El emeği şapkacılık, deve güreşleri sayesinde ayakta duruyor

Aydın'da şapka diken tek usta olan 82 yaşındaki Nevzat Böceklioğlu, el işi 8 köşe kasket ve şapka diktirenin çok az olduğunu belirtti. Böceklioğlu, "El emeği 8 köşe kasketler artık eskisi gibi ilgi görmüyor. Gelenek ve göreneklerimiz olan boğa ve deve güreşleri sayesinde şapka dikiyoruz." dedi.

72 yıllık şapka ustası Böceklioğlu, 3 yıl iş yerinin camına 'çırak aranıyor' ilanı astığını, kimsenin müracaat etmemesi üzerine daha sonra kaldırdığını anlattı. El işi sanatkarlığın artık bitme noktasına geldiğini belirten şapkacı Nevzat Böceklioğlu, kumaştan diktiği ve yıllarda kullanılan şapkaların yerine bir haftada tüm özelliklerini yitiren hazır şapkaların tercih edildiğini belirtiyor. 72 yıllık şapkacılık ustalığını aynen devam ettirdiğini, ustasından kalan kalıplarla, el emeği göz nuru şapkalar yaptığını belirten Nevzat Böceklioğlu, "Eskisi gibi el emeği ustalık işleri rağbet görmüyor. Herkes hazıra gidiyor. Bizim yaptığımız kasket ve şapkalar adeta ömürlük. Ama vatandaşlarımız hazırı tercih ediyor. 8 köşeli kasketler, sadece geleneksel olarak devam eden deve ve boğa güreşlerinde kaldı. Deve ve boğa güreşleri de olmasa kasket yaptıran yok gibi." diye konuştu.

Diktiği kasketlerin 8 köşe olmasına rağmen ekonomik durumunun ve keyiflerinin dört köşe olmadığını belirten yaşlı usta, şunları anlattı: "Benden sonra bu mesleği devam ettirecek yok. Artık eskisi gibi şapka da dikmiyoruz. Şapka giymekten zevk alan kişiler bizi arayıp buluyor. Biz de isteklerine göre şapka dikiyoruz. Bizim iş temelli öldü. Şimdi kasket yapıyorum başka bir şey yaptığım yok. 10 yaşında başladığım mesleğimi, yapabildiğim son ana kadar yapacağım. Çırak yok, iş öğretemiyoruz. Eskiden çocukluğumuzda büyüklerimiz meslek öğrensin diye bir ustanın yanına verirdi. Şimdi yok. Artık bizim de yapacak bir şeyimiz yok."
CİHAN
25 Haziran 2015 13:59
DİĞER HABERLER