TÜKODER yetkilisi Onur Cingil yeni faturalandırma yapılmayıp ortalama tüketim değerleri üzerinden hesaplanacak denilen faturaların önceki aylara göre ikiye katlanarak geldiğini iddia etti.
Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında 65 yaş üstü ve riskli gruplar ile 20 yaş altının sokağa çıkması yasak.
Sokağa çıkma yasakları hafta sonları 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta halkın tamamı için uygulanıyor.
Yüz binlerce çalışan işsiz kaldı ya da ücretsiz izine çıkartıldı. Elektrik, doğalgaz ve su faturalarının devlet tarafınden ödenmesi, indirim yapılması hiç değilse ertelenmesi beklentisini oluşturdu.
Faturaların devlet tarafından ödenmesi veya ertelenmesi taleplerine mukabil Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurumu (EPDK) karantina uygulanan yerlerde yeni fatura kesilmeyip ortalama tüketim değerleri üzerinden fatura kesileceğini açıklamıştı.
FATURALARIN DOĞRULUĞU ŞÜPHELİ
"Vatandaşlara 'evde kal' dedik, tabii ki evde kalınca faturalar da yükselecekti. Her haneye faturalar gelmeye başlaması ile hanelerden yükselen yüksek fatura çığlıkları beraberinde gelmektedir." diyen Tüketiciyi Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, abonelerin mağdur edildiğini söyledi.
Koçal sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bu ay gelen faturaların yüksekliğinden şikâyetçi. Sayaçların okunmadan geçmiş iki yılın ilgili ayının ortalamasının alınarak kıyasen düzenlenen faturaların doğruluğu şüphelidir. Kıyasen fatura düzenlemesi Koronavirüs ile mücadele kapsamında bulaşma riskine karşı alınan bir önlem çerçevesinde EPDK'nın kararı ile düzenleniyor. Buradan da gördüğünüz üzere hemen hemen tüm bölgeleri kapsıyor."
"KARAR DAĞITIM ŞİRKETLERİ LEHİNE"
Koçal, "Kıyaslama yolu ile kesilen faturalar konutlara şirketlerin personeli tarafından dağıtılıyor, dağıtım yapan kişi konuta girişine kadar gelebiliyor ise sayacı da okuyabilir. Burada dağıtım şirketlerinin lehine onlara maddi menfaat sağlayacak bir uygulama olduğu kanaatindeyiz. Bu uygulama ile güçsüz olan tüketici yerine güçlü olan şirketler korunmaktadır." dedi.
TÜKODER Genel Sekreteri Onur Cingil, çok sayıda tüketiciden gelen elektrik ve doğalgaz faturalarının önceki aylara göre yüksek olduğuna dair şikâyetler aldıklarını belirtti.
Cingil şöyle konuştu:"Bir tüketici olarak benim de faturam önceki ayın neredeyse iki misli geldi. Yapılan açıklamalarda bir önceki aylara göre faturulandırma yapılacağı söylenmişti. Ancak zaten 10 farklı ücretlendirme ve beş ayrı vergi kalemi ile kullanımın iki katı oranında gelen fatura bu sefer gelen rakamın da iki misliyle gönderildi. EPKD'nın bir an önce açıklama yapması gerekiyor bu konuyla ilgili olarak açıklama yapması gerektiğini söyledi."
"KONGO BİLE VATANDAŞIN FATURASINI ÖDÜYOR"
"Koronavirüs ile mücadele nedeniyle evde kalan insanların faturalarını devletin ödemesini talep ettiğimiz bu ortamda gelen bu yüksek faturalar kabul edilemez." diyen Cingil sözlerini şöyle tamamladı: "Kongo bile vatandaşının faturasını ödüyorsa Türkiye, Kongo'dan büyüktür. Türkiye'de vatandaşının faturasını ödesin mağduriyetini gidersin."