Ekonomiyi şok eden bir uyarı da Japonya'dan geldi

Ekonomiyi şok eden bir uyarı da Japonya'dan geldi
Çözüm süreciyle birçok derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir ülke notu alan Türkiye için uyarı geldi.

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, iç çatışmasızlık halinin sonlandırılmasıyla Türkiye’nin notunun tehlikeye girdiğini söyledi.

Bugün gazetesinin haberine göre, kre­di de­re­ce­len­dir­me ku­ru­lu­şu JCR Eu­ra­si­a Ra­ting'in Baş­ka­nı Or­han Ök­men, iç ça­tış­ma­sız­lık ha­li­nin son­lan­dı­rıl­ma­sıy­la Tür­ki­ye'yi ya­tı­rım ya­pı­la­bi­lir ül­ke ka­te­go­ri­si­ne ta­şı­yan önem­li ne­den­ler­den bi­ri­si­nin za­yıf­la­tıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Ök­men yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Ge­çiş sü­re­cin­den so­rum­lu mev­cut ik­ti­dar ta­ra­fın­dan uzun sü­re­dir de­vam eden 'iç ça­tış­ma­sız­lık ha­li' son­lan­dı­rıl­mış­tır. Do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye'yi ya­tı­rım ya­pı­la­bi­lir ül­ke ka­te­go­ri­si­ne ta­şı­yan önem­li ne­den­ler­den bi­ri­si za­yıf­la­tıl­mış­tı­r” de­di.

Er­ken se­çim za­man kay­bı

Koa­lis­yon is­tek­siz­li­ği içe­ri­sin­de ye­ni­den bir er­ken se­çi­me gi­dil­me­si­ni ‘za­man kay­bı­’ söz­le­riy­le ni­te­len­di­ren Ök­men şöy­le de­di: "IŞİ­D’­e kar­şı ya­pı­lan ope­ras­yon dış po­li­ti­ka­yı il­gi­len­di­ren ve ulus­la­ra­ra­sı meş­ru des­te­ği olan as­ke­ri bir ön­lem. Bu iç ba­rı­şın bo­zul­ma­sı me­ka­niz­ma­sı­na dö­nüş­tü­rü­le­rek ça­tış­ma­sız­lık or­ta­mı­nın or­ta­dan kal­dı­rı­lıp iç po­li­ti­ka­nın ya­pı­taş­la­rı­nın en önem­li­le­rin­den çö­züm sü­re­ci­ne yö­ne­lik iç ba­rı­şın bo­zul­ma­sıy­la den­ge­le­me­ye ça­lış­ma­sı Tür­ki­ye'yi şid­de­te da­ha çok açık ha­le ge­tir­miş­tir.”

Ma­yın­lı böl­ge­ye çe­ki­li­yor

Ar­tan dış borç­lu­lu­ğun, ya­pı­sal ca­ri açı­ğın ve bo­zu­lan si­ya­si or­ta­mın Tür­ki­ye'yi Or­ta­do­ğu'nun ma­yın­lı böl­ge­si­ne çek­ti­ği­ni be­lir­ten Ök­men, "Si­ya­si risk­le­rin, özel­lik­le tü­ke­ti­ci ta­le­bi, üre­tim ve is­tih­dam üze­rin­de­ki tah­rip edi­ci et­ki­le­ri yük­sek ola­cak­tır" de­di. Uzun sü­re­dir tah­si­lat ve sa­tış ris­ki ta­şı­yan re­el ke­si­min borç öde­me ka­pa­si­te­sin­de­ki eroz­yo­na dik­kat çe­ken Ök­men bu ge­liş­me­le­rin fi­nan­sal ke­si­me yan­sı­ma aşa­ma­sı­na ka­dar gel­di­ği­ni be­lirt­ti.

Üçün­cü dün­ya ül­ke­si gi­bi

Yar­gı ba­ğım­sız­lı­ğı, ya­sa­ma ve yü­rüt­me erk­le­ri­nin ay­rı­lı­ğı, ba­sın öz­gür­lü­ğü gi­bi te­mel ko­nu­lar­da ya­şa­nan ge­ri­le­me­le­rin Tür­ki­ye'yi üçün­cü dün­ya ül­ke­le­ri­ne doğ­ru yak­laş­tır­dı­ğı­nı be­lir­ten Ök­men, "Ka­mu sek­tö­rü­nün he­sap ve­re­bi­lir­li­ği ve re­el sek­tö­rün şef­faf­lık se­vi­ye­si, ma­li ke­si­min de­rin­leş­me ça­ba­la­rı­na Tür­ki­ye'de eş­lik ede­me­miş­tir. Bu alan­la­ra yö­ne­lik ya­pı­sal-hu­kuk­sal re­form­lar ya­pıl­ma­dan, si­ya­si is­tik­rar­sız­lık hep de­vam ede­cek­tir" diye konuştu.

