Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte'un '2015 Küresel Elektrik Enerjisi Sektörünün Geleceği' raporuna göre elektrik enerjisi sektöründe talep artıyor; regülasyonlar sıkılaşıyor; şirketler güçlüklerle karşı karşıya.
Şirketler; fiyat indirimleri, yeni ürün ve hizmet talepleri, doğayı koruma, teknik ilerleme gibi etkenlerle ortama ayak uydurabilmek için yönetim modelini yeniden ele almalı.
Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Lideri Uygar Yörük, konu ile ilgili şunları kaydetti:
"Raporda yer verilen trendlerin Türkiye'de de karşılığı var. Örneğin yenilenebilir enerji, ülkemizde de ulusal stratejilerin önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2015-2019 Stratejik Planı yenilenebilir enerji için iddialı hedefler içerirken 2014'te açıklanan Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı ile yenilenebilir enerji hedeflerine yönelik bir yol haritası ortaya konmuş durumda. Söz konusu hedeflerin hayata geçebilmesinin çok kolay olmadığının, bu çerçevede başta kamu olmak kaydı ile sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, finans kurumları ve diğer önemli paydaşların sorumluluğu büyük.
Avrupa'ya paralel olarak Türkiye'de de dağıtık üretimin giderek daha çok ilgi çektiğini ve yaygınlaştığını görüyoruz. Bilhassa lisanssız dediğimiz dağıtık üretimin yaygınlaşması ile Türkiye'de hemen proje ortaya koyan, söz konusu projelerin mühendisliğini yapan, ekipmanlarını ve yardımcı bileşenlerini üreten, kurulumlarını yapan bir yenilenebilir enerji sektörü var. Sektör, konusunda deneyimli isimler ile endüstriyel ilerleme ve istihdama da katkı sunuyor. Kesintili üretim yapan rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilirlerin ülkenin üretim portföyünde ağırlığının artması ancak şebekenin bu artışı teşvik etmesi ile mümkün oluyor. Ülkemizde de yatırımcının giderek artan rüzgâr ve güneş yatırımı iştahı, şebekede iyileştirmeye yönelik inisiyatiflerin artmasına imkân tanıyor. Söz konusu inisiyatiflerin önemli bir bileşeni olan akıllı şebekeler konusunda da gerek kavramsal altyapısına yönelik çalışmalar gerekse pilot uygulamalar ile aşama kat ediliyor."
Rapora göre elektrik enerjisi sektöründe yer alan kurumlar için yeni dönem trendleri şöyle:
- Üretim portföyü optimize edilmeli. Bu çerçevede fiyatlarda görülen dalgalanmaların ve doğal faktörlerin yankılarını minimuma indirmek için daha 'esnek' stratejiler ortaya koyulması faydalı olabilir.
- Akıllı şebekelerden yararlanılmalı.
- Yenilenebilir enerjiye dayalı dağıtık üretim teşvik edilmeli.
- Müşteri bağlılığına önem verilmeli. Bu çerçevede müşterinin taleplerini anlayan ürün ve hizmetler ortaya koyulmalı.
- Maliyetler sınırlanmalı.
- Regülasyonlar değere çevrilmeli.
- Şirketler uluslararası arenaya ürün ve hizmet sunabilmeli.
- Yeni yönetim modelleri ve yetkinliklere yönelinmeli.
- Yeni isimlerden, yeni anlayışlardan yararlanılmalı.
CİHAN