Ekonomist Cansen: Yüzde 8 ile dolar borcu almak tefecinin eline düşmektir

22 Mart Cuma günü doların yeni bir atakla hızlı bir yükseliş trendine geçmesi ve 5,85 TL seviyesine kadar çıkmasının ardında yatan sebeplere dair ekonomistlerin analizleri devam ediyor.

Sözcü gazetesi yazarı Ege Cansen, liranın cuma günü dolar karşısında yüzde 5,5 değer kaybettiğini hatırlattı ve TL'nin serbest düşüşe geçtiğini belirtti. 

"TL'nin değer kaybetmesini “düzeltme olarak” gören biri olarak şunu itiraf edeyim ki, ben bu ani düşüşü beklemiyordum. Şimdi kendime şu soruyu soruyorum: Bu düşüşü tetikleyen olay veya olaylar nedir?" sorusunu yönelten Cansen, "Filmi geriye sardığımda yine dış siyaset öne çıkıyor." görüşünü dile getirdi.

S-400 KRİZİ VE YENİ ZELANDA TEHDİDİ

Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi ile ilgili NATO-Türkiye arasında bir gerginlik oluştuğuna değinen Cansen, Yeni Zelanda'da terör saldırısına karşı Ankara'nın, "Cezasını siz vermezseniz biz veririz" tehdidinin birçok ülkede tedirginliğe sebebiyet verdiğini kaydetti. 

Son olarak ABD ile İsrail'in Golan Tepeleri'nin işgalini tanıma yönündeki adımı nedeniyle Ankara-Washington ilişkilerinin daha da gerildiğine değinen Cansen, buna rağmen kurdaki tırmanışın ardında ekonomi sorununun yattığını ifade etti. 

TÜRKİYE YÜZDE 8 DOLAR FAİZİ ÖDÜYOR

"Eğer ekonomimiz bu kadar “dışborç-kolik” olmasaydı (haklı veya haksız) daha serazat bir dış politika izleyebilirdik. Türk ekonomisinin bugünlerde ne kadar kırılgan olduğunun en güçlü göstergesi, yüzde 4.5 faizli eski dış borçlara takla attırmak için aldığımız yeni dış borçlara yüzde 8'in üzerinde faiz ödemeyi kabul etmiş olmamızdır." diye yazan Cansen, eleştirilerini şu satırlarla sürdürdü:

"Dolara yüzde 8 faiz ödeyerek borç almak, tefecinin eline düşmek gibidir. İnsan, paraya bu kadar sıkışınca, kolay, kolay “namert sarmasından” kendisini kurtaramaz. Nitekim Türk tahvilleri son olaylar yüzünden değer kaybedince “ikinci el tahvil piyasasında bizim kağıtların fiili dolar faizi” yüzde 10'ların üstüne çıktı. Bu da, yeni borçlanmalarda dövize yüzde 10'dan yüksek faiz teklifi etmek zorunda kalmak demektir ki; bu fahiş faiz, borçlanmada “sonun başlangıcı” olabilir."

24 Mart 2019 13:33
DİĞER HABERLER