İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un muhtelif noktalarında 100’e yakın durmuş, ihalesi yapılmış, fakat hiç başlanmamış projeleri teslim aldıklarını söyledi. "Bunların hepsine bir çözüm buluruz.” diyen İmamoğlu, "Evet, yakında açıklayacağız, sizi de davet edeceğiz, belki de ülke literatürüne ilk defa girecek; ilk defa bu şehirde, bu ülkede 'Temel Atmama Töreni' yapacağım! Temel atmama töreni!" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.
“Marka Şehir İstanbul'un Kalkınma ve Gelecek Vizyonunda Sanayimizin Yeri ve Önemi” başlıklı toplantıda ilk konuşmayı İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.
Bahçıvan'ın ardından kürsüye gelen İmamoğlu, “İBB'nin şirketleri, kurum ve kuruluşları, hesap veren kurumlar olmak zorunda olduğunu, denetlenebilir mekanizmalara dönüşmesi gerektiğini biliyoruz.” dedi.
“11 NOKTADA İNŞAATLARA BAŞLADIK”
İstanbul'un sosyal ihtiyaçları olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Mega projeler, her seçimde çok konuşulur. Bunlar, insan hayatını pek de değiştirmez. İnsan hayatını değiştirecek olan, insana yapılacak hizmettir. Bu şehrin çocuklarını eşitlemek niyetindeyiz. ‘Yuvamız İstanbul projesiyle ilgili davetlerimizi yaptık. Birçok kişi, kurum, kuruluş, vakıf katıldı. Projenin lansmanını yaptık. Sultanbeyli'den Bağcılar'a, Silivri'ye kadar 11 noktada inşaatlara başladık. 1 yıl içinde 150 kreşi, sizlerin de dayanışmasıyla harekete geçireceğiz” şeklinde konuştu.
“AYDA 100 BİN ÇOCUĞA SÜT”
“Bir başka sosyal projemizi de yaklaşık 10 gün önce hayata geçirdik.” diyen İmamoğlu, “Ayda 100 bin çocuğa süt dağıttığımız bu şehirde insanların bize geri dönüşlerini, ifadelerini tarif edemem.” ifadelerini kullandı.
“BU ŞEHRİN AKTÖRLERİNİN ETKİLİ OLMASINI İSTİYORUZ”
İstanbul'un kurumları, kuruluşları ve paydaşlarıyla rahatlıkla yönetileceğini kaydeden İmamoğlu, “Kurumlarımız içinde bu ülkeyi yönetecek onlarca kadro çıkar. Seçilmiş insanların birtakım kurumlara, kişilere, müdahale değil, yardımcı olma ve bir arada üretebilme, demokrasiyi güçlendirme çabasını göstermek zorunda olduğunu belirtmek isterim. Türkiye'de, şehirlerde yaşayan insanların oranı yüzde 80'i aşmış durumda. Geceden sabaha bu şehre bir plan yönlendirmesi… Bir bakıyorsunuz İBB önüne bir bina dikiliyor. Bu mümkün mü? Mümkün. Niye? İBB'den habersiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin 4 kurumu, İstanbul'un herhangi bir noktasında imar planı yapabilir, hatta bir binaya ruhsat bile verebilir. Ankara'daki bir bürokrat, oturacak, bazen siyasi, bazen kişisel bir egoyla, bazen mesleki bir egoyla İstanbul'un herhangi bir noktasıyla ilgili karar verecek.” şeklinde konuştu.
“İSTANBUL'UN 1/100.000'LİK PLANI BİR OFİSTE ÇALIŞILIYOR”
İmamoğlu, konuşmasında bazı sorulara yer vererek, İstanbul'la ilgili ilginç bilgiler paylaştı: “Sanayiyle ilgili bir şehrin çevre planını oluştururken ve bu mekanizmanın varlığını ortaya koyarken, kiminle karar alırsınız? Elbette ki sanayicilerle konuşacaksınız. Ne düşünüyorlar? Ne istiyorlar? Bir yöneticinin aslında o şehri yönetmekte bir nevi işini kolaylaştırıyor. İstanbul'da 1/100.000'lik plan, yaklaşık 2-2,5 yıldır bir ofiste çalışılıyor. Sanayicinin bundan haberi var mı? 100.000'lik plan bitmek üzere. Bu konuda bir ofis çalışıyor ve bir şehri yöneten Ekrem İmamoğlu olarak benim bundan haberim yok!”
“BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
İmamoğlu, yaklaşık 40 dakika süren konuşmasının sonunda, Türkiye'de ve İstanbul'da bir ilki gerçekleştireceğini, şu sözlerle dile getirdi:
“İstanbul'un muhtelif noktalarında 100'e yakın durmuş, ihalesi yapılmış ama hiç başlanmamış projeleri teslim aldık. Ne yazık ki bir kısmı gereksiz ve anlamsız, bir kısmı da zamansız yapılan projeler. Hiçbir iş insanı 2 bin 300 metrede 7 kat kapalı otopark yapmaz. Ben 1,5 milyar liralık bir projenin, yapılmama kararını veren teknik adamlarıma teşekkür ettim. Evet, yakında açıklayacağız, sizi de davet edeceğiz, belki de ülke literatürüne ilk defa girecek; ilk defa bu şehirde, bu ülkede ‘Temel Atmama Töreni' yapacağım! Temel atmama töreni!”