Ekokardiyografi çocuğunuzun hayatını kurtarır!

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haşim Hüsrevşahi, bebeklerin yüzde 10'unun kalp rahatsızlığı ile doğduğunu ve her gün 44 bebeğin öldüğünü vurguladı. Hüsrevşahi, bir defa da olsa muhakkak çocuklara ekokardiyografi yaptırılmasını tavsiye etti.

Annenin hamilelik döneminde yaşadıklarının kalp rahatsızlığında etkili olduğuna dikkat çeken Hüsrevşahi, "Anne hamileliğin ilk 3 ayında kızamık rahatsızlığı geçirmiştir, diyabetik rahatsızlığı vardır veya romatizma hastalığı vardır, hastane ortamında radyasyon almıştır. Bunlar bebekte genetik olarak doğuştan kalp rahatsızlığı oluşmasına neden olabilir. Bunlara dikkat edilmelidir." ifadelerini kullandı.

7-14 Şubat tarihleri arasında Çocuk Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü olarak kutlanıldığını belirten Prof. Dr. Hüsrevşahi, hangi bulgularda çocuk kardiyologlarına gitmeleri konusunda da ailelere bilgiler verdi.

BEBEKLERİN YÜZDE 10'U KALP RAHATSIZLIĞI İLE DOĞUYOR

Hüsrevşahi insanların kalp hastalıklarının yaşlı insanlarda olacağı kanısı bulunduğu ve bunun yanlış olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bebek veya çocuklarımızda da kalp rahatsızlıkları olabilmektedir. 2014 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 337 bin 500 canlı bebek ve bunun yüzde 10'u yani yaklaşık 13 bin civarında çocuk kalp hastalıkları ile doğuyor. 2014 yılında 14 bin 800 civarında bir bebek ölümü oldu, bunun yüzde 66 sı ilk 1 ay içinde oldu. Bu ölen yüzde 66'lık bebeklerin içinde 2 önemli nedenlerinden ilki erken doğum, ikincisi ise genetik ve anormallikler vardır. Bu anormallikler içinde en önemlisi kalp hastalıklarıdır. Bu da 66'lık oran içinde yüzde 20'sidir.

HER GÜN 44 BEBEK ÖLÜYOR, EN ÖNEMLİ NEDENİ KALP

Yani kısacası her gün ortalama 44 bebek daha ilk günü göremeden vefat etmektedir. Bunun ilk nedeni kalp hastalıklarıdır. Genetik olarak kalp rahatsızlığı olanlar işte anne hamileliğin ilk 3 ayında kızamık rahatsızlığı geçirmiştir, diyabetik rahatsızlığı vardır veya romatizma hastalık vardır, hastane ortamında radyasyon almıştır bunlar bebekte genetik olarak doğuştan kalp rahatsızlığı oluşmasına neden olabilir. Bunlara dikkat edilmelidir."

MUHAKKAK ÇOCUĞUNUZA BİR KERE DE OLSA EKOKARDİYOGRAFİ ÇEKTİRİN

Anne ve babalara seslenen Prof. Dr. Hüsrevşahi, çocuklarını en yakın çocuk kardiyologlarına göstermelerini tavsiye ederek, şu uyarılarda bulundu: "Genetik yanında edinsel (sonradan ortaya çıkan) olarak da çocuklar da kalp rahatsızlığı olabilir. Nedir bunlar bebekken soğuk algınlığı geçiriyor. Bir iki hafta sonra çocuk mızmız oluyor, o virüs kalbine vuruyor, çocuk sık sık anjin geçiriyor. 'Aman önemli değil' diyoruz, o hastalık kalbine vuruyor, bunu ancak çok bariz bir şekilde ortaya çıkınca anlıyoruz."

MUTLAKA EKOKARDİYOGRAFİ ÇEKTİRİN

Çocukların herhangi bir rahatsızlılığı olsun, olmasın muhakkak ekokardiyografi çektirilmesini öneren Prof Dr. Hüsrevşahi, şu ifadeleri kullandı: "İşitme testi yaptırıyoruz, göz muayenesi yaptırıyoruz, hatta böbrekleri ve diğer organları için ultrasona sokuyoruz, yine bir kez olsun ekokardiyografi çektirmiyoruz. Dinlemek ile bir çok hastalık teşhis edilmez, muhakkak görmek lazım, işte bu da ekokardiyografi ile olur. Çocuklarda göğüs ağrısı varsa, çarpıntısı varsa, baş dönmesi varsa, eklem ağrısı varsa, sebepsiz baş ağrısı oluyorsa, bayılma oluyorsa, çocuğumuz spor yapıyorsa, spordan önce mutlaka ve mutlaka bir çocuk kardiyoluğuna götürün. Ekokardiyografisini çektirin.

SPORDAN SONRA GÖĞÜS AĞRISINA DİKKAT

Bakın gencecik çocuklarımız kalp rahatsızlıklarından gidiyor. Bakın geçenlerde 12- 13 yaşındaki bir çocuk spordan gelmiş evinde dinlenirken vefat etti. Spordan sonra da göğüs ağrısı olursa hemen bir uzmana başvurun, göğüs ağrısı şart değil spordan önce veya sonrası muhakkak bir çocuğumuza ekokardiyografi çektirin. Bebeğimiz annesini veya biberonu emerken nefes nefese kalıp bırakıp tekrar emiyorsa, morarıyorsa, illaki morarma değil, solma, sararma ve morarma bunlardan biri varsa lütfen çocuklarımızı bir çocuk kardiyoloğuna götürün, bir ekokardiyografi çektirin. Çocuklarımız bizim için önemli. Bunları ailelere çok ciddi bir şekilde ailelere anlatmamız lazım."

7-14 ŞUBAT ÇOCUK KALP HASTALIKLARI FARKINDALIKLARI HAFTASI

Prof Dr. Hüsrevşahi, çocuk kardiyologları tarafından 7-14 Şubat tarihlerinde Çocuk Kalp Hastalıkları haftası olarak kutlandığını bildirerek, "Herkes 14 Şubat'ı Dünya Sevgililer Günü olarak kutlar. Biz çocuk kardiyologları için ise Çocuk Kalp Hastalıkları Farkındalık haftasıdır. Bütün dünyada çocuk kardiyologları tarafından kutlanır ve çeşitli etkinlikler yapılır." dedi. CİHAN
09 Şubat 2016 10:06
DİĞER HABERLER