Türkiye'de bu sezon pamuk ekim alanları, geçen yıla oranla yüzde 22 daraldı. Tarla verimlerinde de geçen yıla oranla yüzde 20 kayıp söz konusu. Bu duruma bağlı olarak rekoltede düşüş bekleniyor. Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, ekim alanlarında ciddi daralma olduğuna dikkat çekerek, "Sezon başında iklim koşullarının iyi seyretmesi, alandaki bu daralmanın yüksek verimle bir ölçüde giderileceği ümidini doğurmuştu. Ne yazık ki çiçeklenme evresindeki aşırı sıcaklardan kaynaklandığı tahmin edilen döllenme yetersizliği nedeniyle bu beklenti gerçekleşmedi ve tarla verimlerinde, geçen yıla oranla yüzde 20 dolayında bir azalma oldu. Buna bağlı olarak da rekoltede düşüş tahmin ediliyor." dedi. Fiyatların yeterince güçlü seyretmemesinin, durumu daha da kritik hale getirdiğini belirten Kocagöz, Türk çiftçisini tekrar pamuğa yönlendirmek için acil önlem paketinin şart olduğunun altını çizdi.
Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC-International Cotton Advisory Committee) 74. Genel Kurul Toplantısı, 6-11 Aralık 2015 arasında Hindistan'ın Bombay şehrinde, 41 ülke ve dokuz uluslararası kuruluşun temsilcilerinden oluşan 398 kişilik katılımla yapıldı. Toplantıya katılan UPK Başkanı Kocagöz, dünya pamuk sektörünün mevcut durumu, genel eğilimleri ve geleceğine ilişkin üst seviyede bilgi alışverişi yapıldığını ve hararetli tartışmalar yaşandığını söyledi. Dünya pamuk üretiminin neredeyse yüzde 80'inin GDO'lu tohumla yapıldığını vurgulayan Kocagöz, şöyle devam etti: "Bu bölgelerde halen ilaç kullanımının yaygın olduğunu ve geniyle oynanmış çeşitlere karşı zararlıların neredeyse her yıl adaptasyon sağladığını gözlemledik. Bu da GDO'suz üretim yapan ülkemizi bir kere daha rahatlatmalı. Üstelik verim sıralamasında halen ikinci sırada olduğumuzu da hatırlamalıyız. Ayrıca Amerika ve Avustralya dışındaki diğer ülkelere göre ülkemizin, pamuk üretiminde ve hasadında makineleşme ve modern tarım tekniklerinde önde olduğunu gözlemledik."
'PAMUĞA EN AZ 85 KURUŞ DESTEK VERİLMELİ'
Türk çiftçisini tekrar pamuk ekmeye yönlendirmek için acil önlemlere ihtiyaç olduğunu belirten Barış Kocagöz, İTB ve UPK olarak yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Pamuk sektörünün genel ve güncel meselelerinin çözümü için hazırladıkları öneri paketinde yer alan maddeler hakkında ise şu bilgileri verdi: "Pamuk desteklerinin dekar başına 500 kg. verimle sınırlandırılarak suistimallerin engellenmesi, hakedenlerin en az 85 kuruş gibi daha yüksek primle desteklenebilmesi imkanının elde edilmesi ve böylece desteklemeyle öngörülen üretim ve kalitenin geliştirilmesi. Desteklerin en az beş yıllık dönem için önceden ilan edilmesi ve dönem boyunca kararlılıkla uygulanması. Ödemelerin en geç mart ayı içinde yapılması. Mazot, gübre, ilaç, makine gibi üretim girdilerinde KDV'nin kaldırılması veya yüzde 1'e düşürülmesi. Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi. Pamuk istatistiklerinin daha doğru, gerçekçi kılınması." CİHAN