Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Eskişehirde tanıtıldı

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Eskişehirde tanıtıldı -Eskişehir Valisi Koçdemir: Topraktan aldığımız buğdayı, besin değeri en yüksek vaziyette sofraya getirmeliyiz
ESKİŞEHİR (A.A) - Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasının tanıtım toplantısı, Eskişehirde gerçekleştirildi.
     Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, kampanyanın bir otelde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Biz çoğu zaman israfı keyfiyet tarafında yapıyoruz. Besin değeri bakımından iyi olan ekmeği yapmıyorsak hatta iyi olan unsurlardan üretim süresince israf yapılıyorsa, az yemişiz, çok yemişiz, fazla önemi yok dedi.
     Kalkınmış olan ülkelerin ekmekleriyle, Türkiyedeki ekmekler arasında fark olduğuna dikkati çeken Koçdemir, Türkiyede nitelik itibariyle büyük bir israfın var olduğunu söyledi.
     Türkiyenin kültüründe yer alan mayasız ekmeğin kullanımının geri plana itilmesini ve ekmeğin olması gerektiğinden fazla hızlı pişirilmesini eleştiren Koçdemir, şöyle konuştu:
     Ekmeğin bayatlama haliyle, pişirme müddeti arasında doğru bir orantı vardır. Bir ekmek ne kadar geç pişerse, yemekte de böyledir, o kadar geç bayatlar. Bu bakış açımızı değiştirmek durumundayız. Yani topraktan aldığımız buğdayı, besin değeri en yüksek vaziyette sofraya getirmeliyiz, bence israfın yüzde 80i burada... Yoksa ekmek hakkı diyoruz, ekmek üzerine yemin ediyoruz, böyle bir kültürden geliyoruz ki ekmeği çöpe atma oranımız oldukça düşük. Her gün beslenmemizin çok önemli bir yerini tutan, esas besin kaynağımız ekmekle ilgili hususlara insanlığın bugüne kadar ki bilgi birikimini aktaralım. İşin bilinen tarafının bir adım ötesine geçip, hakikaten kaliteli gıda ve besin değeri yüksek ekmeği nasıl üretiriz, öncelikle buna yoğunlaşmamızı tavsiye ediyorum.
     Eskişehirin bu konuda örnek olmasını isteyen Koçdemir, sonuca ulaşmak için, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesi bu konuda katkı sağlamaya davet etti.
    
     -Her yıl Eskişehirdeki buğday üretimine denk ekmeği çöpe atıyoruz-
    
     Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Çankaya da ekmek israfının çok büyük boyutlarda olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Ekmeğin bir kırıntısının bile israf olmamasını istiyoruz. Eskişehir, Türkiyenin önemli buğday ambarlarından biri ve her yıl Eskişehirdeki buğday üretimine denk ekmeği çöpe atıyoruz. Eskişehirde 493 bin ton buğday üretimine karşılık, Türkiyede 542 bin ton ekmeği israf ediyoruz.
     Beyaz ekmeğin ambalajlanması ve tuz oranının düşürülmesi konunda da bilgi veren Çankaya, İl Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.
     Konuşmaların ardından, otel aşçıları tarafından bayat ekmeklerden hazırlanan tatlı ve yiyecekler, katılımcılara ikram edildi.
     Vali Koçdemir de yemekleri tadarak, aşçılardan bilgi aldı.
     Toplantıya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, İl Müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
28 Şubat 2013 14:10
DİĞER HABERLER