"Eğitimsiz geçen günlerin telafisini 10 günde ne kadar sağlıklı yapacaksınız?"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Sokağa çıkma yasakları nedeniyle eğitim Doğu ve Güneydoğu'da Milli Eğitim Bakanlığı'nca başlayan 'yoğunlaştırılmış telafi eğitimi'nin ilk bir haftasıyla ilgili açıklama yaptı. Telafi eğitimine katılan öğretmenler ve öğrencilerle görüştüğünü belirten Aka, "Cizre'de 50 gündür, Diyarbakır Sur'da 61 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yani öğrenciler aylarca okula gidemedi. Bu eğitimsiz geçen günlerin telafisini 10 günde ne kadar sağlıklı yapacağınızı düşünüyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan çatışmaların en ağır bedelini çocukların ödediğini belirten Aka, "Bu bedel yalnızca sokağa çıkıp oynayamamaktan ibaret değil; kendilerinin ve yanı başındaki sevdiklerinin yaşam haklarının elinden alındığını görüyorlar. Aynı zamanda aç, susuz, elektriksiz, sınıfsız, okulsuz, öğretmensiz kalıyorlar." dedi.

Hükümetin bu haklarının güvence altına almakla yükümlü olduğunu kaydeden Aka, "Hükümet bunu yapamadığı gibi telafi adı altında göstermelik bir uygulamaya başladı. Eğitim çocuklar için olmazsa olmazdır. Eğitim çocuklarımızın en temel hakkıdır. Hayattaki temel kavramları öğrendikleri çağda çocuklara yeterli eğitimi verememek ise yapılabilecek en büyük acılardan biridir. Çatışmaların yaşandığı illerimizde çocuklar eğitim ve öğretimlerine devam edemedi." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca 'yoğunlaştırılmış telafi eğitimi' adı altında eğitim verilmeye başlandığını ifade eden Aka, "Bugün tam bir hafta oldu. Telafi eğitimine katılan öğretmenler ve öğrencilerle görüştük. Tablonun vahamet içinde olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulama kapsamında Batman Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Cizre ve Silopi'deki öğrenciler telafi eğitimine alındı. Öğrencilerin sayısı bin 559. Bu öğrencilerden 734'ü sekizinci sınıf, 825'i onikinci sınıf öğrencisi. Diyarbakır ve Mardin'de yapılan eğitimlerle ilgili ise elimizde kesin veriler yok." şeklinde konuştu.

Evlerinden ayrılarak eğitim görecekleri okullara giden bu öğrencilerin bakanlık tarafından ayarlanan pansiyonlarda kaldığını ifade eden Aka, şunları kaydetti: "Ancak aldığımız bilgilere göre bazı pansiyonlarda sıcak su yeterli değil. Çocuklar soğuk su ile yıkanmak zorunda kalıyor. Çocukların terlik, havlu, diş macunu, diş fırçası gibi basit ihtiyaçları giderilmemiş. 4 kişilik odalara bir şampuan iki de terlik verilmiş. Bakanlık tarafından öğrencilere kıyafet ve ayakkabı vereceğini iletilmişti. Bilgi aldığımız öğrenciler ise hala bu yönde bir çalışma yapılmadığını belirtti. Konularla ilgili kitaplar dağıtılmaktansa ara ara test dağıtılacağı söylenmiş. Öğrencilere sadece bir defter ve bir kalem verilmiş. Şimdi sayın Bakan'a soruyorum, öğrencilere bu şartlar altında verilen eğitimden ne kadar verim almayı planlıyorsunuz? Cizre'de 50 gündür, Diyarbakır Sur'da 61 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yani öğrenciler aylarca okula gidemedi. Bu eğitimsiz geçen günlerin telafisini 10 günde ne kadar sağlıklı yapacağınızı düşünüyorsunuz? Bu öğrencileri hayatlarının belki de en önemli dönüm noktası olan üniversite sınavından sorumlu tutmak ne kadar adil?"
CİHAN
01 Şubat 2016 14:48
DİĞER HABERLER