Yolsuzluk olayları Türkiye’nin risk primini son bir yılda 37 puan artırarak 209 puana çıkardı. Türkiye bu puanla Ukrayna ile savaşan Rusya’dan daha riskli görünüyor. Yabancı yatırımcı ülkeleri seçerken bu alana dikkat ediyor.
Bugün'ün haberine göre, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar nezdindeki risk primini yükseltti. Credit Default Swap (CDS) endeksi olarak bilinen ülke risk primi, yabancı yatırımcılar açısından büyük önem taşıyor. Siyasi belirsizlik durumlarında anında yükselen endeks, ülkenin sahip olduğu riskin boyutunu ortaya koyuyor.
37 PUAN ARTTI
Türkiye’nin yabancı yatırımcıları etkileyen faktörlerinin başında gelen risk primi, 2013 yılında 172 iken 2014 yılın ilk dokuz ayında 37 puan artarak 209’a çıktı. Ukrayna ile savaşa giren Rusya’nın risk pirimi de aynı dönemde 161’den 208’e yükseldi. Çin’in risk primi 74’ten 89’a çıkarken İtalya 241’den 122’ye, Brezilya 158’den 139’a indi. Güney Kore’de de risk azaldı. Bu ülkenin risk prim endeksi, 72’den 60’a düştü. Almanya’nın risk primi de 2013 yılına göre azalarak 31’den 22’ye indi.
SEÇİMLERDE OLUMSUZ ETKİLEDİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin CDS endeksiyle ilgili, “Cumhurbaşkanı seçimi, yerel seçimler ve 17 Aralık ile ilgili soru işaretlerinden dolayı ülkenin risk primi arttı” dedi.
YATIRIMCI ÖNEM VERİYORCDS endeksinin yabancı yatırımcılar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Yorgancılar, “Bir yabancı yatırımcı, bir ülkeye yatırım yapma kararı vermeden önce özellikle o ülkenin risk primini araştırıyor. Komşuları ile ilgili ilişkileri, ülkedeki ekonomik kurallar ve kanunları araştırıyor. Bunun sonucunda o ülkeye yatırım yapıp yapmayacağına karar veriyor. Türkiye’nin CDS değeri 2013 yılında 172 idi. 2014 yılının ilk dokuz ayında bu değerimiz maalesef 209’a çıktı. Aynı dönemde Brezilya daha aşağı indi. Rusya, Ukrayna ile savaşa girdikten sonra 208’e çıktı”
ÜLKE BAZLI KRİZEkonomideki son gelişmeleri değerlendiren Ender Yorgancılar, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) alacağı kararlara bağlı olarak gelişim göstereceğini ifade etti. Yorgancılar, global krizden ziyade, ülke bazlı kriz endişeleri olduğunu dile getirdi diye konuştu.
EKONOMİK BÜYÜME KALP GRAFİĞİ GİBİYorgancılar, Türkiye’nin ekonomik büyümesini kalp atışlarına benzetti. Yorgancılar, “Türkiye'nin ekonomik büyüme grafiği kalp grafiği gibi bir yukarı bir aşağı iniyor. Büyümedeki grafiğin kalp grafiği gibi olması gelecek açısından riskler taşıyor. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme adına ne yazık ki olumlu sinyaller gelmiyor” dedi. Yorgancılar, işsizlik oranı İzmir gibi Türkiye ortalamasının üzerinde olan illere istihdam teşviği verilmesini önerdi.