasal kadrolaşma uygulamaları ile tam bir sorun yumağı haline getirilmiştir." dedi.

MEB'nin eğitimde siyasal kadrolaşma hedefiyle başlattığı tasfiye adımlarının 'rotasyon' adı altında şube ve okul müdürleri; müdür yardımcıları ile atölye bölüm şeflerine kadar uzandığını öne süren Güzel, son olarak sıra deneyimli öğretmenlere geldiğini bildirdi. Sürgün anlamına gelen ve on binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren rotasyon dayatmasını kabul etmediklerini vurguladı.

Güzel, şunları kaydetti: "MEB tarafından 17 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliği ile öğretmenlerin, hizmet sürelerine bağlı olarak, kademeli bir şekilde zorunlu rotasyona tabi olacağını açıklanmıştır. 4 Temmuz 2015'te yönetmelikte yapılan bir değişiklikle aynı eğitim kurumunda 15 yıl görev yapan öğretmenlerin kendi isteği ile okul değiştirmemesi durumunda zorunlu rotasyona, başka bir ifade ile sürgüne tabi tutulacağı belirtilmiştir. Eğitim Sen`in zorunlu rotasyon uygulamasının kaldırılması, en azından hükümet kurulana kadar bu konuda herhangi bir işlem yapılmaması yönündeki talebine rağmen Bakanlık, anlaşılması güç bir acelecilik içinde, aynı eğitim kurumunda 15 yılı dolduran öğretmenlere kısa mesaj göndererek 'gerekli iş ve işlemler için okul idarelerine başvurmalarını' istemiş. Bu durumdaki öğretmenlerin tespitinin en kısa sürede tamamlanması gerektiği belirtilmiştir. Öğretmenlerin tatilde olduğu dönemde Bakanlığın zorunlu rotasyon uygulamasını hayata geçirmek adına ilk aşamada 13 bin deneyimli öğretmeni isteği dışında zorla sürgün etmek için neden bu kadar ısrarcı olduğunu anlamak mümkün değildir. AKP tek başına iktidarmış gibi hareket etmeyi sürdürmesi ve siyasal kadrolaşma hedefiyle yaptığı usulsüz atamalar yargıdan dönmesine rağmen, bu kararları açıkça yok sayması dikkat çekici bir durumdur."

MEB, hükümetin kurulamamış olmasını kendince fırsata çevirerek 'şark kurnazlığı' yaptığını ve eğitimde bu kez de deneyimli öğretmenleri hedef alarak yeni bir tasfiyeye giriştiğini aktaran Güzel, "Önce eğitim yöneticilerini haksız bir şekilde görevden alan ve AKP'nin siyasal kadrolarını eğitim yöneticisi yapan Bakanlık, şimdi de deneyimli öğretmenleri çalıştıkları okullardan sürgün ederek, bu kurumlardaki güçlü örgütlü yapıyı dağıtmak istiyor. Bugüne kadar attığı her adımda, aldığı her kararda hayal kırıklığına neden olan; tüm eğitim yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri mağdur etmeyi adeta kendisine görev edinen MEB, hukuk dışı ve sorumsuz uygulamalarına bir an önce son vermelidir. Hiç kimsenin mesleki deneyime sahip öğretmenlerin aile yaşantısını ve okullarındaki çalışma ortamını alt-üst etmeye hakkı yoktur. Zorunlu rotasyon adı altında hayata geçirilmeye çalışılan sürgün ve tasfiye operasyonunun derhal durdurulmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
20 Temmuz 2015 16:44
DİĞER HABERLER