2 yıl etkiler

Orhan Ök­men, şun­la­rı kay­det­ti: "Özerk ku­rum­la­rı et­kin ve ba­ğım­sız ol­ma­yan Tür­ki­ye'nin uzun sü­re ge­çi­ci ve yet­ki­siz hükümetler­le yö­ne­til­me­ye de­vam edil­me­si stra­te­jik za­fi­yet oluş­tu­ra­cak, Tür­ki­ye­’nin en az 2 yıl­lık gö­rü­nü­mü za­yıf­la­ya­cak­tır.

Eko­no­mi­de ve bü­rok­ra­si­de dur­muş olan ve se­çim­ler­den son­ra da bek­len­di­ği gi­bi önü açıl­ma­yan ka­rar al­ma me­ka­niz­ma­la­rı önem­li risk oluş­tu­ru­yor.” JCR, Tür­ki­ye'yi ya­tı­rım ya­pı­la­bi­lir en dü­şük not olan BBB- ile de­ğer­len­di­rir­ken gö­rü­nüm ise du­ra­ğan­da bu­lu­nu­yor.

Dolar 2,78 liraya dayandı

Tür­ki­ye­’nin pa­ra pi­ya­sa­la­rı iç gü­ven­lik en­di­şe­siy­le ade­ta sa­vaş ye­ri gi­bi. Su­ruç'ta ge­çen haf­ta mey­da­na ge­len pat­la­ma­nın ar­dın­dan yur­ti­çin­de sal­dı­rı olay­la­rı­nın de­vam et­me­si, PKK ve IŞİD'e kar­şı baş­la­tı­lan as­ke­ri ope­ras­yon­lar ve ope­ras­yon­la­rın ar­dın­dan PKK'nın ateş­ke­si so­na er­dir­me­siy­le ar­tan gü­ven­lik en­di­şe­le­ri ile TL'de­ki sa­tış bas­kı­sı de­vam edi­yor.

Or­tam bir an­da bo­zul­du

Do­lar/TL 8 Ha­zi­ran'dan bu ya­na ilk kez 2,77'yi aşa­rak 2,7767'ye ka­dar yük­sel­di. Eu­ro 3,0809 li­ra­ya çık­tı. Bor­sa yüzde 1,77 kayıpla 77 bin 352 pua­na ka­dar ge­ri­le­di. Tah­vil pi­ya­sa­sın­da 10 yıl­lık gös­ter­ge tah­vi­lin bi­le­şik fai­zi Ey­lül 2014'ten bu ya­na ilk kez yüz­de 10'u aş­tı. Ban­ka­cı­lar son ya­şa­nan olay­la­rın uzun va­de­de de et­ki­le­ri­nin de­vam ede­bi­le­ce­ği en­di­şe­le­ri­nin ve bu sü­reç­te he­nüz er­ken se­çim ih­ti­ma­li­nin or­ta­dan kalk­ma­mış ol­ma­sı­nın pi­ya­sa­nın TL'ye ba­kı­şı­nı da kö­tü­leş­tir­di­ği­ne dik­kat çe­ki­yor­lar. Bir ban­ka­nın dö­viz ma­sa­sı mü­dü­rü, "Si­ya­si ta­raf ka­rı­şık, Je­opo­li­tik ta­raf ka­rı­şık, ül­ke­de bir an­da ne
ola­cak bel­li de­ğil" de­di.

Çin borsasında 8 yılın en kötüsü

Çin bor­sası eko­no­mi­nin ya­vaş­la­ya­ca­ğı ve Pe­kin'in gev­şek pa­ra po­li­ti­ka­sı­nı son­lan­dı­ra­ca­ğı en­di­şe­le­riy­le son se­kiz yıl­ın en bü­yük dü­şü­şü­nü ger­çek­leş­ti­re­rek yüz­de 8'in üze­rin­de de­ğer kay­bet­ti. Shang­ha­i ve Shenz­hen'de­ki en bü­yük şir­ket­le­rin lis­te­len­di­ği CSI 300 en­dek­si yüz­de 8.6 ge­ri­ledi.

28 Temmuz 2015 08:33
DİĞER HABERLER